• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Festivallerle Ege coşacak NEŞEM YAŞAR

Festivallerle Ege coşacak

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.06.2017, 00:00

Son üç dört yıldır ülkemizde gençlik ve rock festivallerinin sayısı git gide artıyor. Gençler bu festivallere neredeyse tüm yıl bekleyip gitmeye başladılar. Özellikle rock festivalleri tekrar gündeme gelmeye başladı. Popülerlikleri artıyor. Zeytinli Rock Festivali ile başlayan bu furya hızla Türkiye'nin başka şehirlerine de yayıldı. Zeytinli, Çukurova, AnkiRock, EgeRock Festivali gibi tarihleri çok önceden verilen festivallere son olarak Bodrum Rock Festivali de katıldı.Gençlerin birçok ünlüyü bir arada görme fırsatı yakaladığı bu festivaller yapıldığı yerlerde yöre halkına da bir gelir kapısı olmaya başlamış. Bunu yanı sıra özellikle rock müzik gibi belli bir dinleyici kitlesine sahip müzik türü katılan müzisyenler içinde ekstra sahne ve gelir demek. Bu festivalleri araştırırken enteresan şeylere de rastladım. Örneğin sadece bu festivalleri takip eden internet siteleri açılmaya başlamış. Festivalleri takip etmek isteyenler bu sitelerden etkinliklerin haberlerini alabiliyor. Bir yandan da böyle bir sektör gelişiyor yani.

TATİL KAMPI

2-4 gün süren bu festivallerde ortama 20 ile 30 arası -bazen bu sayı çok daha fazla olabiliyor- müzik grubu ve solist sahne alıyor. Gündüz başlayan konserler gece boyu devam ediyor. Gençler çadırları ile kendileri için ayrılmış ve hazırlanmış alanlarda konaklayabiliyorlar.
Bahar ve özellikle yaz döneminde tatil beldelerinde yapılan bu organizasyonlar aynı zamanda gençler için bir tatil kampı özelliği taşıyor. Yüzbinlerce gencin bir anda dört beş günlüğüne bir araya geldiği bu festivaller doğal olarak bu pazarı da kızıştırıyor. Örneğin Kuşadası Gençlik Festivali ile Bodrum Rock Festivali'nin tarihlerinin birbirine çok yakın olmasının organizatörler arasında sorun yaşattığı söylentileri ciddi biçimde yankılandı. Her iki festivalin sanatçıları da oldukça ünlü.
Kuşadası gençlik Festivali'nde Mazhar- Fuat-Özkan, Şebnem Ferah, Hayko Cepkin, İskender Paydaş, Mor ve Ötesi, gibi isimler yer alacak. Bodrum Rock festivali ise "Sadece Rock" temasından yola çıkarak Türkiye'nin önde gelen rock müzisyenlerini konuk edecek. Tüm müzik camiasının tanıdığı Gür Akad ve Gür Akad Band, Duman, Haluk Levent, Ogün Sanlısoy, Yüksek Sadakat, Can Gox, Pamela Spence gibi pek çok ismin yanı sıra Türkiye'nin ilk Senfonik Rock Orkestrası Senforock da Bodrum Rock Festivalinde olacak.
Kuşadası Gençlik Festivali 6-7-8-9 Temmuz'da, Bodrum Rock Festivali ise 20-21-22-23 Temmuz'da...İki festivalin tarihinin birbirine yakın olmasının yarattığı spekülasyonun ardından, geçtiğimiz haftalarda, bu yıl 30. yılını kutlayan Pentagram grubunun her iki festivale de" iki tarafı kırmamak adına" katılmayacağını açıklaması üzerine her iki festivali de yakından takip edecek olan ben şunları söylemek istiyorum.

ROCK FESTİVALİ

Öncelikle Kuşadası ve Bodrum özellikle yaz aylarında milyonlarca insanın tatil için gittiği uğrak yerler. Her ikisi de farklı uğrak noktaları ve harika denizi ile insanları kendisine çekiyor. Her ikisi de bu konuda avantajlı. Hatta bu festivallerin birbirini etkilemeyeceğini, insanların iki festivale de katılma isteğini arttıracağını, tetikleyeceğini düşünüyorum. Diğer bir nokta festivallerdeki sanatçılar. Her iki festivalin de line-upındaki sanatçılar herkesin defalarca sahnede izleyebileceği potansiyele sahip kişiler... Her biri titizlikle seçilip bu festivallere davet edilmiş.
Katılacak isimlerin büyüklüğü bu çalışmaların çabalarını gösteriyor. Organizasyon işlerinin ne denli zor olduğunu, ne kadar emek istediğini biliyoruz. Ortada inanılmaz bir emek var. Gerek Zeytinli Rock Festivali ile bu festivallerin tekrar canlanmasına start verenlerin gerekse Bodrum Rock Festivali ile canlanan festival akımına yenisini eklemek isteyen kişilerin son derece iyi niyetli olduğundan eminim.

TARİH SÜRECİ

Avrupa'da festival tarihleri arasında etik olarak belirli süreler olduğunu öğrendim. Ancak doğal olarak gelişen bu tarih sürecinin iki festivali de etkilemeyeceğini düşünen biri olarak diyorum ki "Elinizi birbirinize uzatın, zaten zor günler yaşayan müzik sektörünün önünü birlikte açın. Keşke The MadCap gibi Avrupa'ya oynayabilecek potansiyele sahip bir grubu Bodrum Rock Festivali'nde de görseydik. Keşke Hayko Cepkin'i Bodrum'da da dinleyebilseydik. Ben basit bir dinleyici olarak -veya bir fan olsam- bununla ilgilenirim çünkü." Her iki ekibe de şimdiden başarılar.
Dileriz bu festivallerde centilmenlik adına güzel sürprizler olur ve bir bakarız ki önümüzdeki sene her şey birlikte daha güzel yerlere gelir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA