• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
6 ayda tam 20 kilo verdi 7 yıldır formunu koruyor FİLİZ İÇKE ÖNAL

6 ayda tam 20 kilo verdi 7 yıldır formunu koruyor

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.09.2013, 00:00
2006 yılında 74.5 kilo ile başladığı diyet programı ile 6 ayda 20 kilo vererek 54.5 kiloya ulaşan Femin Yalçın, bu tarihten itibaren dengeli beslenme alışkanlıklarını sürdürerek formunu korumayı başardı. Verdiği kiloları geri almak bir yana, bu süreçte sporun da yardımı ile 4 kilo daha verdi Şu anda 26 yaşında olan Femin Yalçın, Park Sima Sağlıklı Zayıflama Polikliniği'nde diyetisyeni Burcu Dilek Demir ile 2006 yılının kasım ayında, henüz 19 yaşında iken tanıştı. Burcu Hanım'ın her hafta yeni bir diyet listesi hazırlayarak takip ettiği Yalçın, Park Sima'dan yardım aldığı altı ayda tam 20 kilo verdi. Femin Yalçın, diyet yaptığı zamanki beslenme şeklini "yaşam biçimi" haline getirdiğini ve bu sayede 2007 senesinden bu yana 4 kilo daha verip o kiloyu korumayı başardığını söylüyor.
- Ne zaman kilo almaya başladınız?
İlkokula başladığım sene tanıştığım fast food ve abur cuburlar yüzünden hızlı bir şekilde kilo almaya başladım. Park Sima'ya gitmeye karar verdiğimde üniversite ikinci sınıftaydım. Yani ergenlik dönemimi kilolu bir birey olarak geçirdim. O zamanlar fazla kilolarımın sağlığımı kötü yönde etkilediğini fark etmiyor, dolayısıyla onları pek dert etmiyordum. Hatta kendiyle barışık ve özgüveni yüksek bir kişi olduğum için kilo vermeyi istemiyordum diyebilirim. Evde annemin pişirdiği yemeklerin hiçbirini yemiyor, sürekli dışarıdan pizza, hamburger gibi yemekler yemek istiyordum.

YEPYENİ BİR HAYAT
- Aileniz bu konuda ne yapıyordu?

Ailem bu durumdan hiç hoşnut değildi tabii ki. Beni sürekli zayıflamam konusunda ikna etmeye çalışıyorlar, her daim yeni bir spor kursuna yazdırıyorlardı. Bu sporlar arasında ritmik cimnastik, step, aerobik, pasif cimnastik ve tae bo bulunuyor. Ailemin isteğiyle birkaç farklı diyetisyene, bir kere de akupunktura gittim. Arkadaşlarımla birlikte birbirimizi gaza getirerek 10 günde 6 kilo verdiren ama bu sırada metabolizmayı neredeyse durduran saçma sapan diyetlerden de uyguladık. Ama ben kilo vermek istemediğim için bunların hepsi başarısız oldu. Bence bir bireyin herhangi bir şeyi başarması için o şeyi gerçekten istemesi ve o yolda ne yapılması gerekiyorsa yapması gerekir.
- Ne zaman kilo vermek istediniz?
20 yaşımdayken bir gün gazetede Park Sima'ya giderek kilo veren bir lise öğrencisinin röportajını okudum. Ve "o anda" kilo vermek istedim. Hemen annemden bir randevu almasını rica ettim. Birkaç gün sonra Park Sima'ya gidip, Gülşen Hanım ile görüştük. Gülşen Hanım beni diyetisyenim Burcu Hanım ile tanıştırdı. O gün kendimi yepyeni bir hayatın içinde buldum.

MEĞER ZOR DEĞİLMİŞ!
- Kilo vermek zorlu bir süreç miydi?

Ben hep öyle olacağını düşünmüştüm belki de o yüzden o güne kadar hiç kilo vermeyi istememiştim. Meğer hiç de öyle değilmiş. Aksine çok kolaymış. Haftanın bir günü Burcu Hanım ile görüşüyordum. Burcu Hanım bana dersimin olduğu günlere ve saatlere göre değişen, içinde okulda kolayca bulabileceğim yemekleri barındıran bir diyet listesi hazırlıyordu. Ben sadece ona uyuyordum. Sınav haftalarım ve yılbaşı doğum günü gibi özel günler için bile özel listeler hazırlıyordu. Bunu o kadar güzel ve dengeli yapıyordu ki kendimi hiç aç hissetmeden, bir sonraki öğün gelmiş oluyordu. Yani kilo vermek benim için gerçekten çok kolay oldu. Ayrıca, Burcu Hanım, anneme buhar makinesi almamızı ve sebzeleri buharda pişirmemizi önerdi. Bu sayede sebzeler kaynamadıkları için vitaminleri de kaybolmuyordu. O zamana kadar hiçbir sebzeden hazzetmeyen ben, sebze yemeklerini sevmeye başladım. Şimdi gün içinde sebze yemediğimde kendimi eksik hissediyorum. Hiç mi pizza yemiyorum? Hayır. Tabi ki yiyorum ama hem porsiyonlarım küçüldü hem de kepekli hamura yapılan sebzeli pizzaları tercih ediyorum.

SPORU BIRAKMADI
- Diyet ile birlikte spor da yapıyor muydunuz?

Gülşen Hanım'ın ve Burcu Hanım'ın yönlendirmesiyle diyete başladıktan 3 ay sonra yine Park Sima bünyesinde bulunan Power Plate'e başladım. Haftanın üç günü yarımşar saat gidiyordum. Bunun yanında haftada iki ya da üç gün evimizdeki koşu bandında hızlı tempoda yürüyordum. Kilo verme serüvenim bittikten sonra da sporu hiçbir zaman hayatımdan çıkarmadım. Geçtiğimiz 6 yıl içinde koştum, spor salonuna gittim, pilates yaptım. 2012 yılının nisan ayında nişanlım askere gitti. Boşlukta kalmamak için kendimi spora verdim. Evde bilgisayardan videolar izleyerek fitness yapmaya başladım. O zamandan beri haftanın 5 ya da 6 günü günde yarım saatimi spora ayırıyorum. Vücudum her geçen gün daha fit bir hale geldi. Sosyal medyada da Shaun T, Zuzanna Light, Tania The Machine gibi dünyadaki fitness fenomenlerini takip ediyorum. Spor yapmak hem vücudumu forma sokuyor, hem de zihnimi tazeleyip beni kötü düşüncelerden arındırıyor. Dediğim gibi; sağlıklı beslenme ve spor artık yaşam tarzım haline geldi. Bundan çok memnunum.
- Kilo verdiniz. Peki ya sonra?
Birçok kilo vermiş birey gibi ben de kilo vermenin zor olmadığını düşünüyorum. Asıl önemli olan indiğiniz o kiloyu korumak. Diyetim bittiğinde eski günlerdeki gibi sağlıksız ve kalorili şeyler yemeye başlasaydım, tüm verdiğim kiloları geri alırdım. Üstüne bir de başarısız olduğumu düşünüp umutsuzluğa kapılırdım. Diyetim bittiği günden beri neyi ne kadar yediğime dikkat ediyorum. 6 yıl içinde ufak, hatta bazen büyük kaçamaklar oldu tabii ama bir sonraki öğünde ya da günde onu bir şekilde dengelemeyi başardım.

AİLESİ HEP DESTEKLEDİ
- Kilo vermek size ne kattı?
İnsan kilo verdiğinde güzelleşiyor, gençleşiyor, özgüveni artıyor, ama hepsinden önemlisi daha sağlıklı ve konforlu bir yaşama sahip oluyor. Kan değerlerim 18 yaşımdaki halimden çok daha iyi. Ayrıca 18 yaşımdaki fotoğraflarımı görenler şimdi çok daha genç göründüğümü söylüyorlar. İnsanın sağlıklı ve başarılı bir yaşam sürmesindeki en önemli etkenlerden birinin de yakın çevresi olduğuna inanıyorum. Ailem, arkadaşlarım ve nişanlım beni bu konularda hep desteklediler.

"Hayatımın dönüm noktası oldu"

-Peki ya bunların dışında?

Açıkçası, vermiş olduğum 24 kilonun benim hayatımda olması gerektiğinden çok daha fazla önemi var. O süreç benim için bir dönüm noktası diyebilirim. Ben sadece kilo vermedim, bir şeyi gerçekten istediğimde yapabiliyor olduğumun ve ne kadar iradeli bir insan olduğumun farkına vardım. Bu sayede 2009 yılında 8 yıldır günde en az bir paket içtiğim sigarayı hayatımdan çıkardım. Dört senedir ağzıma sürmüyorum. Sadece bu da değil, kendimi derslerime adadım, okulda not ortalamamı yükselttim, burs aldım, akademisyen olaya karar verdim. Geçtiğimiz temmuz ayında uygulamalı matematik ve istatistik alanındaki doktora eğitimimi tamamladım. Ben artık istediği her şeyi başarabileceğinin bilincinde olan bir doktorum.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA