BARIŞA EGE DESTEĞİ

Ege Bölgesi'ndeki oda başkanları ve işadamları Nevruz ile birlikte iyice hızlanan çözüm sürecinin başarıya ulaşması için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını açıkladı

SİNAN DOĞAN / FATİH ŞENDİL (HABER MERKEZİ)
Ege iş dünyası, önceki gün Nevruz Bayramı'yla iyice hızlanan çözüm sürecinin başarıya ulaşması için her türlü desteği vermeye hazır olduğunu açıkladı. Kürt sorununun çözümünde kırmızı çizgilerinin olduğunu belirten iş dünyası temsilcileri, ülkenin bölünmez bütünlüğünün korunması şartıyla akan kanın duracağı bir sürece gereken desteği vereceğini ifade etti.
İZMİR
Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Federasyonu Başkanı Sıtkı Şükürer: "Kürt meselesinin bu noktaya gelmesini en fazla arzulayanların başında geliyorum. Bu süreci, yaşanan gelişmeleri destekliyorum. Bu yol da tıpkı Avrupa Birliği gibi uzun ve ince bir yol. Taraflar kararlılığını asla kaybetmemeli. Süreç provokasyonlara açık. Kolay değil ama Türkiye bu problemi mutlaka aşmalı. Aştığı takdirde bambaşka vizyon bizi bekliyor. Hiç hayal edemeyeceğiz gelişmelerle karşı karşıya kalabiliriz."
Dikkat edilmeli
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli: "Türkiye son yıllarda yakaladığı büyük ivme ile dünyanın gözdesi olmuş yükselen bir ülke. Terör belası gibi otuz yıldır kanımızı emen, enerjimizi tüketen bir problemden kurtulmak, hızımızı müthiş artıracaktır. Siyasi otoritenin, toplumun geniş katmanlarının bu sorunun bitmesine yönelik adımları desteklediği bir dönemde, herkesin ama herkesin attığı adıma, söylediği söze, olağanüstü dikkat göstermesi gerekiyor. Umuyoruz ki, bizler bugünleri, ileride 30 yıl süren terörün bittiği günler olarak hatırlayacağız."
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu: "Gelişen barış ortamını takdirle karşılıyoruz. Barış ortamı içinde herkesin barış içinde yaşaması için, ülkenin başına bugüne kadar bela olmuş terörün çözülmesi için atılacak adımları destekliyoruz. Esnaf teşkilatı için her zaman bu konuda gayret göstereceğiz. Gelişmelerden memnunuz. Daha iyi olmasını, kesintiye uğramadan bu işin başarıya ulaşmasını arzu ediyoruz.
Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Bülent Akgerman: "Kürt sorunu terör ile kendisini gündeme taşıdığından bu yana atılmış en büyük adım. Esasa bakıldığı zaman sonuç itibariyle çok olumlu bir gelişme. Usül tartışılıyor, ancak sonuca bu kadar yaklaşmışken tüm vatandaşların ve kurumların konuşmadan iki kere düşünmeleri gerekir. Ve dökülen kanın durması adına uç yaklaşımlardan ve yıkıcı tutumlardan sakınmak gerekir. Sözkonusu süreçte bölgeye yeni yatırımlar ve iş dünyasının ürkek bakış açısını değiştirmek için belli bir sürecin daha geçmesi gerekir.

Kardeşçe yaşam

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ayhan Baran: "Ülkemiz tek bayrak, tek millet ve Cumhuriyet'in kurulduğundan beri birlikte yaşamayı hak ediyor. Kanın durmasını, barışın olmasını isteriz ama ülkemizin birlik ve bütünlüğü tek bayrak, ulus devlet altında yürürse biz mutlu oluruz. Bunun dışında bir çözüm düşünemeyiz. Sonuna kadar demokrasi, insan haklarına saygı ve kardeşçe yaşam ama bölünmemek şartıyla.
İşadamı Cemal Elmasoğlu: "Açılım sürecinde gelinen nokta ile ve açıklamalarla ilgili bir şey söylemek istemiyorum. Ancak devletimiz ve vatanımız için en iyisini olmasını ve hayırlara vesile olmasını temenni etmekten başka bir diyeceğim yok."
Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh: "Bu gelişmeler çok olumlu. Hiç olmazsa bir adım atıldı. Eksikler var mı? Var ama hiç adım atılmasaydı eksikleri bile konuşmayacaktık. Süreç ortak fikre ve akla varacaktır inşallah."

Kolay bir süreç değil

Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki: "Nevruz'un tüm yurtta barış ortamı içinde geçmesi çok sevindirici. Bundan dolayı memnunuz. Ama Diyarbakır'da Nevruz kutlamalarında Türk bayrağının olmaması hepimizi derinden üzdü. Umuyorum bu noktaya gelen süreçte bu yanlışlıklar yaşanmaz. Çok tedbirli iyimserlik içinde olmak gerekiyor. Bu süreç elbette mutlu bir sonla sonuçlanacak. Fakat önceki günkü olaylar gösterdi ki öyle kolay bir süreç değil."
Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Kemal Çolakoğlu: "Barış olması için üzerimize düşen her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız. Ancak barış dünyanın hiçbir ülkesinde tek taraflı olmaz. Herkesin birbirinin kırmızı çizgilerine saygı duyması gerekiyor. Bizim adımıza konuşanların elini güçlendirmek için birçok konuda sessiz kalacağız. Ama biz de sayın Başbakan gibi Güneydoğu'da böylesine barış için yapılan toplantıda Türk bayrağı olmamasını provokasyon olarak görüyoruz. Bu da kırmızı çizgilerimizin içindedir. Her şeye rağmen çok ümitliyim."
Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (ESİDEF) Başkanı Mustafa Özkara: "Tabii ki akan kanın durması önemli. Hem ekonomik hem soysal gelişme için terör belasından kurtulmak gerekiyor. Annelerin ağlamaması lazım. Terör bize enerji ve güç kaybettiriyor. Bu noktada iyiniyetli bir girişim olduğunu düşünüyorum. İlk gelişmeler olumlu. İnşallah süreç devam eder. Bu süreçte ülkemizin hassasiyetleri de göz önünde bulundurulmalı.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği İzmir Şube Başkanı Abdurrahman Çabuk: "Bu çok olumlu bir olay. Türkiye'nin artık yüklerini atması, gelişmiş ülkelerin seviyesine gelmesi lazım. Tarafların bu süreçte dikkatli davranacağına inanıyorum. Herkes katkı yaparak sürecin olumlu yönde ilerlemesine destek vermeli. Güven ve istikrar oluşursa Güneydoğu'ya yatırım da yaparız."
Ege Genç İşadamları Derneği Başkanı Seda Kaya: "Barışa yönelik atılan her adımı destekliyoruz ve önemli görüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, verdiği sözlerin ve taahhütlerin arkasındadır. Silahların susması tabii ki olumludur. Türkiye barış sürecinde yeni bir kalkınma hamlesi ile yeni bir ekonomik mucize yaratabilir. Sadece Türk insanının ve şehit ailelerinin duygularını incitecek hareket ve söylemlerden kaçınılmalıdır."
İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Halit Kaya: "Eğer kan duracaksa, kesin çizgilerimizi aşmadan, olumlu bakıyorum. Bazı değerleri kaybedersek buna olumlu bakamayız. Çünkü bu değerler kaybolursa ileride çok olumsuz gelişmeler yaşanabilir. Gelişmeler anayasamızı ve bölünmez bütünlüğümüzü zedelememeli. Süreci bekleyip göreceğiz."
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan: "İmralı süreci ya da Sayın Başbakan'ın ifade ettiği gibi, barış süreci, bölücü terörün ortadan kaldırılması ve akan kanın durudurulması, annelerin gözyaşlarının tarihe karışması sonucu verecekse, bu süreci desteklemek ve katkı vermek bir yurttaşlık ve insanlık görevi olur.
İşadamı Mesut Sancak: "Açılıma sonuna kadar destek veriyorum. Bana göre bu barış sürecine karşı olan insanlar bu vatana iyilik değil kötülük yapıyorlar. Kendi kişisel menfaatleri, siyasi kaygıları için barışın iyi olduğunu bile bile engellemek istiyorlar. Bu süreci bu saatten sonra engellemek isteyenler, en azından PKK kadar bu vatana bu millete zarar veren kişi olarak kalacaklardır."
İşadamı Sebahattin Vatansever: "Akan kan dursun, bunca kardeşimizi kaybettik, barış ve huzur içinde yaşamak varken, bu kan bu kavga niye. Her şeyin güzel olacağı, herkesin kardeşçe yaşadığı bir toplum olmak için atılan güzel bir adım."
LİYAKAT Derneği Başkan Berkay Eskinazi: "İnşallah iyi olur, faydalı olur millete ve vatana."
BALIKESİR
Balıkesir Sanayi Odası Meclis Başkanı Rona Yırcalı: "Barış süreci olarak adlandırılan çalışmalara tam destek veriyorum. 'Barış Süreci' ve yeni anayasa çalışmalarının 2014 yılına kadar tamamlanması ülke demokrasi ve huzurunun yanında ekonomik gelişimi de olumlu yönde etkileyecektir."

DENİZLİ

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci: "Yıllardan beri dökülen kardeşkanı ülkenin geleceğini ve huzurunu yeterince alt üst ediyordu. Özellikle doğu ve güney doğuda yaşamak yatırım yapmak ve gelecek planlamak neredeyse mümkün değildi. Dolayısıyla binlerce kişinin ölümünden sonra aynı bayrak, aynı toprak ve aynı idealler etrafında birleşerek, yeniden bir güç yaratmak bu topraklar üzerinde yaşayanların menfaatine olacaktır.."
UŞAK
Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Kuvvet: "Son günlerde barış adına atılan adımlar olumlu olsa da önümüzdeki süreçte bunun yansımalarını ekonomik olarak görmek istiyoruz. Artık Ortadoğu'da yaşanan sıkıntı, ülkemizde yaşanan sıkıntılar geride kalmasını istiyoruz. Barış ve kardeşlik artık tüm kesimlerin ortak isteği. Ülkemizde siyasi istikrarın yangında ekonomik istikrarın geleceğini umut ediyoruz."
AYDIN
Aydın Sanayi Odası Başkanı Ercan Çerçioğlu: "Barıştan yanayız. Ancak Türk insanının manevi duyguları incitilmeden, dikkatli bir şekilde bu süreç idare edilmelidir. Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarında Türk bayrağının bulunmaması herkesi üzmüştür. Bence bu olayda BDP bir fırsat kaçırdı. Doğu'da terör olaylarının bitmesi ülkenin kalkınmasını da sağlayacaktır. Özellikle teröre ve savunma sanayine harcanan paraların ekonomiye kazandırılmasıyla büyük çapta yeni devlet yatırımları gerçekleşecektir. Bu bakımdan iş dünyası olarak sürece olumlu bakıyoruz. Arzu edilen tabloyu biz de görmek istiyoruz."
Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu: "Ekonomi ve ticaret hayatının yola girmesi adına vatan ve millet gibi değerlerimizden asla taviz verilmemelidir. Ben bu konuya çok temkinli bakıyorum. Ortaya çıkabilecek kötü tablolara karşı dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum."
Aydın Sanayi Odası Meclis Başkanı Yalçın Pekgüzel: "Türkiye'de terörün gündemde olması huzur ortamına ve ülkenin gelişmesine zarar veriyor. Bu bakımda başlatılan süreç doğru anlaşılmalıdır. Hükümet riskli bir işe girişti. Bu sürece asla önyargılı olarak bakmıyorum. Terör sorunu bir şekilde mutlaka çözülmeli. Bu bakımdan atılan adımlar desteklenmelidir."
MANİSA
Anemon Otelleri Turizm A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Salim Yavaş: "Yapılan çağrı sözde kalmamalı. Silahların susması Güneydoğu ve Doğu Anadolu'yu huzura kavuşturur. Huzurla birlikte bölgeye turizm de, yatırım da gider.
Yonca Gıda A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sait Türek: "Toplumsal barışın her kesime ve herkese faydası var. Sözler eylemde de gerçekleşmeli."
AK Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Arif Koşar: "Silahların susması bölgeye bolluğu ve bereketi getirir. Bu bölge insanın toplumsal barışa ihtiyacı var. Barış ekonomik canlanmayı sağlar."
Manisa Esnaf Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter: "Silahların bırakılması, terör örgütlerinin dışarıya gitmesi elbette ekonomik ve sosyal anlamda bölgeye bir yenilenme getirecektir. Ancak sözlerin sözde kalmaması gerekiyor. Bu nedenle temkinli davranılmalı."

ÇANAKKALE

Çanakkale Sanayiciler ve İşadamları Derneği Başkanı Salih Yıldız: "Bu barış süreci eğer devam ederse, Türkiye inanılmaz bir noktaya ulaşacaktır. Şunu unutmamalıyız ki kavgayla hiçbir toplum ilerleyemez ve gelişmez. Bu ülkede 30-35 yıldır yaşanan bu kavga ile Türkiye ekonomisi 500 milyar dolar bir zararla karşı karşıya kalmıştır. Tabii ki de bu barış süreci içinde hiçbir sorun yaşanmamasını ve annelerin gözünün yaşlı olmasını istemiyoruz. Misak-ı Milli sınırları içinde bu süreç sorunsuz geçilmelidir."
DEVRİM DERİN / KAZIM YÖRÜKCE / ALİ FİLİZKAN / MUSTAFA SUİÇMEZ / SERKAN KARAYOL / HASAN DURNA

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.