• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Ege’nin ot yemekleri her derde deva KAHRAMAN DURAK

Ege’nin ot yemekleri her derde deva

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 31.01.2018, 00:00

Ege denince akla gelen ilk şeylerden biri de ot yemekleri olur. Hemen herkesin sevdiği otların sağlığa da pek çok faydası bulunuyor. Ege otlarını pişirmek de maharet ister... İşte bu yemeklerden bazıları:

Şevketi Bostan: Ege ve Akdeniz çevresinde yetişen çok yıllık dikenli bir bitkidir. Nemli alanlar, yol kenarları ve nadas alanlarında bulunur. Sarı renkli çiçek açar. Aralık ayından itibaren özellikle ilkbahar aylarından nisan ve mayıs sonlarına kadar yetişir. Son yıllarda daha çok tanınıp tüketilmeye başlanmasıyla doğal ortamda nerede ise yok olma tehlikesi nedeniyle, kültür ortamında yetiştirilmeye başlanmıştır. Kökleri ve köke yakın taze yaprakları dikenlerinden sıyrılarak kullanılır. Yapraklarından haşlanarak zeytinyağlı salatası yapılır. Köklerinden kuzu etli, oğlak etli veya zeytinyağlı yemeği yapılır.

Ebe gümeci: Ebegümeci familyasında 1500 kadar bitki türü bulunmakta, ebegümecinin ait olduğu Malva cinsi 30 kadar türe sahiptir. Bu türlerden 10 adedi Türkiye'de yayılış göstermektedir ve halk arasında ebegümeci olarak adlandırılmaktadır. Halk arasında develik ya da gömeç olarak da bilinen, leylak ya da pembe renkli çiçekleriyle insanın gözünü, güzel salata ve yemekleriyle karnını doyurur. Böreği de yapılır...

SALATASI DA OLUR

Hardal Otu: Sonbahardan, ilkbahara kadar yol kenarları, boş alanlar ve tarlalarda yetişen tek yıllık otsu bir bitkidir. Turp otuna göre daha ince yaprakları vardır ve sarı çiçeklidir. Diğer türü olan deli hardalın acı bir tadı olmasına rağmen bu türün özelliği tatlı olmasıdır. Filizlerin taze kısımları toplanır. Haşlanarak zeytinyağlı ve limonlu salatası yapılır. Yine aynı filizlerle isteğe bağlı olarak yumurtalı veya yumurtasız kavurması yapılır. Ayrıca börek ve karışık ot kavurmalarında kullanılır.

Radika: Hindiba, tatlı radika, karahindiba... Tırtıklı yapraklı, koparıldığında sütü çıkan bir bitkidir. Balık yerken en çok tercih edilen salatalarda hep radika vardır.

Cibez: Cibez otu olarak da bilinen, salatası ve yemeği yapılan turpgiller familyasından bir ottur. Lahana ve karnabaharın kesilip toplanma işleminden sonra toprakta kalan köklerinden büyüyen bir ottur.

Arapsaçı: Yabani rezene olarak da bilinen arapsaçı otu, ısırgangillerden bir bitkidir. Dereotuna çok benzer ama aslında arada büyük bir fark vardır, o da arapsaçının keskin bir anason kokusuna sahip olmasıdır.

Turpotu: Kolay yetişen, çiğ yenildiğinde tadı aynı turp gibi olan bir bitkidir. Beyaz çiçek açar, haşlandığında yapılan salatası misler gibi olur.

DENİZ BÖRÜLCESİ :

Deniz kıyısına yakın yerlerde yetişen bir bitkidir. Kendisi şaşırtıcı şekilde ıspanakgillerdendir. Yemeği de salatası da yapılır.

KAHRAMAN DURAK

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA