Ahlat meyvesini işleyerek istihdam sağlayacaklar
Fikir Tasarım Enstitüsü'nün KOSGEB ödüllü projesinde ahlat meyvesi çok değişik şekillerde değerlendirildi. Undan ekmeğe, dondurmadan çikolataya, pekmezden kreme kadar pek çok farklı üründe bu meyve kullanıldı. Amaç, üretimi yaygınlaştırıp, bu işi sektör haline getirebilmek
- Sarmaşık
- 30.1.2014 12:57:26
"Ahlat meyvesinin değerlendirilmesi" projesi ile köylü kadınlara istihdam sağlayıp köyden kente göçü engellemek istediklerini de belirten Özkulak, "Bu sayede hem bu ağaç yok olmaya yüz tutmayacak hem de köylü kadınlarımız iş sahibi olacak. "Hemen hemen her köye üretim atölyeleri kurup kadınlarımızın burada part-time veya tam zamanlı iş imkanı bulmasını sağlayacağız. Ayrıca bu meyve yurt dışında bulunmadığı için, fikrimizi dış pazara da sunabiliriz. Ahlat ağacının doğada yok olmasına karşı orman bakanlığına bir dilekçede bulunup, Ağacın koruma altına alınmasını da isteyeceğiz" diye konuştu.
AHLAT (YABAN ARMUDU) NEDİR?
Gülgillerden; doğada kendi kendine yetişen ve dikenli bir ağaçtır. Ahlat bitkisi yabani bir armut çeşididir. Anadolu'da yetiştiği sıklıkla görülür. Bunun yanı sıra Çakal armudu, çördük gibi isimler de bazı yörelerde kullanılır. Susuz ve havası kirli ortamlarda bile yetişebilir. Kurak yerlerde, orman içlerinde, antropojen bozkırlarda bulunur. Sıcaklığa bağlı olarak 2-9 metre arası uzayabilen, genelde kısa boya sahip bir ağaçtır. Meyvesi "Ekim- Kasım" ayları arasında yetişir. Meyvenin tadı buruk ve kekremsidir.
FAYDALARI NELERDİR?
Zehirli böcek sokmalarında, bitkisi ezilerek sokulan bölgeye konarak zehri alır.
Bağırsak düzensizliğini kontrol eder.
Kalbi kuvvetlendirir.
C vitamini bakımından oldukça zengindir.
Böbreklerin iyi çalışmasını sağlar.
Ateş düşürücü etkisi vardır.