• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Eyvah çocuğum aşık oldu ARMAĞAN PINAR ADANAR

Eyvah çocuğum aşık oldu

armagan.adanar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29.07.2015, 00:00
Psikiyatrist Dr. Hüsnü Uçar'ı tanımayanınız yoktur. Kendisinin yaklaşık 3 ay önce çocukların cinsel eğitimiyle ilgili olarak hem çocucuklara hem de ebeveynlere yönelik kitabı çıkmıştır. Kitabın adı "Çocuk Cinsel Eğitimi" ...Kitabın iki bölümünde benim de katkım oldu, çok severek, heyecanla yazdığım bölümlerden birini aşağıda okuyabilirsiniz. Kitabı henüz edinmediyseniz çok şey kaçırdığınızı söylemek zorundayım. Başucunuzda bulunması gereken bu kitabı en kısa zamanda edinmenizi öneririm.

FLÖRT BASAMAKLARI
... Anne-babanın çocuklarının sosyalleşmesi için karşı cinsle ilişkisini cesaretlendirmesi özgüven duygularının artmasını sağlar. Kendisini daha iyi tanıyarak karşısındaki partnerinden neler bekleyebileceğini daha iyi bilir. Gençlerin "çıkma" diye isimlendirdikleri flört ilişkileri genel olarak kişiliğin gelişimine olumlu etki yapar. Aslında bu beraber çıkmalar adeta bir merdivenin basamaklarını çıkmaya benzer. Her bir basamağa uygun ilişki düzeyi vardır. Örneğin birinci basamakta sadece yanyana gezilirken ikinci basamakta el ele gezilebilir. Beşinci basamakta öpüşürken yedinci veya sekizinci basamakta yüzeysel sevişmeler olabilir. Diyelim ki tam cinsel birleşme de onuncu basamak olsun. Önemli olan bu basamakları acele etmeden hazmede hazmede çıkmaktır. Genellikle erkek çocuklarında bu basamakları olabildiğince hızlı çıkma eğilimi vardır. Laf aramızda bu basamakların hızlı çıkılması birçok erkek için pek fazla sorun çıkarmaz. Diğer yandan erkekler dünyasından geri kalmadığını kanıtlamaya hevesli bazı genç kızlarda da benzer davranışları görebiliyoruz. Karşısındaki erkeği doğru dürüst tanımadan tam cinsel beraberlik gerçekleşebiliyor. Bu tür davranışların sonrasında çok sıklıkla pişmanlık ve suçluluk duygularına rastlayabiliyoruz. Sonuç olarak bu basamakları yavaş yavaş hazmederek çıkmanın önemi kavranmalıdır. Yani genç kızların birileri tarafından onaylanıp değerli bulunmak için acele ile cinsel beraberlik yaşamasının olumsuzluğu anlaşılmalıdır.
Genç kızların flört ilişkisine ailelerin gösterdiği tepkiler birçok yanlış evliliğe neden olabiliyor. Diyelim ki 18-19 yaşlarında daha yeni liseyi bitirmiş genç kızımız bir delikanlı ile çıkıyor. Kızın ailesi bu durumu öğrenir öğrenmez kızlarına kritik soruyu soruyor. Bu da "oğlanın niyeti ne, ciddi mi?" oluyor. aslında daha henüz birbirlerini hiç tanımıyorlar ama bu aşamada hangi genç "Daha henüz pek de ciddi değiliz" diyebilir. Daha sonra da anne kızına "eh artık bu oğlanın ailesi ile de tanışalım" diyor. Aileler ile didişme içinde olan gençler öfke ile ani verebiliyor. Bu yaşlarda gençlerin gözü biraz kara olur. (aslında her zaman kara olur) Sonunda aileler ile mücadele başlıyor ve gençler kendilerini evlenmiş bulabiliyor. Daha henüz birbirlerini yeterince tanımadan sırf ailelere inat yüzünden belki de hiç anlaşamayacağı birisi ile evlenebiliyorlar.

ELEŞTİRİ TERS TEPER
Bu inatlaşmanın farklı bir uygulamasına da çok sık şahit oluyoruz. Diyelim ki üniversite öğrencisi genç kızımız bir delikanlı ile çıkıyor. Genç kızımız ilk cinsel ilişkisini bu delikanlı ile yaşayabiliyor. Diğer yandan aile bu delikanlıyı hiç onaylamıyor. Delikanlının ne bir eğitimi ne de mesleği var. Aile delikanlıdan hoşlanmadığı için kızlarına baskı yapmaya başlıyor. Genç kıza bu ilişkinin yanlış olduğu anlatıldıkça genç kızımız o delikanlıya daha bir sarılıyor. Veya bekareti beraberce hallettikleri için mutlaka o delikanlı ile evlenmek zorunda olduğunu sanıyor.
Ailenin ayrılma yönünde baskı yapması ne yazık ki olumsuz bir evliliği tetikleyebiliyor. Oysa genel bir kural, kızınızın veya oğlunuzun çıktığı kişiyi ne kadar eleştirirseniz onların birbirlerine sarılmasını o kadar teşvik etmiş olursunuz. Unutmayalım ki ergenlik dönemi anne-baba ile inatlaşma dönemidir. Kızınız veya oğlunuzun çıktığı kişinin olumsuzluğunu herkes söyleyebilir ama siz, siz olun fazla konuşmayın ve karışmayın.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA