ONUR ÇAKIR/İLKER ÇOBAN (HABER MERKEZİ)
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İzmir'de mevcut milletvekillerinden 7'sini liste dışında bıraktı. Erdoğan sadece Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün akrabası Mehmet Tekelioğlu ve Ertuğrul Günay ile partiye gelen eski SHP'li Erdal Kalkan'ı yeniden aday gösterdi. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ise, İzmir yerine Antalya'dan aday gösterildi. 2002 ve 2007 yıllarında milletvekili seçilen ve 9 yıldır parti üst yönetiminde görev yapan Nüket Hotar'ı liste dışında bırakan Başbakan Erdoğan, 5 kadın adayı listeye yazdı. Öte yandan, 2 seçim üst üste AK Parti'den Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Taha Aksoy da listede yer almadı. Tuğrul Yemişçi, İsmail Katmerci, İbrahim Hasgür de listede yer bulamayan milletvekilleri oldu.
SÜRPRİZ YAPTI
Birinci bölgede liste başı Günay olurken ikinci sıraya Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün akrabası Mehmet Tekelioğlu oturdu. Üçüncü sıraya ise genel merkez kontenjanından İlhan İşbilen getirildi. İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı İlknur Denizli, Başbakan Erdoğan'ın onayını alan isimler arasında yer aldı. 2007 genel seçimlerinde 2. bölge 6. sıradan aday gösterilen İl eski Başkanı Ali Aşlık, bu sefer birinci bölge 5. sıradan aday gösterildi. Aşlık'tan sonra Balkan Stratejik Araştırma Merkezi Başkanı Rıfat Sait geldi. Birinci bölge temayül yoklamasından birinci çıkan Bilal Doğan 7., Roman aday Cemal Bekle 8. sırada yer aldı.
ALEVİ ADAY
Karabağlar İlçe eski Başkanı Osman Sakman, İl eski yöneticisi avukat Maksut Karaosman, Ege Vanlılar Derneği Başkanı Doğan Bayram listenin son üç sırasında şans buldu.
İkinci Bölge'de AK Parti İl eski Başkanı Aydın Şengül ikinci sırada yer aldı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a yakınlığı ile bilinen Erdal Kalkan, ikinci bölgede üçüncü sıraya yerleşti.
Kadın Kolları İl eski Başkanı Nesrin Ulema ile İl Gençlik Kolları eski İl Başkanı Hamza Dağ, 4. ve 5. sırada yer aldı. ANAVATAN döneminin Başbakan Yardımcısı Ekrem Pakdemirli'nin oğlu Bekir Pakdemirli, 6. sıradan aday oldu. 12 Eylül referandumu öncesi evet oylarının geride kalması halinde istifa edeceğini söylemesiyle dikkat çeken il eski Başkanı Ömür Kabak da listede yer bulamadı. Bergama İlçe eski Başkanı Hasan Şahin ve Ödemiş Kadın Kolları İlçe eski Başkanı Müjde Özkumova, engelli milli sporcu Foçalı Murat Tolga Balıkçı da listeye girmeyi başardı.
Aliağa İlçe eski Başkanı Uğur Türkan, peyzaj mimarı Abdullah Tekbaş, Karşıyaka İlçe eski Başkan Yardımcısı avukat Yeşim Demirali ile Bornova Belediye Meclis Üyesi Abdullah Kavuk'un oğlu Mehmet Kavuk da AK Parti'nin 2. Bölge listesinde yer aldı.
İKTİDAR PARTİSİNDE LİSTEYE GİRENLER NE DEDİ? Ertuğrul Günay
Sayın Başbakan'ın Kültür ve Tunizm Bakanı'nı İzmir'den aday göstermesi, bu kente gösterdiği önemi ortaya koymaktadır. Hem İzmir, hem ben bu öneme layık olacağız. Hayırlı olsun.
Mehmet Tekelioğlu:
İnşallah iyi olacak, güzel bir listemiz var. Her türlü şey düşünülmüş. Olmasını istediğimiz arkadaşlar da vardı ama ne yazık ki sayı kısıtlı.
Nesrin Ulema:
Öncelikle partimiz, İzmir ve ülkemiz için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Allah güzel hizmetler vermeyi nasip edecek inşallah. Ülkemize, İzmir'e hizmet etmek için yola çıktık. Halkımızla çok güzel işlere imza atacağız.
İlknur Denizli:
Adaylık teklifi kısa süre önce geldi. Milletvekili adayı olmam benim için sürpriz oldu. İzmir'de sivil toplum örgütünün başkanı olarak kente hizmet ettim. Milletvekili seçilmem halinde bu şapka ile kente hizmet etmeye devam edeceğim. Önemli olan, kente hizmet etmek. Yeni dönemde AK Parti şemsiyesi altında birçok projeye imza atmayı hedefliyorum.
Ali Aşlık:
Artık İzmir'de heyecanlı bir çalışma süreci başlayacak. Çok derli toplu bir seçim süreci olacak. İki bakanın listede olması, elimizi güçlendirir. Hepsi çok değerli isimler. Teşkilat ağırlıklı bir liste oldu.
Rıfat Sait:
Çok mutluyuz, çok heyecanlıyız. Bazıları için sürpriz olabilir ama, bizim için değil. Bu İzmir'deki Balkan camiasının başarısıdır. Bize Başbakanımız güvendi. Birinci bölgede 7 milletvekili çıkaracağımıza inanıyoruz. İzmir'de çok büyük bir Balkan gücü var. Bu gücü arkamıza alacağız.
GİREMEYENLER NELER SÖYLEDİ?
Milletvekili Nükhet Hotar:
"Ben MKYK ve MYK üyesiyim. Sorun yok, çalışmaya devam edeceğim. Gayet güzel bir liste."
Milletvekili Taha Aksoy:
"Ben çok şaşırmadım listede birileri olacak, birileri olmayacak. Siyasetle olan ilişkimizin biraz yoğun olmayacağı açık. Gelişmeleri göreceğiz. İzmir'e dönelim ne yapacağımıza karar veririz. Şu anki programımız İzmir'e dönmektir."
Milletvekili İsmail Katmerci:
Hayırlısı olsun. Aday adayıydık şimdi yokuz. Ben kurucu il başkanıyım. Ne şartlarda kurduğumz belli, çocuğumuz gibi, Aday olsam da olmasam da içerisindeyim. Daha fazla oy getirdmesi için kaldığım yerden devam edeceğiem. Küskünlüğüm kırgınlığım yok. İlk günkü heyecanımızla devam edeceğiz.
Aday Adayı Necip KalkanAday olamadım. Bu partimizin takdiridir. Bundan sonra da yılmadan partim için çalışmaya devam edeceğim. İTO Meclis Başkanlığı koltuğu içinde üzülmüyorum. Ben 15 yıl bu görevi yaptım. Partim için bu görev feda olsun. Partimin daha çok oy alması için durmadan çalışacağım.
Aday Adayı Necip Nasır:Biz İzmir için yola çıkmıştık. Hayırlısı böyleymiş. Bundan sonra sivil toplum örgütlerinde İzmir için hizmet etmeye devam edeceğim. Partimin de daha çok oy alması içim elimden geleni yapacağım.
Ak Parti'de gençler büyük sevinç yaşadı
AK Parti İl Başkanı Ömer Cihat Akay'ın ve İl binasındaki basın odasında toplanan partililer adayları televizyon yayınlarından öğrendi ve yakınlarına haber verdi. İl Başkanı Akay, "Genel Merkez'in teşkilatın sesine kulak verdiğini sevinerek gördüm" dedi. Televizyon yayınını izleyen gençler, Gençlik Kolları İzmir İl Başkanlığı'ndan istifa ederek milletvekili aday adayı olan Hamza Dağ'ın ikinci bölge beşinci sıradan aday gösterilmesini sevinçle karşıladı. Gençler hep birlikte "Beraber yürüdük biz bu yollarda" şarkısını söyledi, parti girişinde davul zurna çaldırdı. Akay, "Hamza Dağ'ın ikinci bölge beşinci sıradan aday gösterilmesi gençliğin zaferidir. Ancak 150 aday adayı arkadaşımız var. Listede yer almayanlar için hayal kırıklığı oldu. Sevincinizi ona göre yaşayın. Bütün arkadaşlarımız bizim için değerlidir. Açıklanan listede özellikle teşkilatın sesine kulak verilmiş, eğilim yoklamaları dikkate alınmış. İki bakanımız birinci ve ikinci bölgede liste başı. Bu arkadaşlarımızla biz yeni dönemde yapılması gereken en güzel hizmetleri yapacağız. Teşkilatın içinden gelen dertlerini bilen sorunlarını Ankara'ya taşıyan milletvekili adaylarımız oldu" dedi.

MHP'de milletvekilleri ilk iki sırada yer buldu
ONUR ÇAKIR/SÜLEYMAN SAĞAT (HABER MERKEZİ)
Oktay Vural, Şenol Bal, Ahmet Kenan Tanrıkulu ve Kamil Erdal Sipahi, ilk iki sıradan yeniden milletvekili adayı oldu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli İzmir'de mevcut milletvekillerini iki bölgede de ilk iki sıradan yeniden aday gösterdi. Oktay Vural ve Şenol Bal bu isimler... İl eski Başkanı Müsavat Dervişoğlu üçüncü sırada yer aldı. Gaziemir eski İlçe Başkanı Selahattin Şahin dördüncü sıradan aday oldu. İl eski Başkanı Ümit Akkuş beşinci olurken Alevi aday Hasan Zerek altıncı sıradan yer bulabildi.
İkinci bölgede Ahmet Kenan Tanrıkulu ve Erdal Sipahi yerini korurken antropolog Neslihan Çelik üçüncü, Bergama Devlet Hastanesi eski Başhekimi Yalçın Koçyiğit dördüncü, Alevi aday işadamı Özgür Çakmak beşinci, Bornova Belediyesi eski Başkanı Cengiz Bulut altıncı sırada yer buldu.
GİRENLER NE DEDİ? Oktay Vural:
Hem 1. hem 2. bölgede genel merkezimizin yaptığı araştırmalar neticesinde hem halkın hem de teşkilatların arzu ettiği yönde bir listeyle çıkıyoruz halkımızın karşısına. Listenin en başında MHP yazıyor. Hepimiz o listede MHP'yi iktidara getirmek için çalışacağız. Hem ilçelerin durumunu hem İzmir'in ihtiyaçlarını dikkate alınarak bir ilse ile İzmirlilerin karşısındayız. Bizim listemizin, AKP ve CHP'yi dikkate aldığımız zaman İzmir'e daha iyi hizmet edebilecek, İzmir'i daha iyi temsil edecek bir liste olduğunu düşünüyorum. MHP olarak İzmirlilerin gönlünü kazandığımızı biliyoruz. İnşallah destekleriyle listedeki arkadaşları meclise taşıyacaklardır. Hepimizin amacı İzmir'i mecliste iyi temsil edebilmektir. İzmir inşallah bu seçimlerde gereken cevabı sandıkta verecektir. Listede her sıradan bir tane var. Birlikte çalışarak parlamentoya girmenin gayreti içinde olacağız."
Şenol Bal:
Genel merkezimizin temayül yoklamaları, anketler ve değerlendirmesiyle bir liste oluştu. Allah hayırlı etsin. İnşallah çok güzel sonuç alacağımızı düşünüyorum. Çok güzel bir liste olduğu kanaatindeyim. Seçim inşallah Milliyetçi Hareket Partisi'nin iktidarıyla neticelenecektir.
A. Kenan Tanrıkulu:
Listemizdeki arkadaşlarımız arasında geçen dönemlerde de seçilen arkadaşlarımız var. Bu dönemde de hizmetlerini yapacaklardır. 2. Bölge'de yoklamalarda belirli bir teveccüh kazanmış arkadaşlar listede yeraldı. Listedeki arkadaşlarımızla 12 Haziran'da çok iyi sonuçlar alacağımıza inanıyorum.
Müsavat Dervişoğlu:
MHP'nin genel merkezi listeyi belirlemeden önce ön çalışmalarını tamamlamış, dolayısıyla İzmir açısından faydalı olabilecek bir liste çalışmasını YSK'ya sunmuştur. Listede benden önceki adayların her ikisi de milletvekilidir. MHP Genel Merkezi'ne takdirlerinden ötürü şükranlarımı sunuyorum. Şahsıma gösterilen güven nedeniyle de teşekkürlerimi sunuyorum. Çok önemli bir sorummluluk üstelendiğim kanaatindeyim. Bu sorumluluğu yerine getireceğimden, bütün dava arkadaşlarımın emin olmasını istiyorum.
MHP İl Başkanı Hasan Ali Türkaslan
"Teşkilatta görev yapan dürüstlüğünden emin olduğumuz arkadaşlarla yola çıktık. Çoğuyla birlikte çalıştık. Umarım umduğumuz neticeyi alacağız. Listemizde dışarıdan herhangi bir isim yok. Davamıza yıllarca hizmet etmiş isimlere listemizde yer verildi."
