• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

İş Süreçlerinin Yeniden Tasarlanması

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.04.2017, 00:00

Dünyayı saran ekonomik krizler ve yoğun küresel rekabet karşısında şirketlerin performanslarını artırmaları ve maliyetleri düşürmeleri zorunlu olmaktadır. Günümüzde şirketler rekabet güçlerini artırabilmek ve yeni pazarlara açılabilme için çözüm yolları aramaktadır. Yeni teknoloji kullanımı, üretim süreçlerinde otomasyon, farklı ürün tasarımları ve inovasyon uygulamaları giderek daha çok önem ve öncelik kazanmaktadır.

Çalışan elemanların işlere bakış açılarının somut kriterlere ve sağlıklı verilere dayalı olması, yeni yönetim anlayışının tüm çalışanlar tarafından doğru algılanması başarıya ulaşmada etkili bir rol oynamaktadır. Öte yandan yalın yönetim, esnek çalışma, kariyer ve yetenek yönetimi, öneri geliştirme, yatay organizasyon, iş süreçlerinin yeniden tasarlanması performans değerlendirme ve çalışanların motivasyonu konuları şirket yönetimindeki önemli süreçler arasında yer almaktadır.

İş yerlerinde zaman zaman çeşitli yönetim zorlukları yaşanmaktadır. İnsan kaynakları yeniden yapılanma ve değişim konularında genel olarak kararsızlık ve isteksizlik, kurumsal stratejiyi algılamada zorluk, performans ve verimlilik ölçümlerinde belirsizlik, sorumluluk ve yetki dağılımında katı kurallar nedeniyle güven eksikliği duymaktadır. Bu nedenlerle insan kaynaklarının görüş ve önerilerinin dikkate alınması gerekli olmaktadır.

İş dünyasında yaşanan yoğun rekabet nedeniyle karşılaşılan çeşitli belirsizlikler ve sorunlardan dolayı bilişim teknolojilerinin etkin bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Son yıllarda nesnelerin interneti, robotik ve büyük veri analizleri gibi alanlardaki çalışmalar ve bu çalışmaların getirdiği çözümlerin üretim sektöründe kullanılmaya başlanmasıyla, üretim süreçlerinde olumlu gelişmeler olmaktadır. İş dünyasında, bu tür "akıllı sistemler"in yaygınlaşmasıyla birlikte "Endüstri 4.0" kavramı hayatımıza girmiş bulunmaktadır.

Endüstri 4.0'ın amacı siber-fiziksel sistemler ile süreçlerin uygulanması ve insan gücünün fiziksel olarak desteklenmesi, sanal fabrika ortamlarının oluşturulması, nesnelerin birbirleriyle ve insanlarla iletişime geçerek merkezi olmayan katılımcı kararların verilmesini hedeflemektedir.

Endüstri 4.0 uygulamalarında her biri farklı yeteneklere sahip mesleki eğitim görmüş nitelikli insan kaynaklarına gereksinim duyulmaktadır. Endüstri 4.0 uygulamaları üretim sistemlerinin birbirleriyle iletişim kurarak tedarik zincirindeki üretimin akıllı fabrikalar kapsamında yapılacağı endüstri devriminde yeni bir çağı başlatmaktadır.

Endüstri 4.0 uygulamalarında insan kaynaklarının nesnelerin interneti uygulamaları, akıllı ve işbirlikçi robotlar, sağlıklı veri analizleri, sanal gerçeklik, çağdaş üretim sistemleri ve yeni teknolojiler, yapay zeka, tasarımda ve üretimde akıllı yazılımlar, siber güvenlik, siber-fiziksel sistemler, bulut bilişim, modelleme ve simülasyon konularında eğitilmesi ve bilgilendirilmesi büyük bir önem taşımaktadır.

İş dünyasında Endüstri 4.0, Sanayi 4.0, Dijitalleşme ve Otomasyon Çağı olarak tanımlanan ve uluslararası entegrasyon gerektiren yeni bir sanayi devrimi yaşanmaktadır. Yeni sanayi devrimi fabrikaların dijitalleşmesi ve iş yerlerinin otomasyonu ile sınırlı olmayıp, hayatın her alanında iş süreçlerinin yeniden tasarlanmasını zorunlu kılmaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA