• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Gelecek Beklentilerine Göre Eğitim

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.04.2017, 00:00

İş dünyasında başarıya ulaşmak ve başarıyı sürekli kılmak için sadece eski alışkanlıkları devam ettirmek yeterli olmamaktadır. Yenilikleri izlemek ve geleceğe hazırlanmak da gerekmektedir. Sorgulanmayan alışkanlıklar, bugünü yönetmeye gereğinden çok zaman ayırma ve geleceği planlama konularına duyarsız kalma şirketlerde sürekli gelişmeyi engellemektedir. İnsanlarda çoğu zaman yenilikçi ve yaratıcı düşünce azlığı göze çarpmaktadır. Ayrıca düşünceler ve davranışlar geçmişin etkisi altında kaldıkça çalışan elemanların yenilik ve farklılık yapma arayışları da sınırlı kalmaktadır.

Değişime Uyum Sağlama

İş yerlerinde bilgi ve deneyim paylaşımı her geçen gün daha çok önem kazanmaktadır. Çalışan elemanlar arasında kurulan olumlu ilişkiler ve sağlanan karşılıklı güven ortamı kurumsal motivasyonu artırmaktadır. Yaşamakta olduğumuz yoğun rekabet ortamı kuruluşları değişime, yeni teknolojilere ve uluslararası normlara uyum sağlamaya zorlamaktadır. İnsan kaynaklarında değişime hızlı uyum sağlama yeteneği daha çok genç kuşaklarda bulunmaktadır. Bu nedenle gençlere de önemli görevler düşmektedir.

İşverenler ve yöneticiler genç kuşakların aldıkları akademik eğitimin meslek bilgisi açısından yeterli olmadığını söylemektedir. İş hayatında başarılı olabilmek için sadece akademik eğitim yeterli değildir. Özellikle işbaşında kazanılan bilgi ve deneyimler başarıya ulaşmada etkili bir rol oynamaktadır. Çalışan kimselerin gelecek beklentilerine uygun olacak şekilde eğitilmeleri ve işbaşında deneyim kazanmalarının sağlanması giderek daha çok önem kazanmaktadır.

Küresel rekabet ortamında ancak eğitimli ve deneyimli elemanlarla birlikte çalışarak başarıya ulaşılmaktadır. Çalışan elemanların yenilik yapabilmeleri ve farklı çözümler araştırabilmeleri için kendilerine özgürlük alanları tanınması ve motive edilmeleri gerekmektedir. Şirketlerde organizasyon yapısının katılımcı yönetim ve sürekli gelişme anlayışıyla ele alınması ve verimliliğin artırılması için de özgün çözümler bulunması gerekmektedir.

Günümüzde bir şirketin başarılı olması, onun gelecekte de başarılı olacağını garanti etmemektedir. İşverenlerin, yöneticilerin ve çalışan elemanların gelecekteki rekabet koşullarıyla ilgili kendilerini hazırlamaları ve bugün olduğundan daha farklı öngörülerde bulunmaları gerekmektedir. Ayrıca insan kaynaklarında geleceğe yönelik yeni yeteneklerin geliştirilmesi konuları da büyük bir önem taşımaktadır.

Bilgi ve Deneyim Eksikliği

Çalışan elemanlarda bilgi ve deneyim eksikliklerinden kaynaklanan hatalar hoşgörüyle karşılanmalıdır. Sürekli eleştirilen bir kimse ne kendini geliştirebilmekte ne de özgün çalışmalar yapabilmektedir. Gençlerin hata yapmalarının öğrenme ve deneyim kazanma sürecinin bir parçası olduğu da gözden uzak tutulmamalıdır. Çalışan elemanlar için kariyer geliştirme ve performans yönetimi projelerine öncelik verilmelidir. İş dünyasında başarıya ulaşmanın ön koşulları arasında rekabetçi ürün ve hizmet tasarımı, yeni teknoloji kullanımı, inovasyon, yalın üretim, uluslararası pazarlara açılma, müşteri memnuniyeti sağlama ve dış kaynakları iyi değerlendirme konuları bulunmaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA