• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Köpekleri stres de esnetebilir

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.10.2015, 00:00

Esneme bildiğiniz gibi insanlarda uykunun geldiğinin belirtisi olan bir refleks harekettir. Köpeklerde de esneme benzer şekilde olabilir. Ama genelde köpekler uykudan kalktıklarında vücutlarını esnetirken aynı zamanda ağızlarıyla da esneme hareketi yaparlar.

SAHİPLERİ ŞAŞIRIR

Bu uykunun dağıtılması için yapılan bir harekettir ve sonrasında da çoğu zaman bir silkelenme hareketi bunu izler. Bunun dışında köpekler strese girdiklerinde veya kendilerini baskı altında hissettiklerinde de esnerler. Bu hareketle üzerlerindeki baskıdan kurtulmaya çalışırlar. Bu hareketi kliniğimde yeni gelen yavrularda çok fazla gözlemliyorum. Özellikle sahiplerine yavruyla nasıl iletişim kuracakları, hangi davranışlarına nasıl tepki verirlerse anlaşabilecekleri ve yavrunun ısırması karşılığında ona nasıl tepki vermeleri gerektiğini gösterirken, yavru benim hareket ve sesim karşısında hissettiği psikolojik stres sonrası çoğu zaman ağzını sonuna kadar esneterek rahatlamaya çalışır. Hatta bazen köpek sahiplerine bakın birazdan esneyecek ve nedeni bu diye açıklarım ve çok geçmeden köpek esneyerek köpek sahiplerini şaşırtır

Bu esneme hareketini köpeklerimizde iyi gözlemlerlersek onun ne zaman strese girdiğini anlayabiliriz. Eğitim verme sürecinde veya hatalı davranışlarını düzeltmeye çalışırken köpeğin kendini baskı altında hissetmesi çove esnemesi normaldir ama sizin nedenini bilmediğiniz bir durumda köpeğiniz sürekli esniyorsa ve uykudan uyanmadıysa buna sebep olan faktörler üzerine düşünmelisiniz.

Yavrular gürültüden rahatsız olur

Kedi, köpek, kuş, guinea pig fark etmez, evcil hayvanların hepsi ve özellikle yavrular aşırı gürültüden rahatsız olurlar. Özellikle evinize yeni getirdiğiniz bir yavrunun bulunduğu ortamda aşırı ışık, gürültülü televizyon veya müzik sesi, bağıra çağıra konuşma, çamaşır makinesi veya elektrik süpürgesi seslerinin yüksek seviyede olması bu yavruları korkutur ve panikletir. Bunun sonucu olarak da strese girip dirençleri düşebilir ve hasta olabilirler. Özellikle sessiz bir ortamda aniden yüksek seviyede yükselen bir ses bazen hamsterlarda kalp durmasına, guinea piglerde yavru düşürmeye kadar varacak korkulara neden olabilir. Aynı şekilde gece karanlıkta aniden açılan kuvvetli ışıkta aynı etkiyi yapar. Ani ışık açılması ve ses yükselmesi kuşlarda da panikle kafes içinde çırpınmalara ve kendilerini yaralamalarına neden olabilir.

Muhabbet kuşum evcilleşti konuşuyor ama mutlu mu?

Muhabbet kuşlarının uğraşıldığı zaman eğitildiğini ve onlarca kelimeyi konuşabilecek kadar zeki olduklarını artık hepimiz biliyoruz. Özellikle bu eğitimin yapılabilmesi için birinci koşul kuşunuzun erkek olması ve ne yazık ki tek başına kalmasıdır. Yanında bir eşi olduğu zaman eğitmek çok daha güç hatta çoğu zaman imkansızdır. Çünkü adı üstünde muhabbet kuşu çok sosyal ve çenebaz bir kuştur.

KONUŞMAKTAN VAZGEÇMEZ

Yanında dişisi veya başka muhabbet kuşları yoksa sizinle iletişim kurar, insan seslerini ve davranışlarını taklit etmeye başlar. Bu şekilde konuşan ve evcil bir muhabbet kuşumuz varsa ve 2-3 yaşına geldiyse artık yanına bir eş alsanız da eğitimi bozulmaz. Lütfen eğitimli olması hoşunuza gidiyor diye onu eşsiz ve mutsuz durumda yaşatmaya devam etmeyin. Güvendiğiniz kuş satan bir petshoptan dişi bir kuş alın. Ama bu dişi kuş yavru olmalıdır. Yetişkin dişi kuşlar erkek kuşlara bazen zarar verebilir. Böylece muhabbet kuşunuz bundan sonraki hayatını daha mutlu ve sağlıklı geçirecektir. Ve korkmayın sizden ve konuşmaktan asla vazgeçmeyecektir. Hatta belki numaralarını eşine bile öğretebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA