Hayatın iksiri doğada saklı

Ekranlardan tanıdığımız Ayşe Tolga aynı zamanda bir sağlıklı yaşam koçu ve aromaterapist. Biz ondan kokuların ruhumuzdaki ve bedenimizdeki etkilerini öğrendik

Geçtiğimiz hafta sonu 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı idi. Alaçatı'daki Premier Solto Hotel by Corendon'da hem ailece çok güzel bir hafta sonu geçirdik hem de Ayşe Tolga ile aromaterapi workshop'una katıldım. Solto Otel çocuklar için muhteşem bir bayram etkinliği daha doğrusu etkinlikleri organize etmiş. Çocuklar için kahvaltıdan hemen sonra başlayan etkinlikler akşam yemeğine kadar sürdü. Önce şişme oyuncaklarda Mickey, Minie ve palyaçolar eşliğinde doyasıya koşup eğlendiler. Sonra çocuk yogası yaptılar. Evde anlaşma yapmış olmamıza rağmen denize girip sezonu açtılar ve ben bu sürecin nasıl onların istediği şekilde geliştiğini anlayamadım bile. Daha sonra pizza yapım workshop'u, cupcake süsleme derken kapalı havuz...

DİZİLERDEN TANIYORUZ

Bu arada onlar bu aktivitelerle eğlenirken ebeveynleri de unutmamışlar. Biz de ekranlardan tanıdığımız Ayşe Tolga ile aromaterapiye bir giriş yaptık. Nedir ne değildir öğrendik ve kendimize birer formül hazırladık. Ben kendim için yaşlanma karşıtı bir yağ karışımı hazırladım. E yavaş yavaş gerekiyor artık. Öncelikle workshop'u veren Ayşe Tolga'nın aromaterapist kimliğinden bahsetmek istiyorum. Ayşe Tolga, 2001 senesinden beri Holistik terapiler ve Yoga ile ilgileniyor. Türkiye'nin ilk aromaterapi markası Aisha markasının yaratıcısı ve sahibi olan Tolga aynı zamanda, Tatijanna Rottenberg'den masaj ve vücut terapileri eğitimi, Chiva-som Destination Spa- Bangkok Spa yöneticiliği, dünyanın en prestijli aromaterapi okulu ITHMALondon (Institute of Traditional Herbal Medicine and Aromatherapy)'de Aromaterapi, Öz Yağ Sinerjisi, İleri masaj teknikleri, organik kimya, Holistik Acil Yardım, fitoterapi, Holistik tıp ve Çin Tıbbı eğitimleri alarak uzman klinik aromaterapist unvanını almış. Öyle güzel anlattı ki Ayşe Tolga hepimiz sanki birer iksirci olduk sunumun sonunda...Yağlar, kokular, santilitreler, damlalar...

SPOR SONRASI RAHATLAMA İÇİN

Yoğun spordan sonra kas sertleşmesi ve hassasiyetini gidermek için canlandırıcı banyo formülümü uygulayın; küveti vücut ısınızda doldurun, içine dilerseniz sadece 1 çorba kaşığı deniz tuzu ekleyerek enerji dengelememize yardımcı olabiliriz. Aromaterapi dinlendirme, rahatlatma, arındırma, enerji verme gibi farklı ruh durumlarını canlandırabileceğiniz en yetenekli şifa metodudur. Biliyorum su ziyan etmek istemeyebilirsiniz veya evinizin küveti olmayabilir.
Yine de yağlarınızı banyodan önce iyice vücudunuza sürüp ılık duşun altında durmak da fena olmayacaktır.

UYKUYA DALMAYI KOLAYLAŞTIRACAK FORMÜL

250 mg saf su

8 damla yasemin öz yağı

7 damla lavanta öz yağı

7 damla sandal ağacı öz yağı

Bu malzemeyi karıştırıp aroma kaplarına dökerek yatak odanızda kullandığınızda sizi sakinleştirecek, uykuya dalmanızı kolaylaştıracaktır.
Yasemin öz yağı sinir sistemi üzerinde sakinleştirici etkiye sahiptir. Lavanta ve sandal öz yağları ise sakinleştirici olduğu gibi uykuya dalmanızı kolaylaştıracak, zihninizi boşaltmanıza yardımcı olacaktır.

DİKKAT ARTIRICI UYARICI KARIŞIM

1 lt. su dolu bir kap w 30 damla limon öz yağı w 30 damla mandalina öz yağı w 8 damla nane öz yağı w 8 damla okaliptüs öz yağı
Öz yağlarını su dolu kabın içine damlatın, mümkünse kalorifer peteği üstünde, yok ise aroma pot dediğimiz aromaterapi kaplarında kullanın. Bir yayıcıda kullanım açısından uygun olan kekik öz yağını direkt koklamayınız, mekanda kullanmayınız. Çok düşük dozajda kullanınız.

ENERJİ KAZANIN

Aromaterapide kullanılan öz yağlar kimyasal yapıları gereği ağrı giderici, mikrop öldürücü, dolaşım hızlandırıcı, ısıtıcı, sinir sistemini uyarıcı veya yatıştırıcı gibi hem ruhsal hem fiziksel boyutta etkilerde olabilirler. Şimdi size doktorlarla veya eczacılarla konuştuğumuz dilden konuşmayacağım ancak ester, fenol gibi moleküler kimyadan bahsediyorum aslında burada. Kimyasal yapıları nedeniyle aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırıcı, enerji ve ruh hali yükseltici etkilerini de unutmamalı öz yağların. Kendinizi tükenmiş, kapasitenizi aşmış hissettiğinizde bu öz yağlar size yardımcı olacak.

OFİSİN HAVASINI TAZELEMEK İÇİN

Genel olarak merkezi havalandırma ve klimaların ofis çalışanlarını başka işlerde çalışanlardan dört kat daha fazla üst solunum yolları enfeksiyonuna açık hale getirdiği tespit edilmiş. Peki, siz çalışma ortamında kendinizi hastalıklardan nasıl koruyabilirsiniz? Birçok öz yağ bakterilere, mantarlara ve virüslere karşı koyan özelliklere sahiptir. Bu yağların çoğunun aynı zamanda yararlı psikolojik ve bağışıklık sistemi güçlendirici etkileri vardır.
Mikrop ve bakteri öldürücü öz yağlar: Kekik, çay ağacı, lavanta, biberiye, okaliptüs. Bu kokuları çalışma alanınıza yaymak için elektrikli yayıcılar kullanmak en etkili yoldur. Ayrıca enfeksiyonlara karşı dezenfekte etkileri nedeniyle, küçük bir kap suya veya pamuk parçasına birkaç damla damlatarak bir radyatör ya da ısıtıcının yanına koyabilirsiniz.

SİNİR SİSTEMİNİZİ RAHATLATMAK İÇİN

Aromaterapide zihinsel rahatlama için kullandığımız, uykusuzluktan sinirliliğe etkisi en yüksek öz yağ olan melisadan da bahsetmeliyiz. Yaprakları limon kokulu olduğu için kovanotu/ oğulotu/limonotu olarak da adlandırılır. Melisa öz yağı çok az miktarda üretilen bir öz yağdır, bu yüzden melisa öz yağı pahalı bir yağdır. Ucuz melisa öz yağlarından uzak durun çünkü onlar gerçek melisa bitkisi değil, genellikle limonotu (yalancı melisa) ve idrisotu içerir. Ve rahatlatıcı etkiye sahip değildir. Gerginlikte, streste sinirleri yumuşatır, dinlendirir ve uykusuzluğa iyi gelir. Melisa genellikle sindirime yardımcı olarak kullanılır ve zaman zaman mide yanması, gaz, şişkinlik ve dolgunluk hissini gidermeye yardımcı olur. Gerçek tedavi edici özelliğe sahip melisa öz yağı etkili ve çok değerlidir.

EV YAPIMI ODA KOKUSU

"İyi yaşam" felsefesi gereği tüm ihtiyaçlarımızı doğal ürünlerle ve ev ortamında kendimiz hazırlayarak karşılamaya çalışıyoruz. İşte bu kapsamda günlük yaşamımızda masaj uygulamalarında kullanılan aromaterapiyi ev, ofis ortamında mekan kokusunu da kullanılan harika parfümlere dönüştürebiliriz. Aromaterapi uygulamaları hem zihinsel hem de fiziksel rahatlama hissi sağlayarak, günün stresini atmamıza yardımcı olmakta, enerjimizi yükseltir.

Hazırlanışı

Bu karışım için öncelikle 100 mililitrelik ağzı kapanabilen bir şişeye ihtiyacınız var. Şişemize ilk önce 10 mililitre, yani bir tatlı kaşığı limon özü yağı, ardından 1 çay kaşığı kadar lavanta öz yağı ve son olarak da yarım çay kaşığı ölçüsünde okaliptüs öz yağı koyuyoruz. Şişenin içine bambu çubukları koyup, karışımınızı oda parfümü olarak kullanabilirsiniz. Bambu çubukları yağı iyice içine çektikten sonra çubukları baş aşağı çeviriyoruz ve yağlı tarafı yukarıda kalıyor. Bu şekilde bulunduğunuz ortama yavaş yavaş bu uçucu yağların kokusu yayılıyor, genleşiyor. Ancak bambu çubuğu kullanmak istemezseniz, su dolu bir kabın, kasenin içine bu karışımdan damlatın ve kokunun ortama yayılmasını sağlayın. Bir başka fikir olarak da aroma pot adı verilen altında mum yanan, üzerinde su dolu bir haznenin içinde aromatik yağlarınızı ısıyla daha çok genleştirebilirsiniz. Bu sayede çok daha hızlı bir koku etkisi sağlayabilirsiniz.

Lavanta öz yağının etkisi:

Zihinsel rahatlık verdiğinden, kızgınlık, öfke gibi olumsuz duyguları bastırdığından, ciltteki iltihap ve enfeksiyonları tedavi ettiğinden aromaterapide en sık kullanılan yağlardan birisidir. Bu bağlamda vücuttaki ateşli, yangılı sorunlarda da iyileştirici rol oynar.

Aromaterapide turunçgillerin etkisi: Kişinin enerjisiz, depresif, kaygılı his ve hallerini gidermeye yardımcıdır. Ortamdaki bireylere iyimserlik, ferahlık aşılar. Limon öz yağı aromaterapide çok farklı şekilde kullanılabilir. Tıpkı bergamot gibi limon da konsantrasyon açıcı ve özellikle hafızayı güçlendirici bir yağdır.

Okaliptus yağının etkisi:

Yoğun mentol kokusundan dolayı üst solunum yolları problemlerinde iyileştirici özelliğe sahip. Bu sebeplerle çocuklarda ve yetişkinlerde üst solunum yolları tıkandığında sıklıkla okaliptus yağı kullanabiliriz. Okaliptusun zihni açan, zekayı keskinleştiren, berraklık veren özellikleri de bulunuyor.

MUTLULUĞUN SIRRI BANYODA
"Günlük sorunlardan uzaklaşma, temizlenme söz konusu olduğunda, içi güzel aromaterapi yağlarıyla dolu bir banyo kadar mutlu eden az şey vardır" diyen Ayşe Tolga sözlerini şöyle sürdürdü: Yüksek binalarda, elektromanyetik alanlara maruz kalarak topraklanmayı ihmal eden bizler için içine biraz da tuz eklenmiş banyo topraklanmamıza da yardımcı olacaktır. Ayrıca tuzların içerdiği mineraller cildimizi besler, arındırır. Banyo tuzları genellikle deniz tuzu ve öz yağlarla başka kokulardan yapılır, cildi yumuşatır, toksinleri sökerler. Banyo köpükleri hoş koku yayarlar ve sabun yerine kullanılabilirler. Banyo yağları öz yağlar, farklı kokular içerir ve cildinizi nemlendirir. Banyo çayları suya konulduğunda çok çeşitli terapi etkileri olan kurutulmuş otlarla dolu çay poşetleridir."

RAHATLATICI BANYO YAĞI:

Derin gevşeme ve zihinsel olarak rahatlayacağınız harika bir banyo karışımı: Su dolu küvetinizin içine 10 damla lavanta öz yağı, 5 damla yasemin öz yağı ekleyin. Sonra günün stresini dışarıda bırakın ve rahatlatıcı banyonuzda derinden gevşeyin.

AYŞE'NİN BANYOLAR KRALİÇESİ ROMATERAPİ KARIŞIMI

Greyfurt ve lavanta öz yağlarıyla hoş kokulu ve canlandırıcı bir karışım hazırlayabilirsiniz. Tam yağlı süt hem cilt hassasiyetini önler hem de cildinizi nemlendirir. 4 damla greyfurt öz yağı 5 damla lavanta öz yağı 1 kupa tam yağlı süt. Sütün içerisine tüm malzemeleri ekleyip, doldurduğunuz ılık küvete bu karışımı ekleyin.

BURGU ILGIN

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.