BU İSYANA KULAK VERİN

İzmir'de statların kötü fiziksel şartlarından en çok etkilenen futbolcu, teknik adam, yönetici ve taraftarlar ilgililere seslendi

Sorunu her zaman gündemde tutma sözü veren Yeni Asır'a teşekkür eden spor kamuoyu, acilen mevcut statların yenilenmesini istedi
Yeni stadı İzmir'in tabii ki hak ettiğini söyleyen futbol adamları Alsancak ve Atatürk statlarında yaşanan rezalete de tepki verdi
Futbol adamları, İzmir'de futbol kalitesinin düşmesi, tribünde de seyirci sayısının azalmasını iki stadın çağdışı kalmasına bağladı

Yeni Asır ateşi yaktı, İzmir ayağa kalktı. "Yeter artık... Stadımızı istiyoruz" manşetimizdeki, "İzmir modern bir stada kavuşuncaya, mevcut statlarımızın fiziki şartları da çağa yakışır bir hale gelinceye kadar susmayacağız" mesajı, İzmirlilerden büyük destek gördü. Bu kentte yaşayan futbolseverler, Türkiye'nin üçüncü büyük şehrinin statlarını, çağdaş bir şekle dönüştürme sorumluluğunda olanların, her gün bu sorunu önlerinde bulması kararlılığımızı sonuna kadar destekleyeceklerini bildirdi. Alsancak ve Atatürk statlarının futbol oynayana da, izleyene de zevk vermeyen fiziki şartlarından en çok etkilenenler, yani futbolcu, teknik adam, kulüp yöneticisi ve taraftarlar, Yeni Asır aracılığıyla yaşadıklarını anlatıp, yetkililerin bu isyana kulak vermesini istedi. Futbol izleyicileri, sahada ter dökenler, futbolun teknik patronları ve kulüplerin başarısı için milyonlar harcayan yöneticilerin anlattıkları gerçekten ilginçti.
Yönetici, futbolcu, taraftar ve teknik adamlar öyle şeyler söyledi ki, Yeni Asır'ın "Yeter artık... Stadımızı istiyoruz" sloganıyla çıktığı yolda, ne kadar önemli bir konuyu gündeme taşıdığı ortaya çıktı. Kulüp yöneticileri, statların fiziki şartlarını "insanlık dışı" diye değerlendirirken, teknik adamlar çamur deryasına dönüşen statlarda futbol oynatmanın neredeyse cinayetle eş değer olduğunu vurguladı. Hayatını futboldan kazanan oyuncular, "Performanslarının kötü zeminler yüzünden düşük olduğundan, yaşadıkları sakatlıkların statların fiziki şartlarına bağlı olduğu" gerçeğine kadar bir çok önemli saptamada bulundu. Taraftarlar ise kapalı tribünde yağmurdan ıslanmanın, bir bardak çay için dakikalarca beklemenin ve buna karşın kötü zeminlerde, kötü futbol izlemenin kendilerinde yarattığı hayal kırıklığını anlattı.
KULÜP YÖNETİCİLERİ İSYANDA...
İki bin seyirci bile
çok
* HÜSEYİN ÇALIŞKAN (KSK Başkanı): Yeni bir stat yapmak ayrı şey, mevcut olanı yenilemek ayrı. Yeni stattan vazgeçmemek kaydıyla, yenileme çalışmalarını hemen yapmak gerek. Şu an için konuşmuyorum, ama bizim Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz, bir süre öncesine kadar Türkiye'nin en başarısız il müdürlüğüydü. İstedikten sonra o statların çimi değiştirilir, bütçe yetmiyorsa belediyeler devreye sokulurdu. Yapılmadı. Şimdi 2 bin seyirciye oynadığımız için yakınıyoruz. O statlara 2 bin seyircinin gelmesi bile iyi.
* SERDAR SAMUR: (Göztepe Başkan Vekili): Türkiye Futbol Federasyonu kulüplere UEFA standartlarına uymak için çok sayıda koşul öne sürüyor ve bunların 2014'te katı bir şekilde uygulanacağını belirtiyor. Ancak statların fiziki şartlarına gelince kimse bir hareket içinde değil. İzmir'de Alsancak ve Atatürk Statları artık tarihi eser oldu. Maçlara gelen seyircilerimiz insanlık dışı şartlarda maçları izliyor. 2014'te UEFA kriterleri uygulanacaksa Gençlik Spor Genel Müdürlüğü ve TFF acilen statları elden geçirmeli.
* MUSTAFA BİLEN (Altınordu Başkanı): İzmir'de köy statlarında oynuyoruz. Avrupa'nın en köhne stadı bizimkilerden kat kat iyi. Türkiye'nin incisi İzmir'e bu statlar yakışmıyor. Yeni stat yapmak için adım atan yok, bari eldeki statların yenilenmesi için harekete geçilsin. Zeminler kötü, fikizi koşullar eksik ve eski, yetkili merciler en kısa zamanda bu çileden kurtulalım.
* GÖKHAN ŞENSAN (KSK yönetici): "Sadece statlar değil, salonların da hali ortada. Alsancak'ta öyle, Halkapınar'da. Zaten fazla söze görek yok. Beden terbiyesinin eksik kaldığı, görevini tam yaptığı ortada. Yapılacak statın kendi masraflarını kendi karşılayacak bir sistemde yapılması gerek. Yoksa bir kaç sene sonra bakımsızlıktan Alsancak ve Atatürk Stadı'na benzer."
CEMİL ŞEBOY (BUCA BELEDİYESİ ESKİ BAŞKANI): "Alsancak Stadı'nı bir türlü adam edemediler. Profesyoneller bu işi beceremedi. İl müdürleri kravatlarını takıyor, protokol tribününde oturuyor. Sahaya inmiyorlar. Alsancak'ın zemini 2005'te yenilenmedi mi. Biz, Bucaspor'a Buca Arena Stadı'nı 14 milyon liraya yaptık. Elazığ ile oynanan maçta sahada bir gram su var mıydı? Alsancak Stadı'nın açık tribünün üstünün kapanması kaç lira. 2-3 milyon liraya işi çözersin. İzmir'de başka stat yapılacak yer mi yok. Bu işte herkesin kusuru var" dedi.
TEKNİK ADAMLAR İSYANDA...
Statların miadı dolmuş

MUSTAFA UĞUR (Karşıyaka Teknik Direktörü): İzmir'e bu statlar kesinlikle yakışmıyor. Türkiye'nin guzide kentinde bu statların son kullanma tarihi çoktan geçmiş. Yeni stat değil, yeni statlar yapılmalı. İnsanlar İzmir'e gelirken farklı duygularla geliyordu, şimdi hiç bir cazibesi kalmadı. Diğer kentler çoktan İzmir'i geride bıraktı. Milli maçların İzmir'de oynanmayışı bu yüzdendir. Tesisleşmede bir adım atılırsa Süper Lig'e takımlarımız art arda çıkacaktır. Tesisleşme bittikten sonra başarılar daha kolay ve iştahla olur.
SAİT KARAFIRTINALAR (Bucaspor Teknik Direktörü): "Zemini suyla, çamurla kaplı sahada yalnızca mücadele edersin. İyi futbol beklemek olanıksız. Ne futbolcu ne de futbolseverler zevk alır. Bucaspor olarak biz şanslıyız. Pazar günü şiddetli sağanak vardı ama Arena'nın zemini süperdi. Oynanan oyunu da herkes beğendi. Ancak biz de Göztepe ve KSK maçlarını Atatürk Stadı'nda oynuyoruz. Şanssızlığımız bu."
EKREM AL (Altay Teknik Direktörü): Alsancak Stadı artık midayını doldurmuş. Zeminin kötü oluşundan dolayı bizler pas yapmakta zorlanıyoruz. Oyuncularımız saha içinde top oynamak değil yürürken bile zorluk çekiyor. Hal böyle olunca oyunun seyir zevki kalmıyor. Özellikle Alsancak Stadı'nın maç trafiği yoğun olduğu için yıpmansı gayet doğal. Mevcut şartlarda yapacak bişey yok. Devre arasında fazla girilmez ve bakım olursa 2. yarı daha güzel bir zemine girebiliriz. Sahada seyir zevki olmadığından, kötü futbol tribünlere de olumsuz yansıyor.
YASİN ÇAMTEPE: (Altınordu Teknik Direktörü): İzmir'de bu statlarda futbol oynatmak futbolcu sağlığını tehlikeye atmaktan başka bişey değil. Deplasmana gittiğimiz şehirlerde de kar, yağmur ve buz var. Ancak oralardaki zemirler böyle değil. İzmir terk edilmiş sahipsiz bırakılmış bir şehir konumunda. Kulüpler kendi kaderlerine terk edilmiş, kendi başlarına desteksiz ayakta durma mücadelesi veriyor. Herkes bizden başarı beklerken bu atıl durumda kalan statlardan nasıl başarı bekliyorlar. Buca İlçe Stadı'nda sadece yeşil görünümlü bir zemin var. Orda futbol oynatmak cinayet."
FUTBOLCULAR İSYANDA...
Sakatlanıyoruz

ERMAN GÜRAÇAR (Bucaspor kaptanı): Zemini bozuk, çamur deryası bir sahada oynamak futbolcunun tadını kaçırır. Sakatlanma riski çok yüksek. İyi futbol ancak zemini iyi sahalarda oynanır. Bakın İngiltere'ye. Orada sürekli yağış var. Ama zeminde bozulma yok. Biz diğer İzmir takımlarına göre şanslıyız. Buca Arena Stadı'nın zemini iyi. Ama İzmir'deki diğer statlar rezalet."
YUNUS ALTUN (Altaylı futbolcu): Alsancak Stadı'nda koşarken ayak bileklerimden sakatlanıyoruz. Maç sonrası kasık ağrısı yaşıyoruz. Zeminin kötü olması futbolu olumsuz etkiliyor. Ne pas yapabiliyoruz, ne de gol vuruşu. Hatay, Konya, Rize ve Ankara'da futbol oynarken 4 kez gol kralı oldum. İzmir'e gelince durdum. Çünkü Alsancak Stadı'nda 3 gol atacağım maçları tek golle kapatıyorum. Başarısızlığı sebeplerinden biri de bu. İyi futbol olmayınca seyirci de gelmiyor. Böyle statlarla nasıl Süper Lig'e çıkacağız?
TİMUÇİN AŞÇIGÜL: (Altınordu Futbolcu): İzmir'de futbol oynayan oyuncular sahada ızdırap çekiyor. Biraz yağmur yağdığı zaman Alsancak Stadı göle dönüyor. Utanmasak kolluk takıp maça çıkacağız. Buca İlçe Stadı'nda top sürmek bile mucize. Rize her mevsim yağışlı ancak stat zeminleri bir harika. Demek ki yatırım yapıp ve bakım yapınca bu işler oluyor. Bu stat ve zemin şartlarında İzmir kulüplerinden başarı beklemek hayal olur.
İLHAN ŞAHİN (Göztepe Kaptanı): Biz Göztepe olarak Alsancak Stadı'nda zemin yüzünden oynamıyoruz. Ancak Alsancak'ta zeminin giderek bozulması yüzünden, diğer takımlar da Atatürk'ü tercih ettiğinde iki stadın durumu da aynı olacak. Bu şartlarda mücadele ettiğimizde zemin rakibe avantaj sağlıyor. Biz taraftar desteğiyle maç kazanan bir ekibiz. Alsancak'ı kullanamadığımız için, Atatürk Stadı'nda tribünlerden uzak kalıyoruz. İzmir'de futbol için elverişli bir stat yok.
TARAFTARLAR İSYANDA...
Rezillik çekiyoruz

EVREN YİĞİT (Bucaspor Taraftar Derneği Başkanı): Alsancak Stadı'nın durumu içler acısı. Biz diğer İzmir takımlarının taraftarına göre çok şanslıyız. Çünkü kendimize ait bir stadımız var. Buca'da stadın bakımı konusunda belediyenin büyük desteği var. Belediye kontrolünde işler yürüyor. Bucaspor'un Alsancak Stadı'nda maçları oyduğu zaman taraftarımız gitmek istemiyor. Bakın Buca Arena Stadı'nın zeminine. Pazar günü Elazığ ile oynadığımız maçta tribünde ıslanmadık. Aşırı yağmura rağmen zemin süperdi. Oysa KSK-Akhisar maçında hem taraftarlar, hem futbolcular rezaleti yaşadı" dedi.
ERKSAY DİNÇ (Altınordu taraftarı): İzmir'de bir çok şey gibi futbol da bitti. Var olan projeler iç çekişmelere kurban gidiyor. Bu iç çekişmelerden taraftarlar ve profesyonel futbolcu arkadraşlarda mağdur oluyor. Mevcut statların yenilenmesi değil, yıkılıp yeniden yapılması şart. Öncelikle Karşıyaka'ya stat hemen yapılmalı. Yoksa şampiyonluk kolay kolay gelmez. Buca İlçe Stadı'na defalarca dranaj yapıldı, fayda gelmedi. Stada taraftar ve futbolcu tek kapıdan giriyor, güvenlik yetersiz. Bu köy stadının zemininde maç değil, ancak piknik yapılabilir. Komik olan şey yıllardır bu sorunlara çözüm bulunamaması.
SERDAR DİKEN: (KSK Taraftarı): Yılladır İzmir statlarında çile çekiyoruz. Kulübümüz katkı sağlamak için her sezon kapalı tribün kombinesi alıyorum. Ancak biz katkı yapmak isterken maçlarda rezillik çekiyoruz. Kapalı tribünde ıslanıyoruz, devre arası çay almak için 10 dakika bekliyoruz. Her yer pislik içinde. Stadın fiziki koşulları nedeniyle eşim ve çocoğumla maça gelmiyorum. Bize yakışmayan statlardan büyüklerimiz bizi kurtarsın.
İSMAİL ÇAKIR: (Göztepe Taraftarı): Geçmiş yıllarda insanların alım güçü olmadığı halde tribünlerde 25 bin 30 bin kişi maçlara giderdi. Ekonomik anlamla alım gücünün yükseldiği söyleniyor, ama tribünlerin hali ortada. İnsanlar bu kötü statlara gelmek istemiyor. Yapılan vaatler samimi değil. Siyasi çekişmelerin ardında olan İzmir futboluna oluyor. Bize yakışmayan statlarda eziyet çekiyoruz.
MURAT ŞUMAR: (Altay Taraftarı): Yaklaşık 20 yıldır Altay'ın tüm maçlarını açık tribünden takip ediyorum. Ben sevdiğim kulüp uğruna maç biletinden fazla ilaç parası veriyorum. Artık hiçbir statta açık tribün diye bir yer yok. Maç sırasında yağmur yağmasın diye dua eder hale geldik. İzmir'e stat değil, statlar yapılmalı. Bu şartlardar kurtulmalıyız. İzmir'in Rize'den Kayseri'den Gaziantep'ten neyi eski. En kısa süre içinde bizlere layık olan statlarda maçlarımızı takip etmek istiyoruz.
Stadı konusu çalıştayda
Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Doç.Dr.Yusuf Tekin, İzmir'e yapılacak yeni statla ilgili açıklamayı, 14-15 Ocak'ta İzmir'de yapılacak çalıştay için kente gelecek olan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın yapacağını söyledi. Beraberindeki Spor Bakanlığı heyetiyle İzmir Valisi Cahit Kıraç'ı ziyaret ederek, İzmir'de düzenlenecek olan 'Ulusal Gençlik Şurası' hakkında görüşen Tekin, gazetecilerin İzmir'de yapılması düşünülen futbol stadıyla ilgili olarak, "14-15 Ocak tarihinde bakanımız İzmir'de olacak. Çalıştayın önemli konularından biri stad konusu olacaktır. Kendisi net bilgiler verecektir. Onun açıklaması daha doğru olacak" dedi. Tekin, şikenin spor üzerindeki etkilerini belirleyebilmek için ciddi bir araştırma yapılması gerektiğini de belirterek, "Sporda şike varsa bu kötü bir durumdur. Biz olayın yasal boyutuyla ilgileniyoruz. Spor yasası Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Umarım şikeyi önleyici bir yasal düzenleme olur. Türkiye'de spor sadece futbol değildir. Türkiye spor konusunda ciddi bir aydınlanma sürecine girmelidir. Sokakta mikrofon tuttuğunuz herkes spor müsabakalarının sahada oynanmadığını düşünüyor. Bu kanaati ortadan kaldırmalıyız. Bakanlık olarak bu konu üzerinde çalışıyoruz. Bu anlayışı değiştirmek için Spor kulüplerine ve spora gönül verenlere görevler düşüyor. Türkiye'de spor ve özellikle futbol ekonomiyi, siyaseti ve uluslararası siyaseti belirler düzeye ulaştı. Türkiye'deki futbol ve spor sektörünün daha nitelikli bir hale bürünmesi için elimizden geleni yapacağız" dedi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.