Doyumluk değil tadımlık bayram

Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, özellikle kalp hastalıkları ile mide problemleri olan kişilerin bayramda beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini belirtti ve ekledi: "Sofradan doyumluk değil, tadımlık kalkmalı

Sofraları şenlendiren Kurban Bayramı'na az bir zaman kala uzmanlar uyardı. Bayramda sağlığınızdan olmamak adına "sofradan doyumluk değil, tadımlık kalkmalı" diyen Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, bayrama özel beslenme tüyoları verdi.
Özellikle kalp hastalıkları ile ülser, reflü, gastrit gibi mide problemleri olan kişilerin bayramda beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini belirten Yaşar Üniversitesi akademisyeni Dr. Fadıloğlu, "Bayramın uzun oluşuna bakarak ete fazla yüklenmeyin. Tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli miktarda tüketerek sağlıklı bir bayram geçirin" dedi.

ÖZEL BESLENME TÜYOLARI

- Sabah hafif bir kahvaltı ile güne başlayın.
- Sindirim problemlerini en aza indirmek için bayram yemeklerini öğlen yemeği tercih edin.
- Fazla miktarda kırmızı et tüketimi fazla demir yüklenmesine ve fazla demir alımı da vücuttaki kalsiyumun idrarla birlikte atılmasına neden olacağından, et yerken kalsiyum kayıplarını önleyebilmek adına etin yanında kalsiyumdan zengin yoğurt, ayran, cacık gibi besinleri tüketmeye çalışın.
- Tabağınızda sadece ete değil, etin yanında bulgur pilavı, sebze ve salatalara da yer verin. Böylece hem posa tüketiminizi arttırmış hem de vitamin ve mineral yetersizliğini önlemiş olursunuz.
- Bir öğünde fazla kaçırdıysanız diğer öğünlerde sebze ve meyve tüketmeye çalışın.
- Fiziksel hareketinizi mutlaka arttırın. Gün içinde en az yarım saat yürüyüş yapmaya çalışın ya da ev içindeki hareketliliğinizi arttırarak aldığınız fazla enerjiyi vücudunuzdan atmaya çalışın.
- Sindirim sisteminizi rahatlatmak, bozulan bağırsak hareketlerinizi düzenlemek adına bağırsaklarda su tutulumuna neden olan aşırı çay kahve tüketimi yerine, rezene, papatya ve ıhlamur çayları gibi bitki çaylarına yer verin.
- Metabolizmayı hızlandırmak ve mide bağırsak sisteminin düzenli çalışması adına su tüketmeyi unutmayın. Günde 10 bardak su içmeye özen gösterin.
- Bayram ziyaretlerinde ikram amaçlı sunulan çikolata, şeker ve şerbetli tatlılar yerine hafif olan sütlü veya meyveli tatlıları tercih etmeye çalışın.
- Tatlıyı yedikten sonra bir bardak ayran ya da süt içerek ya da 2 adet ceviz tüketerek şekerin kanda aniden yükselmesini engelleyebilirsiniz. Ayrıca tarçının kan şekerini dengeleyici etkisinden faydalanarak sütlü tatlınıza bir çay kaşığı tarçın ekleyebilirsiniz.
Kurban eti nasıl pişirilmeli
Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, yeni kesilmiş hayvanların etlerinin sert olması nedeniyle pişirmesinin uzun sürdüğünü ve sindiriminin de zor olduğunu belirterek, "Bu nedenle kesim işleminin ardından et, serin ve temiz bir ortamda 5-6 saat dinlendirildikten sonra buzdolabına konmalı, en az 1 gün bekletilerek etin olgunlaşıp, lezzet kazanması sağlanmalı. Bu şekilde tüketilen et midede şişlik ve hazımsızlık problemlerini de minimuma indirecektir. Ayrıca etin pişirilmeden önce marine edilerek bekletilmesiyle, etin yumuşamasını, iyi pişmesini ve lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. Marinasyon için zeytinyağı, limon suyu, süt, sirke, meyve suyu veya yoğurt, lezzet vermesi için de çeşitli baharatlar kullanabilirsiniz" dedi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.