İşadamları ve yöneticiler OBEZİTE'yle karşı karşıya

Hayatımızın büyük kısmının geçtiği iş yerlerinde, verimli ve enerjik olabilmek için sağlıklı, düzenli ve dengeli beslenmek şart. Mesleklere göre alınması gereken enerji ve besin miktarları değişiklik gösterse de kendimizi daha üretken ve enerjik hissetmemiz için yediklerimize, içtiklerimize dikkat etmemiz gerekiyor

Yoğun çalışma temposu nedeniyle, iş adamlarının sağlıklarına ve kendilerine yeterli özeni göstermediklerini ifade eden Park Sima Sağlıklı Zayıflama Polikliniği Merkezi Genel Müdürü Gülşen Altın, bu durumun kişilerin önce sağlıklarını, ardından da iş yaşamını etkilediğini söyledi. Altın, sağlığa gerekli özenin gösterilmemesiyle başlayan olumsuz sürecin maddi ve manevi kayıplara da neden olduğunu ifade etti.
Gün içindeki koşuşturma, yoğun iş temposu, masa başında geçen uzun süre, sık yapılan seyahatler, akşam süren iş yemekleri, dengesiz beslenme, uzun süren açlıklar ve yanlış besin seçimleri gibi etkenlerin çalışanların çalışma kapasitesinin düşmesine, daha yoğun stres yaşanmasına, yanlış kararlar alınmasına ve iş kazalarının artmasına neden olduğunun altını çizen Gülşen Altın, "Dengesiz beslenme sonucu kişinin vücut direnci azalır. Bununla birlikte sağlık problemleri ortaya çıkmaya başlar. Sık sık yaşanmaya başlayan sağlık sorunları, iş ve zaman kayıplarına neden olur" diye konuştu.
ÜRETİMİ ETKİLİYOR
Yoğun iş temposundaki iş adamları ve üst düzey yöneticilerin, sık gerçekleştirdikleri seyahat, uzun süren toplantılar nedeniyle farklı beslenme kültür ve alışkanlıklarıyla karşı karşıya kaldıklarını, buna rağmen iş adamları ve yöneticilerin hem kendilerinin hem de çalışanların beslenmesini doğru yönetebiliyor olmaları gerektiğine vurgu yapan Altın, "İş adamı ve yöneticilerin yaşam temposuna uygun nasıl beslenmesi gerektiğini bilmeleri, sağlıklı bir beden ve ruh haliyle daha doğru, hızlı ve sağlıklı kararlar almasını, kriz yönetebilmelerini sağlar. Bunun yanında, çalışanların da çabuk yoruluyor olması veya sürekli halsizlikten şikayet ediyor olması demir eksikliğine, gün içindeki dengesiz kan şekerlerine ya da aşırı kilo alımı veya kilo alımına bağlı gelişen uyku apnesine bağlı olabilir. Çalışanların çok sık hastalanıyor olması da dengesiz beslenmeye bağlı bağışıklık sistemindeki zayıflama olabilir. Bu sorunlar çalışanların sağlığını dolayısı ile performanslarını ve aynı zamanda kuruluşları gelişim ve üretimlerini de etkileyecektir. Çözüm; doğru beslenme önerileriyle çalışanların verimliliğini artırmaktır. Bir şirketin iyi bir gelecek ve iş gücünü artırabilmesi için mutlu, sağlıklı ve formda çalışanlara ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır. Bunun için de dengeli, sağlıklı ve doğru beslenmek gerekmektedir" dedi.
BELİRTİLERE DİKKAT
"Uyku hali, uyuşukluk, yaptığı işten zevk alamamak, hareketlerde ağırlık, isteksizlik, mutsuzluk, gerginlik, halsizlik gibi ve özellikle de sinirlilik hali durumlarının temel kaynağı, yetersiz veya düzensiz beslenmedir" diyen Gülşen Altın, tüm bu rahatsızlıkların nedeninin, tanısı konulmamış insülin direnci, reaktif hipoglisemi veya kişinin troid hastası olmasından kaynaklanabileceğini belirtti.

GELECEĞE GÜVENLE BAKMAK İÇİN

İşadamlarına, 'İş hayatına teslim olmayın' çağrısı yapan Park Sima Sağlıklı Zayıflama Polikliniği Genel Müdürü Gülşen Altın, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) yaptığı araştırmalarca da kanıtlanan, yetersiz beslenmenin, iş verimliliğini olumsuz etkilediği ifade etti. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde, obezitenin çok yaygın görüldüğü ve tüm dünyada iş verimliliğinde yüzde 20 oranında kayıp olduğuna dikkat çeken Altın, şöyle konuştu: "Yeterli ve dengeli beslenme, hayatımızın her döneminde önemli bir yer tutmaktadır. Beslenmede temel kriter metabolizma faaliyetlerini sürdürebilmek için gereken enerjinin kaynağıdır. Sağlıklı beslenme ile sağlıklı nesiller yetişmekte, geleceğe güven ile bakan toplumlar oluşmaktadır. Çoğunlukla sabah kahvaltısı dahil, öğle yemeklerimizi işyerlerimizde almak zorundayız. Ne kadar sağlıklı seçenekler bulabiliyoruz? Gün boyu ofis ortamında oturarak ve hiç spor yapmayarak çalışan bayanların ihtiyacı olan enerji 1200-1500 kalori, beylerin ise ihtiyacı olan enerji miktarı 1800-2200 kalori olarak hesaplanmaktadır. İşin gerektirdiği enerji ve alınan tüm enerjinin, iş enerjisine dönüşmesi için gerekli protein, karbonhidrat ve mineraller alınmadığında iş gücü kayıpları yaşanmakta, iş verimliliği düşmektedir."
ÜRETİMİN ARTIRILMASI İÇİN
İş yerlerinde hem kaza riskinin azaltılması, hem de üretimin arttırılması için tüm çalışanların sağlıklı ve yeterli beslenmesi gerektiğinin söyleyen Gülşen Altın, mesleklere göre de alınması gereken enerji ve besin miktarlarının değişiklik gösterdiğini de belirtti, "Kendinizi daha üretken ve enerjik hissetmek için beslenmenize dikkat etmelisiniz. Örneğin zihinsel aktivitelerin yoğun olarak kullanıldığı muhasebe, finansman, bilgi işlem gibi alanlarda çalışan bireylerin yeterli miktarda kaliteli protein tüketimi, gün içerisindeki performanslarını yüksek düzeyde tutabilmek için oldukça önemlidir" dedi.
Örnek menü
(Hafta içi)
Kahvaltı

* Demir ve proteinden çok zengin pastırmalı (çemeni alınmış) yumurta
* B vitamini ve posa içeriği yüksek kepekli ekmek
* Metabolizmayı hızlandıran tatlı kırmızı biber ve likopen zengini domatesten salata
Öğle
* Yüksek protein içeren yayla çorbası
* Protein, vitamin ve mineral zengini etli sebze yemeği
* Kalsiyum yoğunluğuyla kalp hastalıklarından ve kolon kanserinden koruyan yoğurt
* B vitamini ve posa içeriği yüksek kepekli veya tam buğday ekmeği
Ara Öğün
* Kalp hast. koruyan E vitamini deposu Badem
* Antioksidan olması ve zihinsel performansı arttırıcı etkisiyle yaban mersini
Akşam
* Prostat kanserinden koruyan likopen içeriğiyle domates püresi eşliğinde çinko B12 ve demir zengini biftek
* Antioksidanlardan zengin bol yeşillik
* Cinsel hormonların dengelenmesinde görevli olan B vitamini içeriği yönünden zengin
kepekli veya tam tahıllı ekmek
* Kalp hastalıklarından koruyucu kırmızı şarap
Gece
Kalsiyum zengini yoğurt
Cinsel performansı arttıran keçi boynuzu
Örnek Menü
(Hafta sonu)

Kahvaltı
* Demir ve proteinden zengin haşlanmış yumurta
* Beyaz Peynir
* B vitamini zengini kepekli ya da tam buğdaylı ekmek
* Kalsiyumdan zengin süt
Ara öğün
* Kuvvetli bir antioksidan olan nar
* Süt
Öğle
* Çorba
* Etli sebze yemeği
* Yoğurt
* Kepekli yada tam buğday ekmeği
Ara öğün
* Badem
* Yaban mersini
Akşam
* Omega 3, omega 6 ve selenyumdan çok zengin alabalık
* C vitamini ve antioksidanlardan zengin rokalı bol yeşillik (limonlu)
* Kepekli yada tam buğday ekmeği
Gece
* Keçi Boynuzu
* Muz
* Öğünlerdeki besinlerin miktarları kişilere özgü belirlenmelidir.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.