• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın

EKREM DURUL

Tarihten Yapraklar...

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27 Kasım 2015

28 KASIM 1975

DÜNYA

43 Yahova Şahidi'nin yargılanması başladı

Laikliğe aykırı olarak "devletin içtimai, iktisadi, siyasi veya hukuki temel nizamının kısmen de olsa dini esas ve inançlara uydurmak amacıyla cemiyet kurmak suçundan haklarında kovuşturma açılan 43 kişinin yargılanmasına başladı.

ŞEHİR

Bahriye katilini açıklamak istedi

Basmane'de 16 yaşında biz kız, yatağında başı parçalanarak öldürüldü. Talihsiz anne H.Ş. birkaç yıl sonra gelin etmeye hazırlandığı kızının kanlar içince parçalanmış başını görünce sinir krizleri geçirdi.

SPOR

Günün spor olayları

Pazar günü Alsancak'ta futbol takımlarının izleyeceğimiz üç İzmir kulübünün başkanları, Yeni Asır Spor Servisi elemanlarıyla toplantı yaptılar. İzmirspor ve Karşıyaka başkanları iyi futbol oynama sözü verdiler.

İZMİR'DE KISA ŞALVARIN YASAKLANMASI

Hasan Fehmi Paşa 1894 yılında İzmir valiliği yapmıştı. Paşa, oldukça geniş bir hukuk bilgisine sahip idi. Hasan Fehmi Paşa, toplumbilimi, eğitim ve kentleşme konularında çok fazla mesai harcamıştı ve halkın okullara ilgi göstermesi noktasında İzmirlileri yönlendirmeye çalışmış ve etkili de olmuştu. Hasan Fehmi Paşa'nın valiliği zamanında kısa dizlikli, donlu ve şalvarlı köylülerin İzmir'e girmeleri bir emirle yasaklanmıştı. Vali Paşa, bu emriyle köylüleri pantolon veya hiç olmazsa o zamanlar (elifi) denilen ve pantolona benzeyen bir elbise giymeğe mecbur etmek istiyordu. Aydın ve Manisa taraflarından trenle ya da karayolunu kullanarak gelen ve İzmir'de işi olan köylüler; şehirde kısa şalvarlarla dolaşınca zabıtanın takibine uğradıklarından, kendilerini bundan korumak ve takipten kurtulmak için Kemer ve Basmahane istasyonları civarındaki dükkânlarda köyden giyip geldikleri şalvarları çıkarırlar ve orada kira ile kendilerine verilen pantolon veya elifileri giyerek şehre girerlerdi.

28 KASIM 1955

DÜNYA

Kapalı çarşı harabeye döndü…

Kapalı çarşıda yangının, elektrik kontağından çıktığı söyleniyor. 3 bin dükkandan 2 bini tamamen yandı. Zarar 400 milyon lira. 110 bin kişi işsiz kalarak perişan oldu. Maddi zarar ve ziyan hükümet tarafından kapatılacak.

ŞEHİR

Asansör semtinde tehlike…

Asansör üzerindeki kayalıkların arz ettiği tehlikenin belediye reisliğince gönderilen bir fen heyeti tarafından tetkik edildiği ve önleyici tedbirlerin tespit edildiği malumdur. Bunun üzerine belediye, vilayet makamına başvurdu.

SPOR

İzmir Lig Maçları…

Yünmensucat'ın, Ülküspor'u güçlükle yenmezi, Altay'ın, Kültürspor'a mağlup oluşu, büyük ve iddialı takımlar için bir alarm işaretidir. Günün iddialı karşılaşması Karşıyaka ve Demirspor takımları arasında oynanacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.