• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Kedilerde tüy yumağı

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29.07.2016, 00:00
Kedilerde özellikle yaza giriş ve kışa giriş dönemlerinde aşırı tüy dökülmesi oluşur. Bunun dışında dengeli beslenmeyen kedilerde tüm yıl boyunca da sürekli tüy dökülmesi sorunu devam edebilir. Ankara kedisi ve İran kedisi gibi uzun tüylü ırklarda tüy miktarı daha fazladır.
Ama sanılanın aksine kısa tüylü kedilerde de ciddi tüy dökme sorunları oluşabilir.
Kedi, kendini yalarken tüylerini yutar ve bu tüy yumakları mide veya bağırsaklarda değişik boyut ve şekillerde topaklar oluşturur.
Fibrinden bol mamalarla beslenen kedilerde tüy topaklarının oluşması engellenebilir.
Ama bunlara rağmen eğer kediniz çok tüy döküyorsa malte paste dediğimiz ürünler işe yarayabilir. Kediler bu paste ürünleri çok kolaylıkla yalayıp yerler ve sindirim sistemlerindeki tüyler topaklaşmadan dışkıyla birlikte kolayca atılır.

CİDDİ SORUNLAR

Kedinizdeki tüy topağı sorunları eğer fark edilmezse ileri dönemde böbrek yetmezliği belirtileri ile karışan, sıvı kaybı, yemek yememe, kusma vb belirtilerle seyreden kedinizin aşırı zayıflayacağı ve sonunda ölebileceği durumlar oluşturabilir.

Sen nasıl bir canlısın!

Evde kediniz mi var derdiniz var! Tabi ki dert derken belki de kiminize göre tatlı bela cinsinden bir dert bu! Öncelikle ev yaşamında kedinin girmeyeceği veya üzerine çıkamayacağı hiçbir yer yoktur.
Ona göre her yer tırmanılmaya veya üzerine atlanmaya uygundur. Aniden tül perdelere atlayıp tırnaklarıyla tutunmaya çalışabilir.

PERDE YIRTILIR

O sırada perdenin yırtılması hiç önemli değildir. Koltukların arkalarından aniden yemek masasına atlamak veya bir anda okuduğunuz gazetenizin tam ortasına rugby oyuncusu gibi dalıvermek kediler için normal davranış olarak görülür.
Diz üstü veya masaüstü bilgisayarınızda yazı yazarken gelip klavye üzerinden salına salına geçerek yazıya "kjhvlrşişb" veya "gslfğvufbdlnvbtj" gibi anlamlı kelimeler eklemesi de normaldir. Her türlü küçük objeyi önünüzden veya elinizden çalıp sonra onunla oynarken koltukların veya dolapların en ulaşılmaz yerlerine kaçırmak da bir kedi için normaldir.
Bu arada o bütün bunları yaparken bağırırsanız veya engel olmaya kalkarsanız, lunaparka getirilmiş ve oyuncaklara binmesine engel olunmuş bir çocuk gibi yaygarayı basar ve size sonsuza kadar sürecek gibi küsebilir.
Yada hiç ama hiç umursamaz o an içinde bulunduğu sportif faaliyetine aynen devam edebilir. İşte kediler böylesine eğlenceli yaratıklardır.

Köpeğinizle gece geç vakit oyun oynamayın

Köpekler için her saat aktivite ve oyun için uygundur. Özellikle geceleri gezmeyi, havlamayı, koşturmayı ve sizinle oyun oynamayı daha fazla severler. Ama sizin günlük yaşam programınızda eğer gece belli saatte yatıp sabah erken kalma durumunuz varsa o zaman köpeğinizi hatta kedinizi gece oyun oynamaya alıştırmamalısınız.
En son gece yatmadan köpeğinizle son bir yürüyüşe çıkıp onun enerjisini boşaltabilir ve gece rahat ve huzurlu uyumasını sağlayabilirsiniz. Yürüyüşlere çıkmadan kesinlikle köpeğinizi tam doyurup gezdirmeye çıkarmamalısınız.
Gezi sonrası mamasını verirseniz, rahatça uyuyup sindirmesini sağlamış olursunuz.
Yavruyla ilk aldığınız günden itibaren sizin uyku vaktinize denk gelen saatlerde oynamazsanız o da sizin düzeninize uyacak ve sizi rahat bırakacaktır.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA