Çiğli seçiminin sonucu CHP'de krize yol açtı

Solak'ın grup kararına rağmen, AK Parti'nin desteğiyle başkan olması partiyi karıştırdı. Solak'ın ihracı için MYK'ya başvuruldu, 4 üye de disipline sevk edildi

FATİH YAPAR / ZAFER ŞAHİN (HABER MERKEZİ)
Çiğli'de Metin Solak'ın partisinin grup toplantısında alınan karara karşı çıkarak seçimlerde Belediye Başkan adayı olup, AK Parti'li meclis üyelerinin de desteği ile başkanlık koltuğuna oturması CHP'yi karıştırdı. Solak'ın disipline gönderilmesi için kesin ihraç talebiyle MYK'ya başvuran CHP İl Başkanlığı, yeni Başkan ile birlikte hareket ettiği belirtilen meclis üyeleri Muhlis Yıldırım, Önder Özdemir, Mesut Akın ve Emine Belge'yi de İl Disiplin Kurulu'na sevk etti.
Sıcak gelişmelerin ardından ortam karşılıklı açıklamalarla iyice gerildi. Gelişmeler üzerine Genel Başkan Deniz Baykal tarafından çağrıldığı için Ankara'ya giden İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu, "Hayatta iki şeyin önü alınamaz. Birincisi, intihara kalkışan bombacının önü alınamaz. İkincisi ihanete karar vermiş politikacının önü alınamaz. AKP oylarıyla seçilen Metin Solak ve ona destek veren bazı CHP'li meclis üyeleri, partimize ihanet etmiştir. Herkes yaptığının sonucuna katlanmalı" dedi.
YENİLGİYE UĞRADILAR
Solak ise, "İl Başkanı Nalbantoğlu ve İl Sekreteri Hüseyin Mutlu Akpınar, benim başkan olmamla birlikte büyük bir yenilgiye uğradı. Bu yenilgi onlarla ilgili değişik durumların oluşmasına sebebiyet verebilir" diye konuştu. Solak, ayrıca belediye meclislerindeki başkanlık seçimlerinde partilerin grup kararı almasının yasal olarak mümkün olmadığını da savundu. "Adaylık konusunda grup kararı alınamayacağı açık" diyen Solak, şöyle devam etti: "Dolayısıyla grup kararına uymamak diye bir şey de olamaz."
Mecliste başkanın gizli oyla belirlenmesi için 5393 sayılı yasanın 45 ve 46. maddelerinin uygulandığını belirten Başkan Solak, "Yasada grup kararı alınır ibaresi yok. O yüzden grubun aldığı tavsiye niteliği taşıyan karar meclisteki yasal oylamayı bağlamaz" dedi.
Solak, disipline sevk edilmesi konusunda partisinin yetkili organlarının kararına saygı duyacağını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunu erken verilmiş karar olarak düşünüyorum. Genel merkezin kararına saygılıyım. Benim partim doğru olanı yapar. İhraç edileceğimi düşünmüyorum. Bana yapılan haksızlıkları savunmamda açıklayacağım. Karara karşı boynum kıldan ince. Bu konuları sadece Genel Merkez'le görüşürüm. Burada Aziz Kocaoğlu tarafsız durmasını bildi ama herkes için aynı şeyi düşünmüyorum."
EŞİ BANA KARŞIYDI
Bundan sonraki süreçte Çiğli'de yarım kalan çalışmaları tamamlayacaklarını söyleyen Solak, zaman içinde belediyedeki sistemin rayına oturacağını belirtti. Diğer belediyelerde yaşanan parti içi tartışmaların Çiğli'de yaşanmayacağından emin olduğunu dile getiren Solak, "Başkan seçildikten sonra merhum başkanımız Ensari Bulut'un kardeşleri beni arayarak 'Kardeşimizin gözü arkada kalmadı' dedi. Ben de onlara layık olmak için çalışacağım. Kapımız her zaman açıktır. Başkanımızın eşi ile ise, bir görüşme yapmadım. Çünkü Ester Hanım bu seçimde bana karşıydı" diye konuştu.
İzmir İl Başkanlığı'ndan MYK'ya gelen raporu görmeden bir şey diyemeyeceğini söyleyen MYK Üyesi, İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, "İl Başkanlığı'ndan gelen rapor henüz bize ulaşmadı. Önümüzdeki hafta Çarşamba günü bir araya gelip, durumu değerlendireceğiz. Raporu görmeden konuşamam" dedi.
Çiğli'de yaşanan gelişmeleri değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş ise, "Parti disiplinine karşı hareket edenler hakkında gerekli işlem yapılır" diye konuştu.
O İŞİN TEFERRUATI
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, Solak'ın seçilmesiyle ilgili olarak "Bizim grup kararına uyup uymaması o işin teferruatı. O konuyu genel merkez değerlendirecek" dedi. Ayrancılar-Yazıbaşı Atık Su Arıtma Tesisi'nin açılışının ardından soruları yanıtlayan Kocaoğlu, şunları söyledi: "Dün seçim yaptık. Bir arkadaşımız Çiğli'de yapılan seçimlerden çoğunluğu alarak belediye başkanı olarak çıktı. Bizim grup kararlarına uyup uymaması o işin teferruatı. Onu genel merkez ve yetkili kurullar değerlendirecek, benim değerlendirmem mümkün değil ama şunu bütün Çiğli halkının bilmesi gerekir, 5,5 yıldır ayırım yapmadan hizmet götürüyoruz. Görevimizi adil ve eşit olarak sürdüreceğiz." Kocaoğlu, Solak ile görüşmediğini belirtti.
Başına silah dayandı iddiası
Seçim sonrası gündeme damgasını vuran diğer 2 polemik ise, Solak'ın adaylıktan vazgeçirilmeye çalışılması üzerine yapılan özel görüşmede başına silah dayadığı ve "Kendimi vururum ama yine de çekilmem" dediği iddiaları ile seçimde Solak'a oy veren CHP'li üyelerin sayısı oldu.
İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu, adaylığını açıkladıktan sonra başkanlık katında ikna edilmeye çalışılan Metin Solak'ın kafasına silah dayadığını söyledi. Nalbantoğlu, "Bu adam silahı çıkarttı ve kafasına dayadı. Ardından sürekli 'Ben adaylıktan vazgeçmem' sözlerini tekrarladı. Silahı çekince biz de 'Manyak mısın kardeşim sen' dedik. Yaşananların ispatı mümkün olmayabilir fakat kendisi yalan söylüyor. Adaylıkta ısrar edince biz de odadan çıktık" diye konuştu. Nalbantoğlu ayrıca, Solak'ın kafasına silah dayayıp tehdit etmesinin adaylığındaki etkisine ise, "Öyle saçmalık olmaz. Biz kendisinden sadece aday olmamasını istedik. O da kabul etmedi. Silahlı tehdidin bununla alakası yok" dedi. İl Sekreteri Hüseyin Mutlu Akpınar ise olay anında odada bulunduğunu söyleyerek, "Çıkan kargaşa sonrası adam önce pencereyi açıp kendisini atacağını söyledi. Sonra da silahını çekip başına dayadı. O ara odada bulunan herkes şok yaşadı. Silahı odada bulunanlara doğrultabileceğini düşünerek kapıya yaklaştım. Sonra sakinleşmesi için odadan çıkıldı" diye konuştu.
İFTİRA ATIYORLAR
Solak ise Nalbantoğlu ve Akpınar'ın sözlerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Yenilgiye uğradıkları için bana çamur atıyorlar" dedi. Solak "Odada Nalbantoğlu ve Akpınar'la hiç yalnız kalmadım. Sadece Aziz Kocaoğlu ile konuştum. O'na da 'Sayın Başkanım, bana camdan atla de atlarım ama adaylıktan çekilmemi isteme' dedim. Söylenen sözlerin hepsi yalan. Mesleğim gereği 10 yıldır ruhsatlı silah taşıyorum ancak belediyede hiç belime takmadım. Odamda da silahım yok" dedi.
Bu arada CHP, Solak'la birlikte hareket ettikleri gerekçesiyle 4 üyeyi İl Disiplin Kurulu'na sevk ederken, Solak, kendisine oy veren CHP'li sayısının daha fazla olduğunu savundu. Solak, şöyle konuştu: "Ne AK Parti ilçe başkanı ne de grup ile bir görüşmem olmadı. Meclis üyelerinden de destek istemedim. Sonuçta belediye meclisinde gizli oylama yapıldı. AK Parti'nin 11 meclis üyesinin oyunu alan başkan adayları çekilince oylar bana geldi. Ayrıca tamamının bana oy verdiği doğru değil. Oradan 8 oy geldi. Diğer oylar partimden gelenler. Meclis toplantısında herkes vicdanı ile baş başaydı. AKP'lileri yok saymak mümkün değil. Nasıl ki bütçe yaparken AKP'nin de oyuna ihtiyaç duyuyoruz, başkanlık seçiminde de AKP'nin oyları önem taşıyor. Ben Çiğli Belediyesi'nin başkanıyım ve o belediyenin meclis üyelerinin oyları ile seçildim. Karara itiraz edenler büyük bir yanılgı içinde."
Solak ve 4 meclis üyesini zorlu bir süreç bekliyor
Parti hiyerarşisini bozduğu gerekçesiyle disipline sevk edilen Başkan Metin Solak ve meclis üyeleri Emine Belge, Mesut Akın, Muhlis Yıldırım ve Önder Özdemir'i bundan sonra zorlu bir süreç bekliyor. CHP parti tüzüğünün 70'inci maddesinde tanımlanan 'Geçici veya Kesin Çıkarma Cezası Verilecek' parti suçları bölümüne göre 'd' ve 'e' bendleri uygulanacak.
Tüzüğün (d) bendinde yer alan parti adaylarına karşı veya başka parti adaylarından yana açık veya gizli çalışmak ile (e) bendinde yer alan kurultay, kongre, grup ve meclis işlemlerini, seçimlerin ve çalışmalarının yasa, tüzük ve yönetmelik kurallarına uygun olmasını engellemek, bozmak, bozdurmak amacı ile yetkili organlara ve kişilere karşı Tüzüğe uygun amacı ile yetkili organlara ve kişilere karşı Tüzüğe uygun itirazlar dışında her türlü eylemde bulunmak kuralları başkan ve dört meclis üyesi için uygulanacak.
Yetki gereği CHP İzmir İl Başkanlığı sadece belediye meclis üyeleri hakkında karar alıp disipline sevk ederken, belediye başkanı hakkında işlem yapamıyor. Parti tüzüğüne göre bir belediye başkanı partinin üst organı olan MYK tarafından Yüksek Disiplin Kurulu'na gönderilebiliyor. Başkanın bulunduğu yerdeki il yönetimi sadece MYK'ya başkanın durumu ile ilgili öneri sunabiliyor. Bu doğrultuda işlem yapan CHP İzmir İl Yönetimi, meclis üyelerini il disiplin kuruluna sevk ederken başkanın da ihracını isteyen yazısını MYK'ya gönderdi. Buna göre MYK, İl Başkanlığı'ndan gelen raporu inceleyerek gerekirse parti içinde görev yapan partiliyi 'raportör' olarak görevlendirecek. Rapora göre karar verilecek. Partiden ihraç edilmeleri halinde hem başkanın hem de meclis üyelerinin mahkemeye gitme hakları bulunuyor. Öte yandan Başkanlığını Orhan Eraslan, yardımcılığını Orhan Akbulut'un yaptığı parti Yüksek Disiplin Kurulu'nda Selahattin Öcal, Ergün Aydoğan, Mehmet Boztaş, Kemal Cengizoğlu, Avni Çelebi, Meral Çil, Göksel Demirtaş, Tufan Doğu, Saliha Öğütçü, Türkan Öztekin, Nüket Tuğcu, Mustafa Uzun ve İbrahim Yılmaz bulunuyor.
kutu
"Bana çok güveniyordu"
DEHA ŞAM (HABER MERKEZİ)
Yeni Asır TV'de yayınlanan Yeni Asır Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Nevzat Dönmez'in sunduğu "Kent ve Siyaset" programına katılan Çiğli'nin yeni Belediye Başkanı Metin Solak, AK Parti'nin desteğini alarak seçildi iddiaları hakkında görüşlerini açıkladı.
Solak, süreç içinde AK Parti ile görüşme ve pazarlığın kesinlikle söz konusu olmadığını ve olamayacağını söyledi. 29 Mart seçimlerinden sonra Çiğli Belediyesi'nde meclis üyesi olarak bulunduğunu ve 11 Mayıs'tan itibaren belediye başkan yardımcılığı görevini üstlendiğini ifade eden Solak, Belediye Başkanı Ensari Bulut'un vefatı öncesinde 1.5 ayı aşan bir süre başkan vekili olarak görev yaptığını belirtti. Solak, Ensari Bulut'un kendisine çok zorlu bir süreçten geçtiklerini, işçilerle alacaklarla ilgili problemlerin olduğunu, bu tür problemlerde bu süreci yaşamasını ve idare etmesi gerektiğini ifade ettiğini söyledi. Bulut'un kendisine çok güvendiğini ve inandığını da sözlerine ekleyen Solak, "Bana 'bu zorlu sürecin altından kalkabileceğine inanıyorum' dedi ve bizleri toparlayıp görev değişikliği yapacağını söyledi. Vekillik olayı bu ölçüde gerçekleşti. Vekaletinin bende kalması vasiyet gibiydi. Başkan Ensari Bulut her ortamda her saatinde Çiğli'yi yaşıyordu ve düşünüyordu. Hangi noktada ne çalışma var onu bilirdi ve takip ederdi" dedi.
"Biraz tasarruf yaparak projelerimizi hayata geçireceğiz" diyen Solak, "Bulut'un en çok istediği proje Egekent'le Güzeltepe arasında yaşama geçirilecek Saklı Vadi projesiydi. Çiğli'ye yakışacak belediye binası da hedefliyordu" dedi.
Programa telefonla bağlanan AK Parti Çiğli İlçe Başkanı İlyas Eroğlu ise, "Kendisine verdiğimiz 11 tane oyun bedelini Çiğli'ye hizmetler yaparak ödemesini rica ediyorum. Ak Parti olarak her zaman yardım etmeye hazırız." diye konuştu.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.