• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Yaşamın kutsallığı HALDUN ARSLAN

Yaşamın kutsallığı

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29.08.2018, 00:00

İnsan sevdiklerini unutamıyor.
Rahmetli Bert; bizler için iyi bir dost, ağabey, doğa dostu, için de insan sevgisi taşan biriydi. Hollandalı olan Bert, kendisi gibi güzel özellikleri olan bir Türk ile evliydi. Adı; Pluto olan hoş bir köpekleri vardı. Gördüğüm köpekler içinde aklı özel, sevimli, dünya tatlısı bir köpekti. Bir gün duyduk ki, Pluto hastalandı. Yapılan tetkikler sonucu, beyninde tümör saptandı.
Uyutulması gerekti ve kendisine evin yakınların da güzel bir mekan ayarlandı.

ÖTENAZİ TEKLİFİ

"Köpekler sahiplerine benzermiş" denir.
Sanırım hastalıkları da öyle oluyor. Bert ağabey; kısa bir zaman sonra, aynı Pluto gibi, onun yaşadığı şikayetler ile karşımıza çıktı. Yapılan tetkikler sonucunda beyin tümörü olduğu denildi. Operasyon- tedavi derken, Hollanda'da izlenmeye başlandı.
Tedaviye yanıt alınamayınca, Hollanda yasalarına göre yasal olan "ötenazi" teklifi ile karşılaşmış. Rahmetli Bert kabul etmiş ama ablamız ikna edince, yaşamının son zamanlarını geçirdiği ev olan Seyrek Villakent'te bulunan evine geldi. Dost ve hekimleri olarak, benim duygusal eğitimim de bana da çok katkıları olan bir süreci yaşamamı sağladı. Allah gani gani rahmet eylesin, ışığı eksik olmasın.

ACI ÇEKMEMESİ ÜZERİNE

Kimi batı toplumları; günümüzde yaşadığı değerler olarak, insanın yaşam yolculuğunda, kendisinin başlatmadığı ama ona verilen kutsal yaşam hakkını, kendisinin sonlandırmasına karar verebilmesini sağlayarak, yaşaması gereken hikayesini tamamlamak için, sonunu yazmasına olanak tanıyor. Verilen karar da aile bireyleri, dostlarının düşünceleri yer almıyor. Hastanın acı çekmemesi üzerine kurulan, bu düşünce tarzı, içinde yer alan kutsallığı yok sayarak, bir son hazırlıyor.

İNSANA HİZMET

İnsanlık tarihi ile birlikte başlayan şifacılık, biz hekimlerin kutsal olana aracı olmamıza sağlamaktadır. Temel felsefemiz insana hizmet ve yaşamı uzatmak üzere içimize sinen bu görev de, ticaret den uzak, hastaya verebileceğimiz bir an, bizlerin en büyük mutluluk kaynağıdır.
Meslek yaşantımda; acil hasta ve yatan hastaları takip ettiklerim içersinde, asla kurtulmaz dediğim ve son anda yaşama tutunan hastalar gördüm. Öldürmeyen Allah (cc.) öldürmez sözü bu hastalar için kullanılmıştır. Fakat bazı hastaların da beklemediğim şekil de aramızdan ayrıldığına şahit olmuşumdur. Benim için doğru; yaşamın son anına kadar, bizlerin hastalara destek olmamız gerektiğidir.
Onlara doğruları anlatıp, korkutmadan, yaşam hakkını elinden almadan, acısını en aza indirecek tarz da onların yanında olmalıyız. Yaşamına son vermek, bizim olmayan bir hakkı kullanmaktır.

KOLAYI SEÇMEK

İnsanın yaşam yolculuğu, hem kendisi için görevini tamamlamak olduğu kadar, ona yardım edenlerin de yaşadıkları ile görevini hatırlaması ve öğrenmesi içindir.
Kolayı seçmekle, bize yüklenen görevi ve öğreneceklerimizi eksik bırakmış oluruz.
Benim gözümde önemli olan, bu aşamada, ahlaki değerleri içinde davranılarak gerçekleşmesidir. Sağlıkla kalın dostlarım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA