"İlk programda Büyükşehir'in imzası da var"

AK Parti İl Başkanı Akay, “Kutlama programını hazırlayan komite kararının altına Büyükşehir yetkilisi de imza attı. Bundan AK Parti’yi sorumlu tutan Kocaoğlu ucuz siyasi hesap peşinde” diye konuştu


FATİH ABACIOĞLU (HABER MERKEZİ)
İzmir'in kurtuluşunun 90'ıncı yıl dönümü kutlamalarının yapıldığı Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenlerde çıkan tartışmalar sonrasında AK Parti'den İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na tepki geldi. Kocaoğlu'yla tartışma yaşayan AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, İl Başkanı Ömer Cihat Akay, Büyükşehir Belediyesi Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, meclis üyeleri, ilçe başkanları ve parti yöneticileri, İl Başkanlığı'nda bir basın toplantısı düzenledi.

'TEMSİLCİSİ İMZALADI'

Kutlama programından süvarilerce Türk bayrağının göndere çekilmesi ile ilgili bölümün çıkarıldığı iddiaları sonrası çıkan tartışmalara değinen Akay, kutlama töreni programını hazırlayan komitede Büyükşehir Belediyesi temsilcisinin de bulunduğuna dikkat çekti. Akay, "Başkan Aziz Kocaoğlu'nun Büyükşehir Belediyesi'nin de temsilcisinin içinde bulunduğu bir komite tarafından, ortak kararla alınan kutlama törenleri programındaki gerekli düzeltmelerin bizlerin önerisi ve Sayın Bakanımız Ertuğrul Günay'ın müdahalesiyle gerçekleştiğini bilmez gibi yaptığı bu tahrik edici konuşması, gerçek amacını ortaya koymuştur. Bundan AK Parti'yi sorumlu tutmak tamamen art niyet ve ucuz siyasi hesap gütme amacı taşımaktadır" dedi.
'PROVAKOTÖRLER'
Cumhurbaşkanı ve Başbakanı tarafından gönderilen kutlama mesajları okunurken provakatör olarak nitelendirdiği bazı grupların taşkınlıklarını artırarak devletin başı olan Gül ve Erdoğan'ın gönderdiği kutlama mesajlarını yuhaladıklarını söyleyen Akay, "Provakatörler Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın çelenk koyması esnasında da boş durmamışlardır. Terbiyeden ve nezaketten nasibini almamış bu grubun, Sayın Günay'ın İzmir Valiliği önündeki programa katılması esnasında da hadsizlikleri tavan yapmıştır" dedi.
KOCAOĞLU ART NİYETLİ'
İzmir İl Başkanı Akay,, AK Parti'nin tören programı nedeniyle suçlandığını belirterek, "O bayrağın süvari birlikleri tarafından temsili bir şekilde göndere çekilmesi ritüelini kimsenin yasakladığı falan yoktur. Kutlama törenlerinin programını yapan AK Parti değildir. Kutlama törenlerinin programını, altını özellikle çiziyorum Büyükşehir Belediyesi'nin de temsilcisinin içerisinde bulunduğu ve imzasıyla onayladığı bir komite belirlemiştir. Büyükşehir'in bir temsilcisinin de aralarında bulunduğu bir komite tarafından hazırlanan program üzerine AK Parti'yi sorumlu tutmanın mantıki bir izah gerekçesi olamaz. Bundan AK Parti'yi sorumlu tutmak tamamen art niyet ve ucuz siyasi hesap gütme amacı taşımaktadır" dedi.
'SAYGISIZLIK VAR'
"Dün, bindirilmiş kıtalar, belediye araçlarıyla alana taşınmış marjinal gruplar ve geçmişinde millete ihanetten başka bir şey bulunmayan grupçuklarla kurulan ittifakın neticesinde oluşan üzücü tabloda payı olanların öncelikle İzmirlilere ve bize özür borcu vardır" diyen Akay, "Bu nezaketsizliğin, bu hadsizliğin, bu ayıbın temizlenmesi için Sayın Kocaoğlu'na büyük görev düşmektedir. Kocaoğlu'ndan beklediğimiz bu tabloyu düzeltmesidir" dedi.
Akay, olayların kamuoyu tarafından değerlendirileceğini kaydederek, "İzmir'de ev sahibi konumunda olan Sayın Kocaoğlu'nun yaşanan hadiseler karşısında takındığı tavır bizi düşündürmektedir. Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende yaptığı konuşmasında önce İzmir'de ev sahibi olduklarını ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin bir bakanına karşı saygısızlık yapılmasını kabul edemeyeceğini belirten Sayın Kocaoğlu, konuşmasının sonuna doğru tamamen ortamı germeye ve tahrik etmeye çalışan bir üsluba bürünmüştür" dedi.
Akay, "Büyükşehir Belediyesi'nin de temsilcisinin içerisinde bulunduğu bir komite tarafından, ortak kararla alınan kutlama törenleri programındaki gerekli düzeltmelerin bizlerin önerisi ve Sayın Bakanımız Ertuğrul Günay'ın müdahalesiyle gerçekleştiğini bilmez gibi yaptığı bu tahrik edici konuşma, Kocaoğlu'nun gerçek amacını ortaya koymuştur" dedi.

"Siz İzmirlileri o kadar saf mı sanıyorsunuz?"

AK Parti'nin açıklamalarına Kocaoğlu'ndan yanıt geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı, "Herkes süreci günbegün izledi. Bu sözlerle ancak kendinizi kandırabilirsiniz" dedi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Parti İl Başkanlığı'nın 9 Eylül törenleriyle ilgili açıklamaları için, "Yaptıkları bu açıklamalarla hiçbir İzmirliyi ikna edemezler. Bayrak çekilmesiyle ilgili tüm süreç, kamuoyunun gözleri önünde cereyan etti. Bayrak töreni iptaline karşı o günlerde ağzını bile açmayanların bugün söz söylemeye hakkı yoktur. Komik gerekçelerin arkasına saklanmak, tek başına iktidar olmuş bir partinin yöneticilerine yakışmıyor" dedi.
'BİZ UYARDIK'
AK Parti açıklamasında süvari birliklerinin temsili olarak kente girişi ve Valilik binasına bayrak çekilmesinin, sanki İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından engellendiği gibi bir hava yaratmak istendiğini öne süren Kocaoğlu, "Bakanlar Kurulu'nun 16 Nisan 2012 tarihinde onayladığı 'Mahalli kurtuluş günleri, Atatürk günleri ve diğer tarihi günlerle ilgili' yönetmeliği uygulayan Kutlama Komitesi'nin başında Sayın Vali Yardımcısı vardır. Bu komitede Büyükşehir Belediyesi'nin dışında Ege Ordu Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Üniversitesi temsilcileri bulunmuştur. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin temsilcileri tarafından yapılan tüm uyarılara rağmen, Vali Yardımcısı tarafından 'yönetmelik doğrultusunda bu törenlerin yapılmayacağı' söylenmiştir. Bu diyaloglara tüm komite üyeleri şahittir. İzmir Büyükşehir Belediyesi ayrıca, 9 Temmuz tarihinde Ege Ordusu ve Garnizon Komutanlığı'na bir yazı ile başvurarak atlı süvari birlikleri için davette bulunmuş, ancak yönetmelik nedeniyle bu talebini geri çekmek zorunda kalmıştır" diye konuştu.
'KENDİNİZİ KANDIRIN'
AK Parti yöneticilerinin "Programdaki gerekli düzeltmeleri biz yaptık" sözlerinin de komik olduğu kadar ciddiyetsiz ve tutarsız olduğunu iddia eden Kocaoğlu, şöyle devam etti:
"Keşke böyle bir açıklamayı hiç yapmasalar ve İzmirliler karşısında bu kadar küçük duruma düşmeselerdi. Buradan AKP'nin sayın yöneticilerine soruyorum: Siz İzmirli hemşehrilerimin o kadar saf olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bu yönetmeliği kimin, hangi amaçlarla çıkardığını; 19 Mayısların, 30 Ağustosların, 9 Eylüllerin kutlanmasına yönelik engellemeye karşı kimlerin tepki koyduğunu, kimlerin tepkisiz kaldığını, kapalı kapılar ardında kimlerin alkışladığını bilmediklerini mi zannediyorsunuz? Evet, kutlama törenlerinin programını yapan AKP değildir. Bu doğru! İzmir bayramsız kalmasın diye programları İzmir Büyükşehir Belediyesi üstlenmiştir. Ama süvari birliklerinin temsili girişi ve bayrak töreninin yapılmasını kimse sahiplenmesin. Çünkü bu, İzmirli hemşehrilerimin ortak başarısıdır. Onların büyük tepkisi sonucunda geri adım atılmıştır. Kimse çıkıp da 'Bizlerin önerisiyle oldu' masalını okumasın. Belki kendinizi kandırabilirsiniz ama İzmirlileri asla!"
'ÖNLEMEYE ÇALIŞTIM'
Başkan Kocaoğlu, törendeki tansiyonu kendisinin yükselttiği yolundaki iddiaları ise şöyle yanıtladı: "Sayın Kültür ve Turizm Bakanı'nın törenlere katılma kararının ardından, bir gerginlik yaşanmaması için yoğun çaba gösterdim. Bu çabama yönelik açıklamalarım, gazete ve televizyon arşivlerinde mevcuttur. Dolayısıyla, her fırsatta yaptığım sağduyu çağrılarına rağmen tahrikle suçlanmayı kabul etmem mümkün değildir. Asıl özür dilemesi gereken, 89 yıldır el ele, gönül gönüle kutladığımız 9 Eylül törenlerini tahrip ederek İzmirlilerin haklı tepkisine neden olanlardır. Törene siyaset karıştırdığımız iddialarını ortaya atanlar, yürüyüş sırasında ve Cumhuriyet Meydanı'nda, mensubu olduğum siyasi partiye ait tek bir bayrak ya da pankart açılmadığını unutmasın"

"O bayrağı ben çektirdim"

Kendisini protesto eden grupların belediyenin maaşlı elamanları olduğunu söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı, "AK Parti törenleri yasaklamış, bunlar devreye girince biz geri adım atmışız. Böyle bir şey yok. Aziz Bey'in belgesi varsa getirsin" dedi
ZAFER ŞAHİN( ANKARA)
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 9 Eylül kutlamalarındaki olaylardan AK Parti'yi sorumlu tutan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu gerçekleri çarpıtmakla suçladı. Meydanda kendisini protesto eden grupların büyükşehir belediyesinin maaşlı elamanları olduğunu söyleyen Günay "Ben devreye girmeseydim o bayrak çekilmeyecekti. Öyle bir hava yarattıklar ki, AK Parti törenleri yasaklamış, bunlar devreye girince biz geri adım atmışız. Böyle bir şey yok. Belediye yetkililerinin imzaladığı tutanak çok açık. Başkan'ın konuşmasını programı koydurmuşlar, ama nedense vilayete bayrak çekme törenini unutmuşlar. Bu yaptıkları çok ayıp. Ben bayram günü olay çıkmasın, tatsızlık olmasın diye çok uğraştım, ama incindim. Bize komplo kurmuşlar, milli duygular bu kadar istismar edilmez" diye konuştu.
Meydanda kendisini yuhalayanların belediyenin maaşlı elemanları ile birtakım marjinal partilerin yandaşları olduğunu kaydeden Günay, şöyle devam etti:
"BENİ DE HALK SEÇTİ"
"Zamanında PKK ele başı Öcalan ile parkaları giyip teröristleri teftiş edenler şimdi Atatürkçü olmuşlar. İzmir'de 5 milyon insan yaşıyor. Meydanda 2 bin kişi vardı, 50'si bağırdı diye İzmir tepki göstermiş olmuyor. Aziz Bey'in protestoları yatıştırmak amacıyla gösterdiği çabayı son derece yetersiz buldum. Olayla ilgili açıklamaları da son derece düşündürücü. Sürekli İzmir'de kendisinin ev sahibi olduğunu söylüyor, onu da halk seçti bizi de. Kimse kendisine ev sahibi rolü biçmesin" dedi.
"BÖYLE APTALLIK OLMAZ"
Valilikte imzalanan protokolden son dakikada haberi olduğunu ve hemen İçişleri Bakanı ile Milli Savunma bakanlarını aradığını anlatan Günay şöyle devam etti: "Haberi gazeteden görünce ilgili vali yardımcısını aradım. 'Kutlama komitesi böyle karar verdi' dedi. Hayır böyle bir karar veremezsiniz dedim. İlgili bakan arkadaşları aradım onlar da yönetmeliğin böyle yorumlanmasını aptallık olarak nitelendirdi. Yönetmeliğin yasakladığı resmi geçit törenleri. Üstelik yönetmelik halkın katılacağı etkinliklerin artırılmasını öngörüyor. Büyükşehir, valilik, milli eğitim ve gençlik spor yetkilileri oturmuş bu mutabakatı imzalamış. 1 saat içinde müdahale ettim ve düzelttim. Hadi benim son dakikada haberim oldu, Aziz Bey 1 ay öncesinden biliyordu da neden müdahale etmedi. Ne vilayete ne bana bir başvurusu yok törenlerle ilgili. Olay basına yansıyınca bir tepki oluştu, belediye de bunu sahiplendi. Programa koydurmadıkları töreni sahip çıktılar."
'BELGE GETİRSİN'
Başkan Kocaoğlu'nun "Vali Yardımcısı tarafından 'yönetmelik doğrultusunda bu törenlerin yapılmayacağı' söylenmiştir. Biz 9 Temmuz tarihinde Ege Ordusu ve Garnizon Komutanlığı'na bir yazı ile başvurarak atlı süvari birlikleri için davette bulunduk, ancak yönetmelik nedeniyle bu talebimizi geri çekmek zorunda kaldık" açıklamasını da değerlendiren Günay, Ben belgeli konuşuyorum, Aziz Bey'in belgesi varsa getirsin inceleyelim. Bende kendi imzaladıkları yazılı mutabakat metni var. Madem bu bayrak töreninin yapılmayacağını biliyordu kendisi neden itiraz etmemiş" diye sordu. AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait ile Kocaoğlu arasındaki tartışmayı kendisinin yatıştırdığını anlatan Günay, "Aziz Bey'in sinirleri çok gergin" yorumunda bulundu.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.