Ege’de kış, zeytinyağı balık ve mantar demek

Sağlıklı beslenmenin formülünün yerel ve mevsimsel ürünleri tercih etmek olduğunu söyleyen Ender Saraç, “Ege’de kışın narenciyeler, zeytinyağı, zeytin, çipura, dil balığı, çıntar ve kestane mantarı gibi doğal mantarlar tüketilebilir” dedi

Başlarken...
Aile hekimliği uzmanı doktor Ender Saraç, kışın soframızdan eksik etmememiz gereken yiyecekleri, özel çayları, doğal şifa kaynaklarını ve hangi besin maddesinin nelere iyi geldiğini Yeni Asır okuyucuları için paylaştı. Meslekte 34 yılı geride bırakan, bu sürede 200 bine yakın hastaya tedavi yöntemleri uygulayan, uzun yıllardır sağlıklı yaşam ve doğru beslenme konularında çok sayıda eğitim veren Saraç, aynı zamanda Sağlık Bakanlığı onaylı ozon, kupa, hacamat, mezoterapi, estetik medikal ve akupunktur sertifikalarına da sahip bir isim. Mesleğini İstanbul'da sürdüren, ancak kendisi İzmir Bornova Anadolu Lisesi ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu bir İzmirli olan ünlü doktor, İzmir ve Ege Bölgesi'ne özgü yiyecek ürünlerini, sağladığı faydalarıyla birlikte tek tek sıraladı. Özellikle Ege Bölgesi'nde yetişen otların ve sebzelerin, çok önemli olduğuna değinen Ender Saraç, parkinson, alzheimer, sinir hastalıkları, prostat kanseri, karaciğer hastalıkları, kolesterol gibi pek çok hastalığın tedavisi için son derece gerekli yiyecekler olduğunu dile getirdi.

ENDER SARAÇ İLE SAĞLIKLI YAŞAM
Bizim yöremizde yüzlerce, binlerce yıldır yetişen yerel ve mevsimsel ürünleri tercih etmek lazım. İzmir ve Ege Bölgesi'ni baz alırsak kışın en favori yiyecekler, limon, bütün narenciyeler, çipura, dil balığı, organik yumurta, Bergama tulumu, abartmamak şartıyla doğal köy tereyağı, soğuk sıkma sızma zeytinyağı, kırma zeytin, sele zeytin gibi doğal zeytin türleri.
Serbest gezen yani doğal gezen hayvan etleri, sosis ve salam değil de daha işlenmemiş etler, kelle paça çorbası, İzmir'in yerel kültüründe vardır bu. Kaynatılmış kemik suyu, dereotu, tere, roka, pırasa, taze soğan, taze sarımsak, soğan, sarımsak, bıldırcın yumurtası kış aylarında çok besleyicidir.
Manda yoğurdu, keçi peyniri, evde yapılan her türlü doğal yoğurt, tarhana çorbası, ev yapımı turşu, ılık içilen tarçınlı kompostolar, çıntar ve kestane mantarı gibi doğal mantarlar.
Ama mantarı mutlaka bildiğimiz, güvendiğimiz, emin olduğumuz pazarcıdan veya manavdan alın. Öyle rastgele maceraya atılmayın. Mantar iyi bir protein ve B vitamini kaynağıdır. Yılın her ayına göre deniz ürünleri yenmeli. Çünkü balıkların da bir mevsimi var. Mevsimine göre balık tüketimini bilmiyoruz. Bunu öğrenmekte fayda var. Benim yazdığım "Çocuğunu Doğru Besle" kitabımda 'Hangi Mevsim Hangi Balık Yenir' diye bir şema var. Oradan da bilgi edinilebilir.
ENGİNAR FAYDALI AMA...
Son yıllarda enginarı fazla zorladık ve aşırı üretime teşvik ettik. Çok fazla zirai ilaç kullanarak şifa kaynağı olan enginarın geleceği ile oynuyoruz. Çünkü dürüst enginar üreticileri diyor ki; artık üretim için artırma ve mevsiminden önce ürün almak için çeşitli nedenlerle aşırı miktarda kimyasal kullanılıyor. Bu yüzden bizler kendimize artık ayrı enginar üretim alanları açıyoruz. Bunu bizzat pazardaki çok güvendiğim enginar üreticileri söyledi bana. Enginar İzmir ve Ege mutfağının büyük bir PR'ı oldu. Bütün Türkiye enginarı öğrendi. Şu an Mardin'den tutun Rize'ye kadar herkes bu sebzeyi yemeye gayret ediyor ve bulunmaya da başladı. Biz enginarı faydalı diye önerirken, aşırı zirai ilaçlar, böcek ilaçları, mantar ilaçları ve suni gübrelerle enginarı enginar olmaktan çıkartırsak eğer o zaman dürüstlüğümüzü kaybetmiş oluruz. Bir şifa kaynağı değil de bir sürü kimyevi ilaç kaynağı üretmiş oluruz. Enginarı bırakalım enginar olarak kalsın.
MEVSİMİNDE TÜKETİLMELİ
Bize doğa her mevsimde neyi veriyorsa onu tüketmemiz lazım.
Son zamanlarda kışın domates yeme modası çıktı. Çeşitli vesilelerle erkenden erik ve karpuz yeniyor, salatalık sofralardan eksik olmuyor.
Bunlar doğru şeyler değil. Biz doğadan ve Allah'tan daha akıllı değiliz.
Hangi toprakta hangi sebze, meyve çıkması gerekiyorsa, onu o zaman tüketmek lazım. Yaz domatesindeki en şifalı madde likopen oranı, kış domatesine göre 5 misli daha yüksek.
Yani kış domatesinin çok da bir şifası yok. Dolayısıyla yaz domatesinin prostat kanseri, cilt güzelliği, antioksidan olarak kalp, damar gibi birçok şeye karşı çok faydası var.
EGE OTLARI ŞİFA KAYNAĞI
Ispanak, pazı, özellikle Ege otları; şevketibostan, turp otu, hardal otu, radika. Ege otları ne için çok önemli; çünkü onlar kolesterolü düşürür, kanı temizler, böbrekleri çalıştırır, su atar, karaciğeri ve safrayı detokslar, kandaki ağır metalleri temizler.
Kuvvetli alkalidir, çünkü hep asidik besleniyoruz.
Bu konuda faydası çok büyüktür. Ege otlarını kızartmak, aşırı yağlı etlerle kavurmak gibi anlamsız işlemlerden geçirmemek lazım. Bunları bildiğimiz soğuk sıkma sızma zeytinyağı, sumak, limon veya nar ekşisi gibi doğal yollarla tüketirseniz çok faydasını görürsünüz. Özellikle şevketibostan hem idrar yollarını temizler hem de karaciğer ve safranın toksinlerini atar. Acı hardal otu kanı temizler, turp otu böbrekleri çalıştırır ve kanı temizler.
Cipez kolesterolü düşürür, bağırsakları çalıştırır.
Radika doğal bir karaciğer ilacıdır ve şu an karaciğer detokslayıcı hap formüllerinin içine bile girmiştir.
ZIMPARA İLE TEMİZLEYİN
Bir diğer önerim de meyve ve sebzelerin temizliği için sıfır numara zımpara kağıdı kullanılması.
Fazla sirkeli su yiyeceklerin tadını bozuyor ve tam temizlemeyebiliyor.
En çok toksin kabuklarda olur. Zımpara kağıdı ile hafifçe dış yüzeyi ovalayın. Yüze yapılan peeling gibi.
YANLIŞ MEVSİM ZEHİRLİYOR
Yazın yararlı diye kış sebzeleri olan lahana, brokoli, Brüksel lahanası yemeyin. Çünkü yazın içindeki sülfür miktarı çok artıyor ve bu yüzden de zehirliyor. Leş gibi kokan bu sebzeleri, istemeye istemeye şifalı diye yiyoruz. Yanlış çünkü zehirliyor seni. Biz Allah'tan ve doğadan daha akıllı değiliz. Yörende ne yetişiyorsa, mevsiminde onu yiyeceksin.

YARIN: KIŞIN DOĞAL ANTİBİYOTİKLERİ

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.