KAVGA BÜYÜK, HEDEF KOCAOĞLU

CHP'de tartışmalı Parti Meclisi'nde kabul edilen İzmir ilçe adayları listesi partiyi birbirine kattı. Aday gösterilmeyen isimler isyan ederken, tepkilerin odağında Aziz Kocaoğlu var

Aday gösterilmeyen başkanlar, Kocaoğlu'nu 'İzmir'de kraliyet kurmak', 'dar kadrocu ve ekipçi olmak', 'adayları ahbap- çavuş ilişkisi mantığıyla belirlemekle' suçlarken, yeni araşıya girdi
ENGİN TATLIBAL / TOLGA TEKİN (HABER MERKEZİ)
CHP'de tartışmalı Parti Meclisi'nde kabul edilen İzmir ilçe adayları listesi partiyi karıştırdı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun damgasını vurduğu liste yeniden aday gösterilmeyen belediye başkanları, il örgütü ve milletvekillerini isyan ettirdi. 2009 yılında olduğu gibi 2014'te de adaylar belirlendikten sonra karışan CHP'de, tepkilerin odağında Aziz Kocaoğlu var. Dün Aliağa'da protesto edilen ve arabası yumruklanan Kocaoğlu'na ilk tepki olaylı Parti Meclisi'nde geldi. Aday tespitinde kendilerine danışılmayan bazı PM üyeleri CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na "İzmir'i Aziz'in önünde diz çöktürdünüz" diyerek sitemde bulundu. Dün ise sıra aday gösterilmeyen belediye başkanlarındaydı. Başkanlar, Kocaoğluna 'İzmir'de kraliyet kurmak', 'dar kadrocu ve ekipçi olmak', 'adayları ahbap- çavuş ilişkisi mantığıyla belirlemekle' suçladı. Aday gösterilmeyen başkanlardan bazıları DSP'den, bazıları ise bağımsız olarak seçime girmeye hazırlanıyor. Öte yandan Çiğli'de bir belediye meclis üyesi diktatörlükle suçladığı Kocaoğlu'nu protesto etmek için açlık grevine başladı. Bu arada belirlenen adaylarla İzmir'de Deniz Baykal'a yakın isimlerin adeta tasfiye edildiği görüldü.
Karşılıksız çek
CHP'de 9 şiddetinde deprem yaratan ilçe adaylarına tepkiler gün boyu devam etti. Karabağlar'da yeniden aday gösterilmeyen Sıtkı Kürüm, PM'de alınan karara tepkisini "Bunun adı Kocaoğlu kraliyetidir" sözüyle gösterdi. Kürüm, kendisinin yerine aday gösterilen Muhittin Selvitopu'nu "Karabağlara'a sunulmuş karşılıksız çek" olarak nitelendirdi. Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak ise, Kocaoğlu'yla birlikte hareket eden İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel ve bazı milletvekillerini suçlayarak, "Bu genel başkana karşı yapılan bir operasyondur" yorumunda bulundu. Levent Piriştina'nın aday gösterildiği Buca'da ise üçlü isyan çıktı. Pİriştina'ya tepki gösteren Başkan Ercan Tatı "Bu padişahlık değil ki, babadan oğula geçsin" dedi. İlçedeki 10 aday adayı ise ortak deklarosyan yayınlayarak, "Piriştina ismi gözden geçirilsin, içimizden birisi aday gösterilirse hepimiz onu destekleriz" mesajı verdi.

Rest çekti

CHP'de kritik parti meclisi toplantısı 10 Şubat Pazartesi gününün ilk ışıklarına dek sürdü. Toplantı büyük tartışmalara, restleşmelere ve adaylık için yapılan pazarlıklara sahne oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, PM öncesinde MYK'dan çıkan ilk listeye itiraz edip "Bu liste değişmezse adaylıktan çekilirim" restiyle geceye damgasını vurdu.
PM'nin ardından CHP, yeni güne zehir zemberek açıklamalarla uyandı. İlk açıklama yeniden aday gösterilmeyen Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı'dan geldi. Tatı, yerine aday gösterilen Levent Piriştina'nın merhum başkan Ahmet Piriştina'nın oğlu olmasına vurgu yaparak "Bu padişahlık değil, bu işler babadan oğula geçmez. Ben 39 yıl sonra Buca'da CHP'ye seçim kazandırdım. PM beni itibarsızlaştırdı. Bildikleri bir şey varsa açıklasınlar ve tüm kamuoyu rahatlasın. Genel merkezin yaptırdığı anketler elimde. Ben bir 24 saat daha bekleyeceğim. Şahsımı ve ailemi tatmin edecek bir açıklama yapılmasını bekliyorum" dedi. Kocaoğlu'nun PM sırasındaki restini de değerlendiren Tatı, "Aziz Bey'in gece sergilediği tavır çok yanlıştı. Neyin restini çekiyorsun?" diye konuştu. Tatı, DSP, İşçi Partisi ve DP'den teklif aldığını da belirterek, adaylık için gerekli görüşmeleri yaptıktan sonra karar vereceğini açıkladı.

Krallığını ilan etti

MYK'dan ismi çıkan ancak Kocaoğlu'nun müdahalesiyle adaylığı Muhittin Selvitopu'na kaptıran Sıtkı Kürüm ise, "Bunun adı Kocaoğlu'nun krallığıdır" ifadesini kullandı. Kürüm, "Herkes isyanda. Orta yolu yok bunun. Aziz Bey aday olmamızı engelledi. Bizim yerimize bürokratını getirdi. Olacak iş değil. Karabağlar'da seçim riske girer. Muhittin Selvitopu Karabağlar'da karşılıksız çek gibidir. Ne yapacağıma karar vermedim" dedi.
'Operasyon yapılıyor'
Açıklanan adaylara isyan edenlerden biri de Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak oldu. Olayın peşini bırakmayacaklarını belirten Solak, "Bu bir operasyondur ve genel başkana karşı yapılmıştır. Omurgalı ve kendini ispatlamış kişiler tasfiye edilmiş, omurgasız, siyaset acemisi insanlar tercih edilmiştir. Bu böyle kalmaz. Peşini bırakmayacağız" diye konuştu.
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak da "nezaket" eleştirisi yaptı. Durak yazılı açıklamasında, "Bu koltuklar kimsenin malı değildir. Bu anlamda değişimler doğaldır. Ancak, CHP bayrağını 10 yıldır Karşıyaka'da hep artan bir ivmeyle dalgalandıran bir Belediye Başkanı'nın değiştirilme yönteminin, nezaket ve CHP'nin yazılı ve yazılı olmayan ilkeleri doğrultusunda olması gerektiğine inanıyorum" dedi.
Atatürklü yanıt
Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan ise yerine aday gösterilen ve "Ne Atatürk rozeti ne Türk Bayrağı ne türban" söylemiyle sosyal medyada tepki gösterilen İzmir Barosu eski Başkanı Sema Pekdaş'a göndermede bulunarak, "Hayırlısı olsun. Biz Atatürk'ün yolunda topluma hizmet etmeye ve yürümeye devam edeceğiz" yorumunda bulundu. Tartan şöyle konuştu: "Bir vefa duygusu bile görmek çok zor. Kriterin ne olduğu bilinmiyor. 24 saat bekleyip ona göre karar vereceğiz. Gösterilen adaya bakarsanız; neyin tasfiyesinin amaçlandığı görülür."
'Atatürkçülüğe darbe'
CHP Milletvekili Birgül Ayman Güler ise, "Usül o kadar ihlal edildi ki; esas da bozuldu. İlçe belediyeleri, Büyükşehir Belediyesinin memurları değildir. İlçe belediyeleri başka bir partiden bile olabilir ama Büyükşehir Belediyesi, onunla da çalışmak zorundadır. Bu nedenle, tek belirleyici olamaz, olmamalı. Sanki parti kaybetsin diye birileri elinden geleni yapıyor gibi" dedi. Pekdaş'ın Konak'tan aday gösterilmesinin bambaşka anlamlar taşıdığını dile getiren Güler, "Çok tartışmalıdır bu atama. Bir anlamda, İzmir'in karakteristiği olan Atatürkçülüğüne, Cumhuriyet değerlerine meydan okumadır adeta" dedi.
"Karşıyaka adayı, isim olarak çok doğru bir isimdir ancak, yeri orası değildir" diyen Güler, "Kendisi il yöneticisi iken 15 Temmuz'da istifa etmiş, resmi başvurusunu yapmış ve en etkili şekilde sahada çalışmıştır. Ama bir anda Karşıyaka'dan aday gösterildi. Bu hem Hüseyin Mutlu Akpınar'a, hem örgüte hem de Karşıyaka halkına saygısızlıktır" dedi.
PM toplantısında konuşan İzmir Milletvekili Aytun Çıray da listeye isyan etti. Çıray'ın, PM'de "Atatürk ve bayrak ile ilgili bu adayın söyledikleri ortada. Eğer biz İzmir'de göstereceğimiz aday ile Atatürk ve Bayrağı koruyamayan bir görüntü verirsek, Türkiye genelinde partiyi anlatamayız. Herşey ortada. Merkez sağ ve Atatürkçüler yok sayılmış oldu" dedi. Kocaoğlu ile ters düşen Menderes Belediye Başkanı Ergun Özgün de üzeri çizilen isim oldu. Aday gösterilmemesine sert tepki gösteren Özgün, "Menderes'in hakkını, hukukunu kimseye yedirmem, çöplük yapmaya kalkışana da izin vermem" dedi.
Kınık Belediye Başkanı Süleyman Kaya da tepkili isimler arasında yer aldı. Kaya, "Neden böyle yaptılar?" diye sordu

Kocaoğlu 7 bitirdi

CHP'de aylar süren bir gerilik ve siyasi çekişme konusu haline gelen aday tespitinde Aziz Kocaoğlu'nun dediği oldu. 2009- 2014 sürecinde Kocaoğlu'na karşı birlikte hareket eden Karabağlar, Karşıyaka, Bornova, Menderes, Çiğli, Konak ve Buca belyediye başkanlarının tamamı genel merkezden çizik yedi. Kocaoğlu'nun müdahalesiyle liste dışında kalan 7 başkan gibi, aday belirleme sürecinde birlikte hareket eden 7 milletvekili de süreçte etkili olamadı. Mehmet Ali Susam, Aytun Çıray, Rahmi Aşkın Türeli, Birgül Ayman Güler, Erdal Aksünger, Musa Çam ve Güldal Mumcu'nun açıktan destek verdiği hiçbir aday listede yer alamadı. Bu durum parti kulislerinde " Kocaoğlu hepsini yedi bitirdi" yorumlarının yapılmasına neden oldu.
Kocaoğlu'na karşı bayrak açan, özelilkle de çöp sorununa muhalefet eden Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, Menderes Belediye Başkanı Ergun Özgün, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan ve Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak 30 Mart itibarıyla koltuklarına veda edecek.
'Küskünlük olmasın'
Çektiği restle aday listesini istediği yönde şekillendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bergama'da otopark temel atma töreninde konuştu. Kocaoğlu, isimleri PM'den aday olarak çıkmamasına rağmen törene katılan Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak ve Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz'a özel teşekkür etti. Kocaoğlu, "Aday olamayanlar için yaptırmadığımız, engel olduğumuz konusunda bir söylem veya bir irdeleme yapılabilir. Ben Ankara'ya da gitmedim. MYK'dan çıkıp, PM'de değişen arkadaşlarımız var. Biz de 2004 yılında MYK'dan çıkmadık, bir başka arkadaşımız çıktı. Hatta Parti Meclisi'nden sonra biz olduk" dedi. Kocaoğlu, küskünlük değil, birlik içinde dayanışma zamanı olduğunu ifade etti.
Aliağa'da saldırı girişimi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bergama'daki temel atma töreninden dönüşte Aliağa Belediyesi'ni ziyaret etti. Başkan Turgut Oğuz'un çay içme teklifi üzerine belediye binasına çıkan Kocaoğlu, burada 15 dakika kaldı. Kocaoğlu'nun belediyede olduğunu duyan Hakkı Ülkü'nün taraftarları olduğu öne sürülen bir grup belediye binası önünde toplandı. Belediye çıkışında yaklaşık 30-40 kişilik bir grup, Kocaoğlu'nu protesto etti, aracına bineceği sırada yuhaladı. Ülkü'nün aday gösterilmemesine tepki gösteren CHP'liler arasındaki bazı gençler, Kocaoğlu'na saldırı girişiminde bulununca korumaları, etrafını çevirip geçmelerine izin vermedi. Korumalardan biri, Kocaoğlu'nun kolundan tutarak makam aracına bindirdi. Öfkesini yenemeyen eylemciler, aracın çevresini sararak kaportasına ve camlara elleriyle vurdu. Araç, hızla uzaklaştı.
'Kocaoğlu'nun hakkı var'
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu ise Kocaoğlu'nun çalışacağı ekibi isteme hakkının olduğunu söyledi. Moroğlu, "Partinin kurullarına aday olmak için müracaat eden herkesin, sonucuna da saygı göstermesi gerektiğini düşünüyorum. Ortaya çıkan listeye 'Aziz Kocaoğlu'nun listesi' diye bakılmasına ise 'evet, istediği olmalıydı' diye karşılık veriyorum. Çünkü yeni Bütünşehir yasası ile ilçe belediyelerin yetkileri büyükşehire bağlı. Bu yapıda, Aziz Bey'in ve tüm Büyükşehir belediye başkanlarının, uyumlu çalışabileceği ekibi isteme hakkı vardır" diye konuştu.
Konak'ta kadın adaylar yarışta
İzmir'in vitrin ilçelerinden Konak'ta AK Parti ve CHP'nin kadın adayları yarışacak. CHP'de, Kocaoğlu'nun adaylığı için "rest" çektiği isim olan İzmir Barosu eski Başkanı Sema Pekdaş ile AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, Konak'ta seçmenlerin oylarına talip olacak. Bu ilçede MHP'nin adayı ise Adil Özyiğit.
Gelenler çok mutlu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun Parti Meclisi toplantısı devam ederken sürece dahil olması ve adaylıktan çekilme resti çekmesi ile MYK'da belirlenen listede olmayan çok sayıda isim, yeni güne CHP'nin başkan adayı olarak uyandı. Yeni isimler PM'nin kararından memnuniyetlerini dile getirdi.
Aliağa - Barış Eroğlu:
Aliağa, yeni dönemde de sosyal demokrat bir partinin yönetiminde bir beş yıl daha geçirecek. Başkanımızın yaptığı hizmetleri daha da yukarılara taşıyacağız. Büyüyen arterlerimizle birlikte ilçemize bağlanan köylerimize de eşit bir şekilde hizmet götüreceğiz.
Çeşme - Muhittin Dalgıç:
PM toplantısından çıkan karardan sonra diğer aday adayı arkadaşlarımızla birlikte Çeşme'de CHP'li belediyeciliği devam ettirmek için çalışacağız. Sosyal demokrat çizgide Çeşme'deki hizmetlerimizi sürdüreceğiz. Bizden önceki ağabeyimizin projelerini devam ettirip yenilerini ekleşeceğiz.
Dikili - Mustafa Tosun:
Örgüt ile birlikte seçime kadar bir çalışma planı hazırlayıp çalışacağız. Projelermiz var. İlçemizdeki sorunların ayrıntılarına hakimiz. Seçim sürecinde bunları da halkımızla paylaşacağız.
Karaburun - Ahmet Çakır:
Yarımadaya hayırlı olsun. Bütünleştirmek için yola çıktık. Başarılı olacağımıza inanıyorum. Aziz Başkan'ın da desteğini alarak köylerimize dek bütünlük içinde hizmet götüreceğiz. Partide bize bu görevi layık gören ve bizim için çalışan arkadaşlarımıza da teşekkür ediyordum.
Karabağlar - Muhittin Selvitopu:
Seçilirsek Karabağlar'a en iyi şekilde hizmet vermek için çalışacağız.
Kınık - Mehmet Çetinkaya:
Genel merkezin aldığı karara saygılıyım, kim aday olursa olsun onun arkasındayız diyordum. Çünkü ben CHP'liyim. Parti büyüklerimizin aday göstermesi bizim için onurdur, şereftir. Sayın Kocaoğlu da "Kınık'a özel bir ilgim var" diyor. Büyükşehir'in de desteğiyle hedeflerimizi gerçekleştireceğiz.

Menderes - Ahmet Pala:

Yalnızca Menderes'te değil İzmir'de de değişiklikler oldu. Bunun yorumu yapmak bana düşmez ama büyüklerimiz yeni ses, yeni soluk, yeni yüzler kazandırmaya çalışıyor. Bize de verilen görevi en iyi iyi şekilde yerine getirmeye çalışacağız. Herşeyi Menderes için yapacağım.
Urla - Sibel Uyar
Parti yöneticilerinin bana gösterdiği güvene çok teşekkür ediyorum. Doğup büyüdüğüm, yaşamaktan gurur duyduğum Urla'mıza iyi günde, kötü günde, el ele omuz omuza, gönül gönüle hizmet vermek için kendimi emanet ediyorum.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.