• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Şu amblemlerin bir dili olsa SİNAN GENÇ

Şu amblemlerin bir dili olsa

sinan.genc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.03.2017, 00:00

Türk futbolunun tarihi kulüpleri logolarda kuruluş amaçlarını dönemin zorluklarını ve mücadeleyi renkleriyle logolarıyla resmetti.
Her amblemin, her rengin ve her şeklin bir anlamı vardı. Zamanla kulüpler de simgelerini, renklerini yaşananlara göre değiştirmek zorunda kaldı ama özü hiç değişmedi. "Yiğitler lakaplarıyla, kulüpler amblemleriyle" anılır misali milyonları peşinden koşturan tarihi kulüpler de isimleriyle, renkleriyle, sembolleriyle anıldı ve günümüze kadar geldi. Amblemler kulüplerin ruhudur, rengidir, anlamıdır. Ülkemizin tarihi kulüplerinin de amblemlerinde her birinde birer öykü gizlidir. Konumuz renkler, amblemler ve öyküleri... Sizler için topladım.

KARŞIYAKA (1912)

Yeşil; İslam Kırmızı; Türklük

Kuruluş yılları koşullarında yeşil ve kırmızının ulusalcı ve dinsel birleştirici anlamları taşımaktadır.
Karşıyaka Spor Kulübü'nü 1 Kasım 1328 yılında (yani 1912) bugünkü adıyla kurulmuştur. Kaf-Sin-Kaf bugünkü K.S.K harflerinin okunuşudur. Karşıyaka kulübünün kurucularının 1. Dünya Savaşı ve Milli Mücadele'de 8 yıl Türk ulusunun bağımsızlığındaki gayretleri nedeniyle Mustafa Kemal Atatürk tarafından ay-yıldız kullanılmasına izin verilmiştir. Logo cumhuriyet döneminden sonra yönetim olarak yeni şekline sokulmuştur. Yeşil-kırmızı renklerindeki yeşil İslamı, kırmızı da Türklüğü temsil etmektedir.

ALTAY (1914)

Kırmızı-beyazdı siyah-beyaz oldu

Türk futbolunda İstanbul'un üç büyüklerine ilk kafa tutan İzmir takımlarından Altay oldu.
16 Ocak 1914 yılında kurulan kulübün ismi Türklerin Altay'dan kopup Anadolu'ya yerleşmesi dolayısıyla Altay adını aldı. Yunan, Ermeni ve İtalyan takımlarıyla yaptığı maçlarda başarılı sonuçlar elde eden, Adnan Menderes'in de kalecilik yaptığı Altay'ın ilk renkleri milli renklerimiz olan kırmızı-beyazdı. Savaş yıllarındaki matem nedeniyle kulübün aldığı kararla renkler siyah-beyaz olarak değiştirildi.

ALTINORDU (1923)

Kırmızısı kandan lacivert çelikten

O dönemde ülkede kazanılan savaşlardan sonra cumhuriyetin kurulması ile birlikte kulübün isminin de buna uygun olması kararı alındı. Bu doğrultuda önerilen ilk isimler Zafer, Hilal ve Kurtuluş oldu. Yapılan her toplantıda yeni isimler önerilmeye devam ediliyordu. Önerilen isimlerden Göktürk ve Sakatürk diğerlerine göre ağırlık kazanmaya başlamıştı. Toplantıyı idare eden Süleyman Ferit Bey ise bir Türk İmparatorluğu olan Altınordu'yu kulübün adı olması için teklif etti. Bu teklif diğer kişiler tarafından da kabul edildi ve kulübün ismi Altınordu oldu. Kulübün temsil renkleri kırmızı ve laciverttir. Bu renklerden kırmızı kanı, lacivert ise çeliği temsil eder.


İZMİRSPOR (1923)

Paşa ve bankayla gelen değişim

Bu takımın renkleri de çekirdeğini oluşturan eski kulüplerden tamamen farklı olarak mavi-beyaz'dı. Ancak renkler 29 Ekim 1931'de değiştirildi. Malül Gaziler Kupası'nda Karşıyaka ile yapılacak maç için, zamanın 1. Ordu Komutanı Fahrettin Altay Paşa mavi-beyazın 'Yunanlıları' çağrıştırdığını söyleyince futbolcular alelacele Atatürk Lisesi'nden getirilen sarı-mor renkli formalarla maça çıktı. Daha sonra genel kurulda küçük bir hamleyle renkler lacivert-beyaz olarak değiştirildi. Yeni amblem de o dönemde oluştu. Ancak, üçgen zemin içine yapılan amblemdeki 'İ' ile 'S' İşbankası'nı çağrıştırdığı için bu banka ile mahkemelik olundu. Mahkeme sonrasında amblem bugünkü şeklini aldı.

GÖZTEPE (1925)

Sarı isyandan kırmızı sevdadan

14 Haziran 1925 tarihinde Altay'dan ayrılarak Güzelyalı, İzmir'de kuruldu. Kulübün renkleri Nebil Bey (Çobanoğlu) tarafından sarı-kırmızı olarak önerilmiş ve kabul edilmişti. Sarı isyanı, kırmızı geleceği ve sevdayı simgeliyordu. 1937-1939 arası, dönemin İzmir Valisi Fazlı Güleç'in girişimleriyle İzmirspor ve Egespor'la birleşmiş ve Doğanspor adıyla mücadele etmiştir. Renkleri sarı-kırmızı olarak kalınca duruma İzmirspor isyan etmiş ve ayrılarak Ateşspor'u kurmuştur. 1938-1939 sezonunda Doğanspor adıyla Mahalli Lig şampiyonu olan Göztepe 12 Eylül 1940'da kongre kararıyla tekrar Göztepe adını aldı.. Göztepe'nin ilk amblemi 1941 yılında diğer şubelerdeki sporcuların önerisiyle topun yanında diğer şubeleri simgeleyen branşlarla bugünkü şeklini aldı.

AYDINSPOR (1966)

Siyah zeytin beyaz pamuk

Mart 1966 tarihinde Akınspor, Esnafspor ve Hilalspor'un kendilerini feshederek Aydınspor adı altında birleşmeleriyle kuruldu. 12 Haziran 1966'da 4 kulübün birleşmesinden dolayı Aydınspor'un simgesi 4 yapraklı yonca olarak belirlendi. Logosundaki 4 yapraklı yonca;
Aydın'daki 3 kulübün kendini feshederek Aydınspor'a katılmalarını, siyah renk zeytini, beyaz renk ise pamuğu ifade etmekteydi. 2008-2009 sezonu sonunda Aydınspor 3. Lig'den Aydın Süper Amatör Ligi'ne düştü. Kulüp borçları nedeniyle işlevini sürdüremeyince amatörde mücadeleye devam ediyor. Kent alternatif üretilip mavibeyaz renkleri taşıyan Aydın Belediyespor takımının renklerini siyah-beyaza dönüştürüp, adını Aydınspor 1923 olarak değiştirdi . Aydınspor 1923 profesyonel liglerde aynı amblemle ve renklerle faaliyetini sürdürmektedir.

BALIKESİRSPOR (1966)

Mor-beyaz değil kırmızı-beyaz

1952 yılında gayri federe olup mavi-beyaz renklerle Balıkesir Amatör Kümesinde mücadele eden Balıkesirspor 1966'da kentteki seferberlik sonucunda resmi kuruluşunu gerçekleştirip federasyona başvurmuş ve kendisini kabul ettirmiştir. Balıkesirspor'un amblemini Karesi Futbol Takımı'nın ambleminden esinlenen eski futbolculardan Yediveren Erdoğan (Güngören) tasarlamıştı. Amblem 'B' 'S' harflerinden oluşan futbolcu figürüyle günümüze kadar geldi. Kulübün renkleriyle ilgili kuruluş döneminde kent genelinde sandıklar kurulup anket düzenlendi. Sonuç olarak sandıktan mor-beyaz çıktı ama dönemin yöneticileri bu renkleri benimsemeyip Milli renklerin yani kırmızı-beyazın Balıkesir'e daha çok yakışacağını düşünüp taraftarın da onayıyla renkleri tescil ettirdi. Balıkesirspor amblemi uluslararası yarışmalarda derece alırken, bazı kulüpler tarafından da taklit edildi.

DENİZLİSPOR (1966)

Kırmızı Horoz beyaza döndü

Denizlispor 1966 tarihinde kuruldu. Kulübün kuruluşuna ilişkin çalışmalar sırasında kurucular yaşça büyük olduğu için Yakup Ünel'e yetki verirler. Ünel, İstanbul'da Darüşşafaka Lisesi'nde öğrenim görmüştür. Darüşşafakalı olması münasebetiyle de yeşil-siyahlı renklerin tutkunudur. Denizlispor'a da bu renklerin yakışacağını düşünür ve teklifi kabul görür. Denizlispor'un ilk amblemi sadece kentin simgesi Horoz'du. Zamanla şekil değiştiren amblem 1988'de değiştirildi. 2002 yılında ise amblemin içindeki kırmızı renkli Horoz beyaza dönüştürüldü

MANİSASPOR (1965)

Karanlıktan aydınlığa

Manisaspor'un temelleri 1931 yılında Manisa Sakaryaspor Gençlik Kulübü olarak siyah-beyaz renklerde kurulur.
Savaş nedeniyle kapatılan kulüp 1946'da yeniden hayata geçer. Kulübün renkleri Kurtuluş Savaşı'ndan çıkışı sembolize ederek siyah-beyaz olarak belirlenir.
Siyah-beyaz karanlıktan aydınlığa çıkışın renkleridir.
15 Haziran 1965'te dönemin yönetimi kulübün adını Manisaspor olarak değiştirir.

AKHİSAR BELEDİYESPOR (1970)

Üç kulübün ortak renkleri

Aslında Akhisar'ın futbola tutkusu 1920'li yıllara dayanır. Yıllardır birbirleriyle müthiş bir rekabet yaşayan Gençlikspor, Güneşspor ve Doğanspor takımları arasındaki husumet taraftarları çileden çıkartır. Bunun üzerine Akhisar'ın ileri gelenleri üç kulübün birleşmesine Güneşspor'dan yeşil, Gençlikspor'dan siyah, Doğanspor'dan da sarı renklerin alınmasına karar verir.
Akhisarspor'da iki kanat ortasındaki top, güçlü kanatlarla ilerleyen spor branşları anlamına geliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA