• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Müziğimizi dünyaya tanıtan bir topluluk NEŞEM YAŞAR

Müziğimizi dünyaya tanıtan bir topluluk

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.04.2017, 00:00

Bahar tüm güzelliği ile memlekete geldi. Her baharda kendimizi dışarı atma isteği de öyle... Size bu yazımda bana hep baharın sesini hatırlatan bir müzikal oluşumdan bahsetmek istiyorum. Çağatay Akyol, Ferhat Erdem ve Suat Kuş'tan oluşan ArpAnatolia...
Grup henüz 10 yaşındayken Ankara Devlet Konservatuvarı'nda Doçent Kaysu Doğanay'ın öğrencisi olarak Arp çalmaya başlayan ve 19 yaşındayken Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda solist arpçı olarak görev alan Çağatay Akyol tarafından kuruluyor.
Yurt dışında da eğitim alan Çağatay Akyol'un bir özelliği de Hitit arplarını dünyada çalan ilk ve tek kişi olması. Hatta 2011 yılından Anadolu'daki Hitit Müziği temalı AB projesinde bu özelliği ile yer alıyor. 3700 yıl önce Hitit Uygarlığı'nın müzik değerleri arasında önde gelen arp, kaval, çifte kaval ile günümüzde sevilerek dinlenilen ney, sipsi ve modern arp bu projede bir araya getiriliyor. Balıkesir doğumlu "Arp'in Cambazı" lakaplı arp sanatçısı Çağatay Akyol tam bir Anadolu sevdalısı...
Projede TRT'nin nefesli sazlar üstatlarından sanatçı Ferhat Erdem ile yolları kesişince Anadolu enstrümanları ile Arp'i buluşturuyorlar.
Arp, ney, sipsi, cura ile başlıyorlar Anadolu ezgilerini, türküleri seslendirmeye. Daha sonra perküsyona Suat Kuş'un da gelmesiyle ArpAnatolia soundu iyice ortaya çıkıyor.

İLK KONSER

ArpAnatolia ilk konserini 2012'de Hollanda'nın Venlo Kentinde düzenlenen EXPO 2012'de Hollanda Kraliçesi'ne veriyor. Türk ezgilerini, türkülerimizi kraliçeye dinletiyorlar.
Büyük beğeni alan grup daha sonraki zamanlarda gerek yurt içinde gerekse yurt dışında pek çok festivalden davet alıyor. Afyon Uluslararası Müzik festivali, Mersin Uluslararası Müzik Festivali, Troya Uluslararası Müzik Festivali'nin yanı sıra Europalia Uluslararası Müzik Festivali çerçevesinde Belçika'da ülkemizi başarı ile temsil ediyor. 2014 yılında Sidney Arp Kongresi'nden davet alarak katılan grup, 2017 yılında Hong Kong'da düzenlenecek olan Arp Kongresi'nde de ülkemiz adına davet ediliyor.
Çanakkale Zaferi'nin 100. Yıl Anma Konserleri çerçevesinde Ankara Filarmoni Orkestrası ile Çanakkale, Bursa ve Ankara'da "Anadolu'dan Anzaklara" temalı konserler veren grup birçok televizyon ve radyo programına katılıyor.

ÇAĞATAY AKYOL...

ArpAnatolia'nın kurucusu Çağatay Akyol 14 Nisan Cuma akşamı saat 20. 30'da İzmir'de Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde Flüt Sanatçısı Bülent Evcil ile birlikte İzmir Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde bir konser verecek. Kendisi için "Arpına sarıldığı zaman kulaklarınıza inanamayacaksınız" yorumu yapılan sanatçının İzmir konserini kaçırmamanızı tavsiye ederim...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA