İtalya'nın Bologna (okunuşu: Bolonya) şehrinde 1946 yılında iş dünyasına dondurma makinası üretimi ile girmiş olan Carpigiani (okunuşu:
Karpicani) markası, daha sonraki yıllarda dondurma üretimine başlamış ve 2003 yılında İtalya'da ilk "Dondurma Üniversitesi'ni" ve 2012 yılında da ilk "Dondurma Müzesi'ni" açmış. Bologna, İtalya'nın orta kısmındaki Emilia Romania isimli bölgede bulunuyor. Bologna, Avrupa'nın ilk ve en eski üniversitesinin kurulduğu şehir. Bologna'nın bizim mantımıza benzeyen "tortelli" isimli kıymalı makarnası çok meşhur. Bizim mantımızdan farkı kıymanın makarna içine konduktan sonra her tarafının kapatılıyor olması. Tortelli isimli bu çok lezzetli makarna, piştikten sonra tereyağlı çorba kıvamında sulu olarak servis ediliyor.
100 KULEDEN 24'Ü AYAKTA
Bologna Havalimanı, İtalya'ya ulaşım için en çok kullanılan havalimanlarından biri. Bu nedenle de Bologna turistlerin çok sık uğradığı merkezlerden biri olarak da tanınıyor. Havaalanı ve tren istasyonu arasındaki mesafe çok kısa, burası uçuş sonrası güzel bir dinlenme molası için çok ideal. Tren istasyonundan her yöne her saat tren bulmak mümkün. Gezmek için de çok güzel bir yer olan Bologna'da tarihi eser olarak özellikle Bologna Kuleleri'ni görmenizi tavsiye ederim. Ortaçağ'da kuleler şehri olarak tanınan Bologna'da 100 adet kule varmış, günümüzde bunlardan sadece 24 tanesi kalmış. Piza Kulesi kadar olmasa da yatık olan kuleler Ortaçağ'dan kalma, büyük olanının adı Asinelli 97 metre uzunluğunda, daha küçük olanı Garisenda isimli 48 metre uzunluğunda. İtalya'nın en büyük yatık kuleleri olarak tanınıyorlar. Bu iki kule Bologna şehrinin sembolleri haline gelmiş. Giriş ücreti sadece 3 euro ve kulelerden tüm Bologna'yı görebileceğiniz çok güzel bir manzara var. Carpigiani Dondurma Müzesi'nde bir gezi ve Carpigiani Dondurma Üniversitesi'nde bir "dondurma tadımı kursu" tavsiye ediyorum.
DONDURMA TADIM KURSU
Bologna'daki Carpigiani Dondurma Müzesi'nde hem dondurma tarihini öğrenme hem de dondurmanın külahlardan üretim makinalarına kadar geçirdiği evreleri görme fırsatı yakalıyorsunuz. Doğal Carpigiani dondurmaları çok lezzetli, uzman dondurmacıların eşliğinde yapılan "dondurma tadımı kursu" gerçekten çöl eğlenceli ve lezzetli bir deneyim.
ÜNİVERSİTESİ DE VAR
Carpigiani Dondurma Üniversitesi'ndeki eğitim 4 hafta sürüyor, bu eğitime katılanlar çoğunlukla profesyonel amaçlı katılıyorlar. Ben Carpigiani'ye gittiğimde öğrencilerin arasında bir de İzmir'de bir dondurmacı açmak isteyen bir Türk öğrenci vardı. Carpigiani Dondurma Üniversitesi'nin amacı dondurmayı 100% doğal malzemeler ile yapacak, hem lezzetli hem de besin değeri yüksek dondurma yapmayı bilen dondurmacılar yetiştirmek. Burası Avrupa'nın dondurma konusunda en ünlü okulu. Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Arjantin, Japonya, Çin, Almanya, Rusya, Fransa, Brezilya, Dubai ve Singapur'da da şubeleri bulunan Carpigiani Dondurma Üniversitesi aralarında bazı Afrika ülkelerinin de olduğu diğer ülkelerde de şube açmayı planlıyor. Bilgi için: www.gelatouniversity.com
SELİN ŞANLI
