Ahlat meyvesini işleyerek istihdam sağlayacaklar

Fikir Tasarım Enstitüsü'nün KOSGEB ödüllü projesinde ahlat meyvesi çok değişik şekillerde değerlendirildi. Undan ekmeğe, dondurmadan çikolataya, pekmezden kreme kadar pek çok farklı üründe bu meyve kullanıldı. Amaç, üretimi yaygınlaştırıp, bu işi sektör haline getirebilmek

Sky 360 kanalında yayınlanan proje destekleme yarışmasının parlayan fikirlerinden biri de, Fikir Tasarım Enstitüsü'ne ait "Ahlat meyvesinin değerlendirilmesi" projesi oldu. Bu yarışmada fikirlerini sunan kadın girişimciler, finale kalarak KOSGEB'den 30.000 TL ve En İyi Sunum Ödülü almaya hak kazandılar. Fikrin sahibi Özlem Özkulak, "Biz bu projeyi ilk hayata geçirmeyi düşündüğümüzde sadece gıda değil ilaç sanayii için de katkısı olacağını düşündük. Yarışmada ahlat meyvesi ile yaptığımız ahlat unu, ekmek, simit, muffin, kurabiye, donut, dondurma, erişte, çikolata, reçel, marmelat, pekmez, ahlat çayı ve ahlat kremini de sergiledik" dedi.
"Ahlat meyvesinin değerlendirilmesi" projesi ile köylü kadınlara istihdam sağlayıp köyden kente göçü engellemek istediklerini de belirten Özkulak, "Bu sayede hem bu ağaç yok olmaya yüz tutmayacak hem de köylü kadınlarımız iş sahibi olacak. "Hemen hemen her köye üretim atölyeleri kurup kadınlarımızın burada part-time veya tam zamanlı iş imkanı bulmasını sağlayacağız. Ayrıca bu meyve yurt dışında bulunmadığı için, fikrimizi dış pazara da sunabiliriz. Ahlat ağacının doğada yok olmasına karşı orman bakanlığına bir dilekçede bulunup, Ağacın koruma altına alınmasını da isteyeceğiz" diye konuştu.
AHLAT (YABAN ARMUDU) NEDİR?
Gülgillerden; doğada kendi kendine yetişen ve dikenli bir ağaçtır. Ahlat bitkisi yabani bir armut çeşididir. Anadolu'da yetiştiği sıklıkla görülür. Bunun yanı sıra Çakal armudu, çördük gibi isimler de bazı yörelerde kullanılır. Susuz ve havası kirli ortamlarda bile yetişebilir. Kurak yerlerde, orman içlerinde, antropojen bozkırlarda bulunur. Sıcaklığa bağlı olarak 2-9 metre arası uzayabilen, genelde kısa boya sahip bir ağaçtır. Meyvesi "Ekim- Kasım" ayları arasında yetişir. Meyvenin tadı buruk ve kekremsidir.
FAYDALARI NELERDİR?
Zehirli böcek sokmalarında, bitkisi ezilerek sokulan bölgeye konarak zehri alır.
Bağırsak düzensizliğini kontrol eder.
Kalbi kuvvetlendirir.
C vitamini bakımından oldukça zengindir.
Böbreklerin iyi çalışmasını sağlar.
Ateş düşürücü etkisi vardır.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.