• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İzmir’in tarihsel gerçeklerine bakış HÜROL DAĞDELEN

İzmir'in tarihsel gerçeklerine bakış

hurol.dagdelen@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.06.2015, 00:00
Her ülkenin bir kurtuluş savaşı var; onur duyduğu, övündüğü, gelecek kuşaklara gururla aktardığı... Hepsi de acı, gözyaşı, dökülen kan ve yoksullukla örülüdür.
Korkunç bir mücadele, ölümüne bir vatan sevgisi ve insanüstü bir gayretle kazanılır her özgürlük savaşı...
Ana tema insandır; onun inancı ve yurtseverliğidir. Bu yüzden günümüz politikacıların geçmişten alacakları çok dersler var.
Zira, her özgürlük, ölümüne bir mücadelenin sonucudur. Ve hiçbir başarı, o ölümüne vatanseverliğin borcunu ödeyemez.
***
Anadolu insanının, başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde gerçekleştirdiği Kurtuluş Savaşı da, bir özgürlük destanıdır. Sadece savaş meydanlarında değil ülkenin dört bir yanında, bölge bölge verilen her mücadele, akıtılan her kan, bugünkü Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini atmıştır.
Okul kitapları gurur duyduğumuz bu "anıt mücadelesi"ni çok ayrıntıya girmeden anlatırlar bize...
Ancak tarihi eserler, tüm "gerçekçiliğiyle" bu destanı yansıtırlar okurlarına... Meraklısı olan alıp okur, hiç bilmediği, hiç duymadığı bir mücadele azminin tanığı olur.
****
Gazetemizin arşiv görevlisi Kemal Sağlam, Türk tarihine, özellikle İzmir tarihine kafa yormuş, araştırma yapmış, gerçeğin ışında ilerlemiş bir vatansever...
Zaman zaman İzmir'in tarihi hakkında yaptığı çalışmalar, dizi olarak gazetemizde yayınlanır. Çok da ilgi çeker, çünkü kimsenin bilmediği ayrıntıları yakalamada ustadır.
Emek emek biriktirdiği, kütüphanesini doldurduğu İzmir'in tarihiyle ilgili kitaplar çok az kişide vardır...
Bu konuda kendisiyle sohbet etmeyi severim, zaman buldukça tarihin derinliklere inerim..
Geçen gün bir kitap uzattı bana... Bu konu hakkında ettiğimiz sohbeti de hatırlatarak, "İşte sana sözünü ettiğim Nail Moralı'nın 'Mütarekede İzmir Olayları' adlı kitap... Okursan, birçok soruya cevap bulacağına eminim."
***
Kitap, ilk bakısı 1973'te yapılan, Türk Tarih Kurumu'nun bir eseri... I. Dünya Savaşı'ndan sonraki mütareke (ateşkes) devrinde İzmir'de meydana gelen olayları anlatıyor. İzmir'de vatanseverlerin verdiği mücadeleyi, Türklerle Rumlar arasında oluşan kardeşlik bağı ve bu güçlü bağı milliyetçilik ruhuyla kabaran "ait olma" duygusunun nasıl kopardığını yansıtan kitap, tanıkların öyküleriyle her İzmir gencinin okuması gereken bir başyapıt niteliğinde...
Sayın Moralı, Müdafaa-yı Hukuk-ı Osmaniye Cemiyeti bünyesinde gerçekleştirilen eylemleri ve Kurtuluş Savaşı sırasında Anadolu'ya geçişi de etkili bir dille anlatıyor ve verdiği örneklerle, nasıl müthiş bir dayanışmayla, vatanseverlik mücadelesi verildiğini dile getiriyor.
***
Bu tür eserler, gelecek kuşaklara bırakılan birer hazine gibidir. Kimi zaman ecdadına ve verilen ölümüne mücadeleye dudak büken gençleri "uyanmaya" davet eden tarihi gerçeklerdir.
Bir İzmirli olarak, her hemşerimin bu kitabı okumasını ve özgürlüğün değerini bir kez daha hissetmesini öneriyorum.
Çünkü Kurtuluş Savaşı'nı başlatan ve bitiren dünyadaki tek şehir olan İzmir'in tarihsel gerçekleri, bu kentin özüdür.
Bugünkü bağımsız İzmir'in de temelidir.

GÜNÜN SÖZÜ
Şurada, burada güçlü adımlarla dolaşmaktansa, doğru yolda sekerek yürümek iyidir.
Augustinus
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA