• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
GEÇMİŞ VE GELECEK HALİL FİNCAN

GEÇMİŞ VE GELECEK

halil.fincan@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.03.2017, 00:00
Puan tablosundaki ilk dördün ilk yarı ve ikinci yarı maçlarında elde ettiği sonuçlar birçok veriyi de beraberinde getiriyor. Özünde en çok ilerleme kaydedenin F.Bahçe en çok gerileyenin de G.Saray olduğunu görüyoruz. Ancak gelecek haftaları da hesaba kattığınızda ligin seyri adına kafamız karışmıyor da değil

İlk 7 hafta maçlarına göre ilk dördün aynı takımlarla her iki devrede oynadıkları maçların istatistiklerine bakalım. (Gerçi 17. hafta ikinci yarının ilk haftası gibi gözükse de biz bu haftayı dışarıda tutalım. Çünkü o zaman bu değerlendirme doğru olmaz.) Lider Beşiktaş ilk yarıda 17, ikinci yarıda ise 16 puan topladı. Takipçisi Başakşehir ise ilk devre 17 puan çıkarttığı rakiplerinden bu kez 13 puan aldı. G.Saray 17'den 10'a düştü. F.Bahçe ise 7'den 12'ye çıktı. Yani bu tabloya göre ikinci yarı gelişim kaydeden takım aslında F.Bahçe. İstikrarını bozmayan ise Beşiktaş.
Hesabı tutturamayan Başakşehir ve en çok gerileyen de G.Saray.

Gol mukayesesi

Gol sayılarına da göz atalım.
Beşiktaş ilk 7'de 15 atıp, 6 yerken ikinci 7'de aynı takımlara karşı 17 atıp, 7 yemiş. Başakşehir 15 atıp 4 yerken, ikinci devre 7 atıp 6 gol yemiş.
G.Saray'ın ilk bölümde 13 atıp 5 yediğini, ikinci bölümde de 15 atıp 10 yediğini görüyoruz. F.Bahçe ise 12 atıp, 9 gol yerken ikinci dönem ise 8 atıp 8 gol yemiş. Bu tablodan da gol sayısında en çok düşüşü Başakşehir'in yaşadığını, sonrasında ise F.Bahçe'nin ise hücum problemi ile yüz yüze kaldığını anlıyoruz. Yenilen gol sayısında da G.Saray'ın ilk yarıya göre iki katı gol yemesi haklı eleştirilerin sebebini özetler gibi. En fazla averaj kaybı yaşayan da yine Başakşehir.
Artı 11'lik averajdan artı 1'e düşen bir averaj tablosu var. Ve genel itibariyle gol adedinde de yine en istikrarlısı Beşiktaş gözüküyor.

8-12 arasına dikkat

Peki bu istatistikler gelecek adına bir fikir verebilir mi? Hem evet hem hayır. Yani Beşiktaş'ın istikrarlı seyri göz önüne alındığında zirvenin en güçlü adayı olduğunu söylemek mümkün. Puan kayıplarına rağmen sergilediği performansla kolay kolay da sert düşüş yaşamaları beklenmiyor.
Fakat yine bir ilk yarı incelemesi yaparsak F.Bahçe'nin en başarılı döneminin ilk yarı hesabıyla önümüzdeki 5 hafta olduğunu görüyoruz. Yani Kanarya 8-12 haftaları arasında 5'te 5 yapıp bu sezonki en iyi performansını sergilemişti. Yine G.Saray da tam tersi 8-12'lik bölümde 9 puan kaybederek yarışın gerisinde kalmıştı. Aynı dönemde Başakşehir'in 5'te 4'lük, Beşiktaş'ın da 5'te 3'lük bir galibiyet grafiği var.

Öfkeyle değil...

Anlayacağınız bu hesaplar ve karşılaştırmalar ile gelecek adına net bir şey söylemek mümkün değil. Zaten bu oyunun güzel tarafı bu. Hafta içi Barcelona'nın elde ettiği zafer bu oyunda her an her şeyin olabileceğinin kanıtı. İtalyan futbolunun efsanelerinden Paolo Maldini, o maç sonrası "Daha önce böyle bir şey görmedim.
Futbol tarihini onlar yazdı. Bu oyunu seviyorum" diyerek futbolun renkli tarafından bahsetti. Evet bu oyunu seviyoruz. Ancak futbolcuların bu hafta sahaya çıktıkları pankartta yazan cümle gibi seviyoruz. "Öfkeyle değil, saygıyla güzeldir futbol" İyi haftalar...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA