• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Çok sevilen bir şarkıyı yeniden yorumlamak.. NEŞEM YAŞAR

Çok sevilen bir şarkıyı yeniden yorumlamak..

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.04.2017, 00:00

Cover (okunuşu kavır), diğer ismiyle cover versiyon, önceden çıkmış olan popüler bir şarkının yeni bir yorum ile farklı bir şarkıcı tarafından, farklı bir düzenleme ile tekrar ortaya çıkarılmasına ya da icra edilmesine denir.
Türkçe'de karşılığı yeniden düzenleme ve yorumlama şeklinde söylenebilir.
Örneğin Guinness Rekorlar Kitabı'na göre Beatles'ın Yesterday şarkısı 7 milyon kez yorumlanmış ve 3000'in üzerinde de farklı şekilde aranje edilmiştir. Bizde çoğu zaman bu çalışmalara cankurtaran gözü ile bakılır. Çünkü yeniden düzenlenen şarkı zaten değerlidir. Sevilen bir şarkıdır. Zaten o yüzden tekrar yorumu yapılır. Tutması, dinlenmesi garantidir.
Yalnız gözden bir şey kaçırılıyor son zamanlarda.
Yeniden düzenleme veya "Cover" başarılı olan bir şarkının farklı bir yorumla yüceltilme gayreti ve saygı duruşudur aslında. Şarkı zaten kendini dinletmektedir.
"Cover" da iş onu tekrar yorumlayana düşer. Böyle bir çalışmaya başlarken sevilen bir şarkıyı berbat etme riskini de almış olursunuz. O yüzden cover çalışmalar adamı rezil de eder vezir de...
Popüler olan eski şarkıları dinlemek pek güzel. Lakin çoğu zaman baktığımızda gördüğümüz kolay popüler olmak adına üzerinde çok da emek sarf edilmeden yapılan çalışmalar oluyor. Buradan bu işi yapan kişilere sesleniyorum.
Yazıktır. Günahtır.
Kim olursanız olun elinizdeki ile eskisini bir karşılaştırın işin sonunda.
İçinize siniyor mu?
Şarkıyı yapan, yazan zaten onu popüler yapmış.
İnsanlar sevmiş. İş, yaptığınız albümlerin içine şarkı sayısını tamamlamak için bir iki eski parçayı düzenleyip sokuşturmak değil. O eseri yeniden ortaya koyacaksanız. Yaptığınız işe imzanızı atıyorsunuz.
İmzanız yaptığınız işin içine kendinizden ne koyabildiğinizle olur. Orada başlar sanatçılık.
Orada başlar yorumculuk.
Asıl başarınız o ürüne kendinizden ne katabildiğinizdir.
Orada başlar sizin farkınız.
Yeniden dinleme aşkı doğurmanız gerekir insanlarda.
O yüzden naçizane tavsiyem popülerliği kanıtlanmış bir şarkıyı tekrar yorumlamak istediğinizde o şarkının hakkını vermeden albümünüze koymayın.
Hem şarkıya hem de kendinize yazık etmeyin.

FOLKART AKADEMİ

Folkart Akademi'nin İzmir'de gerçekleştirdiği oyunculuk atölyesi ve oyunculuk bölümü seçmeleri nihayetlendi. 15.000 kişinin başvurduğu seçmelerde 625 çocuk ve genç 5 hafta süre ile Türkiye'nin en önde gelen birbirinden değerli eğitmenlerinden ders alacaklar.
Türkiye'nin pek çok yerinden de başvuru alan organizasyon şehir dışından gelen öğrencilerin ulaşım ve kalma giderlerini de karşılıyor.
İlk duyduğumda beni de çok heyecanlandıran bu çalışmanın İzmir'e sanatsal olarak pek çok şey kazandıracağını düşünüyorum. Her şeyden önce 15.000 başvuru gençlerin bu tarz sanatsal etkinliklerde ne kadar çok yer almak istediklerini gösterir. Tiyatro ve sanat etkinlikleri içinde yer almak isteyen binlerce gençten bahsediyoruz. Demek ki İzmir bu anlamda bir açlık içinde.
Demek ki İzmir'de gençleri bu konuda beslemek gerek.
Folkart Akademi bu açığı görmüş olacak ki bu konuda bir çalışma başlattı. Eğitimler tamamlandığında çalışmanın içinden pek çok tanınmış usta oyuncu çıkacak. Yeni yetenekler doğacak.
Gençlere el verdiğin için teşekkürler Folkart Akademi...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA