• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Köpekler nasıl serinler

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.07.2015, 00:00
Köpekler sıcağa karşı en duyarlı hayvanlardan birisidir. Herhangi bir ortamda ısının yükselmesi ile kolayca ısı çarpması sonucu ciddi sağlık problemleri ile karşılaşabilirler. Köpekler vücutlarında çok kısıtlı belli bölgeler haricinde ter bezleri olmadığı için terleyerek serinleyemezler. Bunun yerine dillerini dışarıya çıkarıp sıcaklığın artışıyla bağlantılı artan bir sıklıkla solurlar. Böylece dillerinden buharlaşan tükürüğün serinletici etkisini akciğerlerine çekerek ciddi anlamda serinlerler.

Dostunuzu terketmeyin

Yaz boyunca sevimli dostumuzla birlikte oynadık, köpeğimizin denizden korkmasını sonraki günlerde ise denize alışmasını, çocuklarla neşe içinde oynamalarını izleyip keyiflendik. Ama yaz tatili bitti ve şehir yaşamına dönüş zamanı geldi. Minik kedi yavrusu ve ufak köpek yavrumuz biraz da büyüdü. Yazlıkta tuvalet sorununu ve gezdirmeyi vb hiç düşünmemize gerek yoktu. Zaten ilk hevesle tüm aile ve özellikle çocuklar yavruyla sürekli ve kolayca ilgilenebildiler.
İşte şimdi sevgi ve dostluğunuzun sınanması ve gerçekliğinin anlaşılması zamanı geldi. Bu kadar sevdiğiniz ve sizi bu kadar seven dostunuzu geride bırakmayın. Sadece aç kalacağı için değil, onu ailenize siz aldınız ve sevginizle şımartınız, rahatlattınız, hayat için yavruluktan vermesi gereken mücadeleyi vermeden ve sevgi içinde bu günlere geldi. Unutmayın o siz olmadan yaşayamaz. Lütfen dostunuzu geride bırakmayın.


Yavru köpeğimi sokağa çıkarmalı mıyım?

Bir köpek yavrusu genelde 1.5 aylıkken alınır. Bu yaş yavrunun sütten kesildiği ve hazır mamaları yemeye başladığı döneme rast gelir. Yeni alınan bir yavruda genelde sizi iki konuda çok ısrarla uyarabilirler. Aşıları bitene kadar yavruyu asla yıkamayın ve sokağa çıkarmayın, hatta abartılı olarak "toprağa ayak basmayacak" bile diyenler olur. Bu iki uyarı aslında köpek yavrusunun aşıları bitene kadar özellikle kanlı ishal virüsüne karşı bağışıklığının oluşmayacağı ve bir hastalık alması ihtimaline karşıdır. Ama köpek yavrularının aşıları ırka göre değişen sürelerle de olsa yavru 3.5 aylık olana kadar bir süre alabilir. 3.5 aylık bir köpek yavrusu 10-12 yaşındaki bir çocuğun fizyolojik ve psikolojik gelişimine sahip olur. Yavruyu 3.5 aylıktan sonra birden sokaklara çıkarırsanız tüm ses, koku vb uyarılar hayvanı delirtecek kadar üzerine saldırır. O yüzden yavruyu bu dönemde arada kucakta da olsa kalabalık caddelere vb çıkarıp normal sokak yaşamına alıştırmalıyız. Ayrıca güvenli alanlarda, fazla köpeğin gezmediği yerlerde çimlere vb bırakıp dış ortama alışması sağlanmalıdır.

Haftanın isimleri
Köpek: Pufy-Miço-Sultan-Titrek-Tom-Şarlo
Kedi: Azman-Cimcime-Kirloş-Mırnık-Mona

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA