Yeni Türkiye'nin ilk kabinesi

NUMAN Kurtulmuş ve Yalçın Akdoğan Başbakan Yardımcısı, Nurettin Canikli ise Gümrük ve Ticaret Bakanı oldu. Volkan Bozkır da AB Bakanlığına getirildi

KABİNEDE yeri değişen tek bakan ise Dışişleri Bakanlığı'na kaydırılan Mevlüt Çavuşoğlu oldu. Çavuşoğlu bir önceki kabinede AB Bakanı idi
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Köşk'e çıkmasının ardından 24 saat bile geçmeden yeni hükümet kuruldu. Yeni Başbakan Ahmet Davutoğlu, 62'nci hükümetin kabinesini kamuoyuna duyururken, 18 Bakan ve 2 Başbakan Yandımcısı yerini korudu. 1 Bakan ve 2 Başbakan Yardımcısı kabine dışında kalırken, 1 Bakan ise yer değiştirdi. Köşk'ten saat 13:30'da yapılan açıklamada "Cumhurbaşkanımız, Davutoğlu Başkanlığında kurulan 62'nci Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini onaylamışlardır" denildi.
Başbakan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeni hükümeti onaylamasının ardından Başbakanlık Merkez Bina'ya geldi. Elindeki listeyi düzenlediği bir basın toplantısıyla açıklayan Davutoğlu, öncelikle Başbakan Yardımcılığı görevinde yapılan değişiklikleri duyurdu.
Çavuşoğlu Dışişlerine
Açıklanan listeye göre 17 Aralık sonrası Başbakan Yardımcısı olan Emrullah İşler kabine dışı kaldı. İşler'in yerine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş atandı. Ayrıca Beşir Atalay da kabine dışı kalırken, Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanlığı'nı da yapan Yalçın Akdoğan, Atalay'ın yerine Başbakan Yardımcısı oldu. Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan'ın görevinde ise bir değişiklik olmadı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, kendisinden boşalan Dışişleri Bakanlığı'na ise AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu atadı. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli Gümrük ve Ticaret Bakanı olurken, AB Bakanlığı'na da Volkan Bozkır getirildi. Diğer bakanlarda ise bir değişiklik olmadı.
Kabine Kocatepe'de
Başbakan Davutoğlu, yeni kabineyi açıkadıktan sonra Cuma namazını kılmak için Kocatepe Camii'ne gitti. Davutoğlu'na Başbakanlık merdivenlerinden inerken kabine dışı kalan Beşir Atalay eşlik etti. Davutoğlu camiye Atalay'la aynı araçta gitti.
Yeni kabinenin açıklanmasının ardından bakanlar da Davutoğlu'nun gittiği Kocatepe Camii'nde Cuma namazını kıldı. Davutoğlu'na kabineye yeni giren Başbakan Yardımcıları Yasin Akdoğan, Numan Kurtulmuş ve Gümrük Bakanı olarak atanan Nurettin Canikli eşlik etti. Ayrıca Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile bakanlar Taner Yıldız, Mevlüt Çavuşoğlu, İsmet Yılmaz, Fikri Işık, Mehdi Eker, Veysel Eroğlu, Çağatay Kılıç, Lütfi Elvan ve Nihat Zeybekci de Cuma'yı Davutoğlu ile beraber kıldı. Cuma namazının ardından Bakan Davutoğlu kendisine eşlik eden Beşir Atalay, Ali Babacan, Lütfi Elvan ve Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte camiden ayrıldı. Davutoğlu Başbakanlık Merkez Bina'ya yine kabine dışı kalan Beşir Atalay ile birlikte aynı araçta geldi.
KİM KİMDİR
YALÇIN AKDOĞAN: 22 Eylül 1969'da Üsküdar'da doğdu, Siyaset Bilimi Doçenti ve yazar. Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Basın ve Yayın Bölümünden mezunu. Yeni Şafak ve Star gazeteleri ile çeşitli dergilerde yazarlık yaptı. İngilizce bilen Akdoğan, evli ve 3 çocuk babası.
NUMAN KURTULMUŞ: 1959 yılında Ünye'de doğdu. Lisans ve yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde tamamladı. 1998 yılında aktif siyasete girerek Fazilet Partisi İstanbul İl Başkanı ve Genel İdare Kurulu üyesi oldu. Kurtulmuş, evli ve üç çocuk babası.
MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU: 5 Şubat 1968'de Alanya'da doğdu. Ankara Üniversitesi (AÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitiren Çavuşoğlu, ABD Long Island Üniversitesinde ekonomi dalında yüksek lisans yaptı ve öğretim görevlisi olarak çalıştı. İngilizce, Japonca ve Almanca bilen Çavuşoğlu, evli ve bir çocuk babası.
NURETTİN CANİKLİ: 15 Mayıs 1960'da Giresun'da doğdu, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Ekonomi Bölümü'nü bitirdi. Yüksek lisansını İngiltere Sheffield Üniversitesi'nde para-banka-finansman alanında tamamladı. AK Parti Grup Başkanvekilliği görevini yürüten Canikli, İngilizce biliyor. Canikli, evli ve 4 çocuk babası.
VOLKAN BOZKIR: 1950'de Ankara'da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 24. Dönemde TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanlığına ve Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığına seçildi. Çok iyi düzeyde İngilizce ve Fransızca bilen Bozkır, evli ve 2 çocuk babası.
İstikrar ve dengeler gözetildi
Yeni kabinede Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş Başbakan Yardımcıları oldu. Davutoğlu'ndan boşalan Dışişleri Bakanlığın koltuğuna Mevlüt Çavuşoğlu oturdu. Çavuşoğlu'ndan boşalan AB Bakanlığı ise emekli büyükelçi Volkan Bozkır'a emanet edildi. Kabinedeki yeni isimlerden birisi de Gümrük ve Ticaret Bakanı olan Nurettin Canikli oldu. Bu isimler yeni görevler üstlenirken, Başbakan Yardımcıları Beşir Atalay ve Emrullah İşler ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı kabine dışı kaldı.
Dar kapsamlı değişim
Davutoğlu'nun Başbakan olmasının ardından nasıl bir kabine kuracağı merakla bekleniyordu. Yeni kabinede 3. dönemini yaşayan birçok ismin kabine dışı kalabileceği iddiası ortaya atılmıştı. Ancak Davutoğlu bu seçeneği tercih etmedi. Bunun yerine kabinedeki değişimi dar kapsamlı tuttu. Kulislere göre bunun sebebi, Türkiye'nin 10 ay sonra genel seçimlere gidecek olması. Davutoğlu, kabinede kapsamlı bir değişiklik yapması halinde yeni bakanların uyum sürecinin genel seçim kampanyasında zafiyet yaratacağını düşündü. Kabinedeki isimlerin tecrübesinden faydalanmak istedi. Bu yüzden istikrar ve denge yeni kabinenin anahtar sözcükleri oldu.

Çözüm Akdoğan'a emanet

Kabineye yeni giren isimler arasında Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş dikkat çekti. Davutoğlu, bu isimleri Başbakan Yardımcısı yaparak kabinenin siyasi yönünü kuvvetlendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasi başdanışmanlığını yapan Yalçın Akdoğan, uzun bir süredir çözüm sürecinde oynadığı rolle dikkatleri üzerine çekiyordu. Akdoğan, yeni kabinede Beşir Atalay'ın bıraktığı çözüm süreci koordinatörlüğü görevini üstlenecek. Çözüm sürecinde koordinasyonu sağlayan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı Akdoğan'a bağlanacak.
Kabinede Başbakan Yardımcısı olan diğer isim Numan Kurtulmuş da siyasi kimliği ve kariyeri oldukça güçlü bir isim. Milletvekili olmadan dışarıdan Başbakan Yardımcılığına getirilen Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski dava arkadaşı olmasının yanı sıra geçmişiyle de kabinenin siyasi olarak elini yükseltecek bir isim. Kurtulmuş'un kabinedeki ekonomi yönetimiyle de yakın temas içinde olacağı belirtiliyor.
AB ile diplomatik dönem
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu, Mevlüt Çavuloğlu'nun Dışişleri Bakanı olması kararını verdi. Bunun sebebi Çavuşoğlu'nun geçmişte üstlendiği ve başarıyla yerine getirdiği görevler. Bozkır'ın AB bakanı olması "AB ile diplomatik bir dönem başlatıyoruz" yorumlarına neden oldu.
AHMET TOPAL/ANKARA

Davutoğlu'ndan MKYK'da 3 görev değişikliği

Davutoğlu, ilk MKYK toplantısında A Takımı'nı belirlerken, Tanıtım ve Medya'dan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in yerine Beşir Atalay'ı görevlendirdi

AHMET TOPAL / ANKARA
AK Parti Genel Başkanı olarak ilk Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısını yapan Ahmet Davutoğlu, AK Parti'deki kurmay heyetini de belirledi. 3 önemli görevde değişiklik yapan Davutoğlu, Tanıtım ve Medya'dan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in yerine Beşir Atalay'ı görevlendirdi. Davutoğlu, Halka İlişkiler'e Öznur Çalık'ı, Ekonomi İşleri'ne de 32 yaşındaki genç Ekonomist Mehmet Muş'u atadı. Hüseyin Çelik ise Genel Başkan Danışmanı oldu.
Kapusuz yerine Çalık
AK Parti Genel Merkezi'ndeki toplantının ardından gazetecilerin karşısına 2009 yılından bu yana Parti Sözcüsü olan Hüseyin Çelik ve Başbakan Yardımcılığı görevini devreden Beşir Atalay birlikte çıktı. İlk olarak Çelik konuşurken, görevi Atalay'a devrettiğini, bundan sonra partinin Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı'nın Atalay olduğunu duyurdu. Salih Kapusuz'un yürüttüğü Halka İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine de Malatya Milletvekili Öznur Çalık getirildi. Başbakan Yardımcısı olan Kurtulmuş'tan boşalan Ekonomi İşleri koltuğuna da 1982 Trabzon doğumlu olan genç Ekonomist Doktor Mehmet Muş oturdu.
Sürpriz karar
AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu'nun kendisini çağırarak bir değişiklik yapmak istediğini kendisine anlattığını belirten Çelik, "Tanıtım Medya'yı değerli Beşir Hocamıza devretmeyi arzu ettiğini söyledi. Beni de yanında danışman olarak arzu ettiğini söyledi" diye konuştu. Görevi Çelik'ten devralan Atalay ise, "Benim için de burada sürpriz olarak tevdi edilen bir görev değişikliği oldu. Bizler için hepimiz için AK Parti şemsiyesi altındaki dava sadakati önemlidir. Hüseyin kardeşimle hukukumuz derindir" dedi.
Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı: Menmet Ali Şahin
Teşkilat Başkanı: Süleyman Soylu
Seçim İşleri Başkanı: Mustafa Şentop
Tanıtım ve Medya İşleri Başkanı: Beşir Atalay
Dış İlişkiler Başkanı: Yasin Aktay
Sosyal İşler Başkanı: Nükhet Hotar
Yerel Yönetimler Başkanı: Abdülhamit Gül
Ekonomi İşleri Başkanı: Mehmet Muş
Halkla İlişkiler Başkanı: Öznur Çalık
Mali ve İdari İşler Başkanı: Nureddin Nebati
Ar-Ge Başkanı: Ekrem Erdem
Genel Sekreter: Haluk İpek
Ekonomiye taze kan
AK Parti Grup Başkan vekili Nurettin Canikli maliye kökenli, kıdemli siyasetçilerden. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a en yakın isimlerin başında geliyor. Canikli, kabineye Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı'nın yerine girdi. Ekonomi'de Babacan, Şimşek, Zeybekci dengesi korunurken taze kan olarak Canikli de kabinede yerini aldı.
Neden kabine dışı kaldılar
Başbakan Yardımcıları Beşir Atalay ile Emrullah İşler'in kabine dışı kalması kulisleri hareketlendirdi. Ataly, çözüm sürecinde yaptığı çalışmalarla biliniyordu. Atalay'ın kabine dışı kalması çözüm sürecini etkilemeyecek. Çünkü Atalay'ın üstlendiği görevleri zaten sürecin içerisinde olan Yalçın Akdoğan yürütecek. Kabine dışı kalması Cumhurbaşkanlığı seçim süreci ve AK Parti iç dengelerine yönelik yaptığı çıkışlarla, yeni dönemde yer almama isteğine bağlanıyor.
İşler'in kabine dışı kalması ise Yurtdışı Türkler Başkanlığı'nda yapılan çalışmalardan istenen verimin alınamamasına bağlanıyor.Yacızı'nın kabine dışı kalması ise paralel yapıyla mücadelede beklenen performansı gösterememesine bağlanıyor.
Paralel yapıyla mücadelede yargı alanında yaşanan tıkanıklıkların Adalet Bakanlığı'ndan değil HSYK'dan kaynaklandığı konusunda fikir birliğine varıldı. Bozdağ bu yüzden Adalet Bakanı olarak görevini sürdürecek. Öncelikli görevi 12 Ekim'de yapılacak HSYK seçimlerine odaklanmak olacak.
Sıra güven oylamasında
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 62'nci hükümetin programının okunması, görüşülmesi ve güven oylaması için TBMM Genel Kurulu'nu 1 Eylül Pazartesi günü saat 14.00'te olağanüstü toplantıya çağırdı.
Çiçek'in olağanüstü toplantı çağrısında, "TBMM'yi; Anayasa'nın 109. ve 110. İçtüzüğün 123. ve 124. maddeleri gereğince Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan Bakanlar Kurulu programının okunması, görüşülmesi ve güven oylaması için Anayasa'nın 93. ve TBMM İçtüzüğü'nün 7. maddeleri uyarınca 1 Eylül 2014 Pazartesi günü saat 14.00'te olağanüstü toplantıya çağırıyorum. Sayın milletvekillerinin belirtilen gün ve saatte Genel Kurul Toplantısı'na katılmalarını rica ederim" denildi.
Hükümet programı 1 Eylül Pazartesi günü TBMM Genel Kurulu'nda okunacak. Programın okunmasından itibaren iki tam gün geçtikten sonra yani 4 Eylül'de program üzerinde görüşme açılacak. 6 Eylül'de ise güven oylaması yapılacak.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.