• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Suya aşık köpekler

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.06.2015, 00:00
Golden ve Labrador ırkı köpekleri olanlar bilir; Bu iki köpek ırkı da suya bayılır. Gördükleri her türlü su kaynağına pis mi, mikroplu mu hiç düşünmeden direk atlarlar. İzmir'de özellikle Bostanlı sahil vb körfez içindeki deniz hala daha çok temizlenmiş değildir. Sahilde köpeklerini gezdirirken aniden denize atlayan köpeklerini bir türlü sudan çıkaramayıp, "Gel kızım, gel oğlum!" şeklinde tüm seslenmelerine rağmen sahil boyunca metrelerce yüzen golden veya labradorlara siz de zaman zaman rast gelmişsinizdir. Körfez içindeki deniz suyu sağlık açısından çok güvenli olmadığı için elinizden geldiğince köpeklerinizin bu bölgelerden denize girmesini engellemeniz ilerde olabilecek bir hastalığın önüne geçmek açısından önemlidir. Ne kadar dikkat ederseniz edin yine de denize atlayıp yüzmüş köpeğinizi de en kısa sürede dezenfektan özellikli köpek şampuanları ile yıkayıp, ilerde çıkabilecek şüpheli bir enfeksiyon ihtimaline karşı da veteriner hekiminize danışmalısınız.

İguanalar için ortam önemli

Doğada bol yağmurlu ve sıcak iklimde yaşayan bir hayvan olan iguanalar yaşadıkları yere uygun ve ihtiyaçlarını karşılayan bir ortamda beslenmezlerse bazı gelişme geriliği problemleri yaşayabilirler. Özellikle iskelet sistemi problemleri (mbd-metabolic bone disease) ve Hyperparatriodism sonucu iskelet sistemlerinde yumuşak dokularda çok ciddi ve bazen de dönüşsüz deformasyonlar oluşur. Bu sorunu yaşamamaları için ultraviole lambalar, vitamin D, kalsiyum-fosfor takviyesi kullanılması, ısı ve nemin iguanalara uygun şekilde ayarlanması hatta mümkünse her gün belli süre güneşlenmesi sağlanmalıdır. Bunun dışında beslenmesinin de ihtiyaçlarını karşılayacak doğru besinlerle yapılması gerekir.

Hamsterınız şoka girdiyse!

Hamsterlar düştüğünde şoka girebilir. Şok durumunda hamster kıpırdamadan yatar, bazen sık soluma bazen de çok aralıkla nefes alır. Sakinleştirmeye çalışın, baş bölgesine ılık su ile ıslatılmış pamukla kompres yapabilirsiniz. Daha sonra karanlık bir kutuya koyup sessiz bir ortamda kısa bir süre bekletin.




Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA