• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İzmirli proje şampiyonu Fransa’da yalnız kalmasın HÜROL DAĞDELEN

İzmirli proje şampiyonu Fransa'da yalnız kalmasın

hurol.dagdelen@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.05.2015, 00:00
Bir toplum düşünün ki, bireyleri ot gibi yaşıyor, özgür ama amaçsız, bağımsız görünür ama aslında el pençe divan...
Çünkü bilgi gücü eksiktir, dünya ile nasıl yarışacağını bilemez, günü kurtarmak için el etek öper, suya sabuna dokunmadan başkalarının yönlendirmesiyle yaşar...
Geçmişte ne bir proje yapmıştır, ne fikir üretmiştir ne de toplumsal bilinci desteklemiştir.
O sadece kendisi için yaşar. Yani ne kendisine hayrı dokunur ne de içinde yaşadığı topluma...
***
Oysa yaşadığı topluma destek veren, insanına ışık olan, gençleri yaratıcılığa teşvik eden, dünyayla yarıştıran insanlar da var aramızda...
Bir matematik uzmanı olan Nurten Alpaslan ve bir süre önce kurduğu proje merkezi "Merdiven Matematik" gibi...
Karşıyaka'da çocukların pek hoşlanmadığı matematik dersini sevdirmek ve farklı yönleriyle keyifli hale getirmek için uğraşan Alpaslan ve ekibi, Türkiye'den tek, dünyadan da 450 projenin katıldığı uluslararası bir yarışmada büyük başarı kazandı, şampiyon oldu ve Fransa'daki etkinliğe davet edildi.
Fransa'da Merdiven Proje ve Bilim Merkezi olarak "Herkes İçin Matematik" çalışmasıyla Türkiye'yi temsil edeceklerini belirten Nurten Alpaslan, büyük bir gurur yaşadıklarını söylüyor.
***
Fransa'da bulunan Universite de Lorraine, UNESCO, Avrupa Birliği ve birçok bilim merkezinin işbirliği içerisinde olduğu "Science & You 2015" kapsamında düzenlenen "The Science and Culture Forum"a davet edildiklerini belirten Alpaslan, "Bu yıl 1-6 Haziran tarihleri arasında çalışmamızın uluslararası platformda tanıtımını yapacağız. Bu projenin, Türkiye'mizin 'bilim alanında geride kaldığı' önyargılarını yıkmak adına ve ülkemizin prestiji adına önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu güzel olayı ve heyecanımızı daha çok kişiyle paylaşamamanın haksızlık olduğunu düşünüyoruz ve İzmirlilerden destek bekliyoruz" diyor.
***
Şimdi eğri oturup doğru konuşalım.
Aslında bilim, proje, bizim pek önemsediğimiz şeyler değil... Öyle olsa Nurten Alpaslan ve ekibinin başarısı günlerce haberlere taşınırdı...
Öyle ya bilimin reklamı da olmaz!
İşte onun için, sürekli dandirik işlerde boy gösteren belediye başkanları da, bu büyük başarıya destek vermemekte sakınca görmez.
Kabul edelim kafamız basmıyor, basmayınca da ülkemiz için böyle olağanüstü bir başarıyı görmezden geliyoruz.
İşte onun için, yaşadığımız her olumsuzluk karşısında "eğitim, eğitim" diye dert yanıyoruz. Atatürk'ün hedef gösterdiği "çağdaş toplum" kriterine ulaşamadığımız için de hep yakınıyoruz.
***
Oysa benim bildiğim bir şey var.
Popüler kültür gelip geçicidir. Saman alevi gibi yanıp söner. Bugün var, yarın yok. Ancak bilim her zaman toplumların ışığıdır, gurur kaynağıdır.
Bugün ekonomik gelişmelerini tamamlamış toplumlar, bilim ve teknoloji sayesinde aydınlık yarınları kucaklar, refah içinde yaşar.
Proje üretmek, çalışkan, yaratıcı ve araştıran insanların işidir. Merdiven Proje ve Bilim Merkezi'nin ürettiği projelere destek vermek ve Avrupa'da ses getiren bu büyük bir başarıyı sahiplenmek ise, "Atatürkçü bakış"a sahip ülkesini düşünen işadamlarının, çağdaş başkanların işidir.
Bu proje İzmirli'nin onurudur ve kanatlarına taktığı bu apoletle popüler kültüre nal toplatır.
Bırakın artık ucuz işleri de, bu insanlık projesinin yanında olun.

GÜNÜN SÖZÜ
İnsanlar başaklara benzerler. İçleri boşken başları havadadır, doldukca eğilirler.
Montaigne
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA