ÇILGIN PROJELER

AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, "Yüzyılın Şehircilik Hareketi" çerçevesinde hazırlanan projelerini açıkladı

"Ekonomide Hayat", "Ulaşımda Hayat", "Sosyal Hayat", "Ekolojik Hayat", "Kentsel Hayat", "Engelsiz Hayat", "Teknolojik Hayat", "Kültür-Sanatta Hayat", "Sağlıklı Hayat" başlıkları altında 1414 proje kente kazandırılacak
METİN BURMALI/KADİR KEMALOĞLU (HABER MERKEZİ)
AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, İzmir'in geleceğine yönelik "Yüzyılın Şehircilik Hareketi" sloganıyla hazırlanan projelerini açıkladı. "Ekonomide Hayat", "Ulaşımda Hayat", "Sosyal Hayat", "Ekolojik Hayat", "Kentsel Hayat", "Engelsiz Hayat", "Teknolojik Hayat", "Kültür-Sanatta Hayat", "Sağlıklı Hayat" başlıkları altında toplamda 1414 projenin bulunduğu "Hayat İzmir" şehircilik hareketi toplantısı Kaya Thermal Convention Otel'de gerçekleştirildi. Yıldırım, toplantıya eşi Semiha Yıldırım ile geldi. Yıldırım'ı projelerini açıkladığı bu önemli günde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik de yalnız bırakmadı. Çelik'in yanı sıra AK Parti İl Başkanı Ömer Cihat Akay, İzmir Milletvekilleri, ilçe belediye başkan adayları ile iş ve sanat dünyasından çok sayıda isim katıldı.
23 saat sürer
Yıldırım, "Bu sunumda bütün projelerinin detayına girecek değilim. Her projeye 1 dakika ayırsam 23 saat sürer. Bu kadar zamanınız olmadığını biliyorum" dedi. Hayat İzmir'in kentin sorunlarını çözmeye amaçlayan bir şehircilik hareketi olduğunu ifade eden Yıldırım, "Hayat İzmir gücünü İzmirlilerden alan bir kolektif bir yönetişim hareketidir" ifadesini kulllandı.
Çok iyi hazırlandık
"Ekonomide hayat" başlığındaki projelerle amaçlarının İzmir'i kalkınmada lokomotif hale getirmek olduğunu dile getiren Yıldırım, "Tarım, sanayi, turizm ve kültürü seçtik. İzmir sadece nüfus olarak üçüncü büyük kent. Türkiye'nin bütün göstergeleri 3'üncülükten daha geride. Nüfus dışında hep arka sıralarda geliyor. Haksızlık etmeyelim. İmarsız yapılaşma ve sağlıksız yapılanmada İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer alıyor. İzmir ve İzmirli hep geçmişiyle övünüyor. Çünkü tarihçi Heredot, 'onlar kentlerini dünyanın en güzel yerinde kurdu' demiş. Evliya Çelebi İzmir'den büyük methiyelerle bahsetmiş. Büyük İskender'in 'almazsam büyük eksiklik olur' dediği kent. Victor Hugo'nun prenses dediği kent. İzmir geleceğinden ümitli değil. İzmir geleceğini göremiyor. Bunda İzmirlinin suçu ne? İzmirli mi bunun nedeni? Elbette değil. Bunun suçu bu kenti yönetenlerdedir. Hemşerilerimiz seçerse elimizi değil başımızı taşın altına koyarak bu projeleri gerçekleştireceğiz" dedi. Yıldırım, kendisi için zor olanın hemen, imkansızın ise biraz zaman alacağını belirterek şöyle konuştu: "İzmir'in geleceği için çok önemli hazırlıklar yaptık. İzmir artık çok kolay diyorum çünkü büyük Türkiye fotoğrafında 80 vilayette yaptıklarımız İzmir için yapacaklarımızın çok çok kolay olduğunu kanıtlıyor" dedi.
170 bin kişiye iş sağlanacak
İzmir'de yatırımcıya ot yoldurulduğunu anlatan Yıldırım, şöyle konuştu: "Yerel yöneticilerin İzmir'in derdiyle dertlenmeleri lazım. Dertlenselerdi burada olmazdık. Keşke yapsalardı, biz de burada sizin vaktinizi almazdık. İzmir işsizlikte de Türkiye ortalamasının üzerinde seyrediyor. İzmir hala yüzde 14.5'ta duruyor. Bu projeler İzmir'de gençlere iş-aş sağlayacak. Bütün ekonomide hayat projeleri 261 projeyi birlikte düşündüğümüzde 170 bin hemşerimize iş imkanı sağlıyoruz. İzmir ekonomisine 34 milyar katmadeğer gelecek. Burada toplam yatırımımız İzmir için ekonomi alanında toplam 25 milyar lira. Bütün projelerin yatırım maliyeti 65 milyar lira. Yarın 'İzmirli sizi seçti. Ne ile yapacaksın bunları? Para nerede, kaynak nerede?' diye sorulabilir. Bu soru bana 2003'te de soruldu. 2013'ün sonuna geldiğimizde 166 milyar lira yatırımı yapmış olarak karşınıza geldik. İzmirliler rahat olsun. 35 yıllık bir mühendisim. Hiçbir zaman para problem olmadı. Projeniz ve planınız yoksa en büyük sorun budur. Biz nereye gideceğimiz ve ne yapacağımızı biliyoruz. Bu projelerden kendi kaynaklarımızla yapacağımız 14-15 milyarı geçmiyor. Hükümet desteğiyle çoğu projeyi yapacağız." Toplantının sonunda 30 ilçe belediye başkan adayını tanıtan Yıldırım, "İzmir 35 gün sonra aydınlık günlerine kavuşacak" dedi.
İŞTE YILDIRIM'IN AÇIKLADIĞI DEV PROJELERDEN BAZILARI
* İzmir İZKARAY'la uçacak

İZKARAY İzmir'in iki yakasını birleştirecek. 1200 metre tüp geçit ve 6000 metre köprü ile Çiğli, Çeşme otoyoluna bağlanacak. Raylı ve lastik tekerlekli geçişlerde kullanılacak İZKARAY, İZBAN hattına ve yeni tramvay hatlarına bağlanacak. 3 şerit gidiş, 3 şerit geliş planlanan İZKARAY üzerinde çift hat raylı sistem bulunacak.
* İzmir'e 65 kilometre 'Altın Gerdanlık' yapılacak
İzmir'e Narlıdere'den Çiğli'ye kadar olan kıyı şeridinde 65 kilometre uzunluğunda Altın Gerdanlık yapılacak. Kıyı boyunca 8 farklı açık hava müzesi yer alacak. Yat limanları, yeni iskeleler, su parkları olacak. Kesintisiz yaya aksı yer alacak, spor alanları, kültürel tesisler olacak. Burada konserler düzenlenecek. Karşıyaka İskelesi'ne bağlanacak Zübeyde Hatun gemisi İstanbul'da hazır. Bir müze gemi olarak buraya gelmek için gün sayıyor.
* İzmir'e 5 yeni metro hattı geliyor
İzmir'e 26.5 kilometrelik 5 yeni metro hattı yapılacak. Metro projelerinden Üçyol-Fahrettin Altay arası 3.8, Evka 3-Bornova arası 3, Halkapınar-Otogar arası 4.4, Üçyol-Buca-Dokuz Eylül Üniversitesi arası 11.2 ve Fahrettin Altay-DEÜ Hastanesi arası 3.75 kilometre uzunluğunda olacak.
* 5 tramvay hattı kurulacak
İzmir'e 5 yeni tramvay hattı kazandırılacak. Bu çerçevede DEÜ Hastanesi-Güzelbahçe-Urla arası 36.5, Karabağlar-Buca ringi 18.4, Boronva-Bayraklı (Salhane) 5.5, Örnekköy-Karşıyaka 4.2 ve Mavişehir-Yalı arası da 5.5 kilometre olacak.
* İZBAN 190 kilometreye çıkıyor
İZBAN hattı 56 kilometrelik ilave ile Aliağa'dan Bergama'ya ve 26 kilometrelik ilave ile Torbalı'dan Selçuk'a bağlanarak 190 kilometreye uzatılacak.
* İzmir yat turizminin merkezi olacak
İzmir'de 14 ilçede 18 yeni yat limanı yapılacak. Toplam kapasite 9 binin üzerine çıkacak. Bunlar, Yeni Foça, Mavişehir, özdere, Ürkmez, Çeşmealtı, Karaburun, Dikili, Çandarlı, Aliağa, Konak Pier, İnciraltı, Mordoğan, Şifne, Akçakaya, Ilıca, dalyan, Bayraklı ve Selçuk'ta kurulacak.
* Dünyanın en büyük botanik parkı Bayraklı'ya
Bayraklı'da 14 bin metrekare 2 alan üzerine kurulacak kent parkında dünyanın en büyük botanik parkı bulunacak. Park 30 bin çeşit ağaç ve bitkiyi barındıracak. Projeyle Bayraklı sahilindeki yol, yerin altına alınıp, Bayraklı'ya yeni bir meydan kazandırılacak ve bu meydandan Bayraklı Hayat Parkının tepesine teleferikle ulaşım sağlanacak
* Uluslararası Sporcu Kamp Merkezi
İzmir'in 30 ilçesini hep birlikte kalkındıracak projelerinden bir diğeri de Seferihisar için açıklandı. Hayat İzmir Şehircilik Hareketinin 'Sağlıklı Hayat' başlığı altında planlanan Uluslararası Sporcu Kamp Merkezi, yerli ve yabancı spor kulüplerini ağırlayacak. Burada 40 bin metrekare sprocu kamp merkezi, 4 adet futbol sahası, 12 antreman sahası, 2 kapalı spor salonu, olimpik havuzlar, kros park bulvarları ve fizik tedavi-rehabilitasyon merkezi yer alacak.
* Hayat adası-teknoloji platformu
IOS ve Android sistemler için hazırlanan Hayat İzmir uygulaması ile İzmirlilerin projeler hakkında fikirlerini paylaştığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi faaliyetlerinin duyurulacağı dijital platform şeffaf şehircilik yapılacak. Projelere dair anket ve oylamalar Hayat Adasında yayınlanacak. Ada üzerindeki rüzgar gülleri, adanın ihtiyaç duyduğu elektriği üretecek ve yenilenebilir enerji konusunda örnek olacak. Yüzen Hayat Adası'nın mavnaları, adadan ayrılıp İzmir körfezi kıyılarına taşınabilecek ve konser, festival, yazlık sinema gibi etkinliklerde kullanılabilecek.
* Denizle buluşan Konak Meydanı
Kent meydanındaki trafik, tünel bağlantı yolları ile yer altına alınırken, bu noktada Konak Tüneli projesi, 2 bin araçlık bir şehir otoparkı ile entegre edilecek. Çevresindeki otoyol ve ekonomik ömrünü doldurmuş kamu binalarından tamamıyla arındırılarak 3 kat büyüyen meydan, körfeze kavuşacak; etkinliklere ev sahipliği yapacak. 1.5 kat daha fazla yeşil alan bulunacak meydanda 20 bin m2 alanda Kentler Tarihi Açık Hava Müzesi yer alacak, yerli ve yabancı turistler tarihi kentlerin maketlerini bu alanda ziyaret edebilecek.
* Kentsel dönüşüm hızlanacak
İzmir'de binaların yüzde 55'i sağlıksız. 103 mahallede kentsel dönüşüm yapılacak. "Yüzde 100 gönüllü dönüşüm" sloganıyla yapılacak çalışmalarda geniş yollar, yemyeşil mahalleler, modern ve güvenli konutlar, daha nitelikli okullar, hastaneler ve sosyal tesisler kazandırılacak. Kütle imar planı gerçekleştirilecek. Kütle imar sistemiyle şehir yenilenecek.
* Katı atık bertaraf tesisleri
Her gün 4 bin ton çöpün, çevreyi kirletmeden yok edilmesi ve enerjiye dönüştürülmesi için Katı Atık Bertaraf ve Dönüşüm Tesisleri kurulacak.
* İzmirliler'e Engelsiz Hayat
Hayat İzmir projesi çerçevesinde tüm ilçelerde üretilecek yol, meydan, park ve kaldırım projeleri engellilerin hayatına uyumlu bir şekilde tasarlanacak. Mevcut kamusal yapı ve mekanlarda erişilebilirlik tedbirleri alınıp engeller kaldırılacak. Engellilere yönelik eğitimler, meslek edindirme kursları, istihdam çalışmaları tiyatro etkinlikleri, sportif müsabakalar, kültürel ve sanatsal faaliyetler sayesinde İzmir hayatının engelli vatandaşlarca da yaşanması kolaylaştırılacak
* Balçova'ya su dünyası müzesi
Balçova'da su dünyası müzesi kurulacak. Devasa bir akvaryum bu açıkhava müzesinin içinde yer alacak.
* Film platosu geliyor
Mürselpaşa Caddesi ile Liman arasında kalan 210 hektarlık alan medya, bilişim, moda, sanat, kültür endüstrilerinin yerleştirdiği bir site haline getirilecek. Bu yerleşke içine 1000 dönümlük bir küçük şehir parkı da ilave edilecek.
* 35 dal çık yapılıyor
Akıllı ulaşım sistemiyle kente 35 dal çık yapılacak. Akıllı sistem 7-24 çalışacak. Trafik 7 gün 24 saat takip edilecek. Vatandaşlar akıllı telefonlarla gidecekleri güzergahları görebilecek. Ona göre rotalarını belirleyecekler.
* Kentin çöpünden enerji
* İzmir'in çöpleri hem enerjiye, hem yeşil alana dönüşecek. Bunu başaran kentler var. İstanbul, Ankara başardı. İzmir bu konuda geri kaldı. İzmir'in çöplerini hem enerjiye hem de gübreye dönüştüreceğiz. İnsan hayatı her şeyden önemlidir. Bugün teknoloji o kadar gelişti ki İsveç çöp ithal ediyor.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.