• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Ne olacak şu ligimizin hali? SİNAN GENÇ

Ne olacak şu ligimizin hali?

sinan.genc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.03.2017, 00:00

Başta Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ve diğer kulüpler kıyameti koparmıştı.
Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'nden dem vurup, "Avrupa'da rakiplerle eşit şartlarda mücadele etmiyoruz. Biz bu kadar az yabancı oyuncuyla Avrupa'da nasıl başarılı olalım" diye....
Yabancı sınırlaması kalktı, peki ne oldu tel tel dökülüyoruz.
Avrupa'da Türk takımlarının başarısı ortada! Bırakın şampiyonluğu, yarı finalleri, çeyrek finalleri çoğu zaman elemelerde havlu atıyoruz, sonra da sine-i ligimize dönüp orada birbirimizi yiyoruz.
Gelinen nokta açık, koca bir enkaz...
Hala kendi kendime soruyorum. Acaba Türk futbolu bu yabancı futbolcularla mı gelişecek?
Oynayanlar yabancı, oyuna girenler, çıkanlar, gol atanlar sevinenler, kazananlar yabancı. Peki kaybeden kim?
Niye yalan söyleyeyim içim burkuluyor, garip oluyorum maçları izlerken. Sahada sadece bir kaç futbolcu ve hakemler bizden, bir de tribündekiler.
Neymiş efendim Spor Toto Süper Ligi oynanıyormuş, lay lay lom...
Peki nerede bizim futbolcularımız? Yok! İsimleri Türk olan futbolcuların da yüzde 90'ı Avrupa takımlarının altyapısından yetişme.
Hepsini geçtim bir kaç yıl sonra Milli Takım'da kimi oynatacaksınız, ay-yıldızlı formayı kulübedekilere mi giydireceksiniz, yoksa yabancıları "Türk" yapıp devşirmeye mi yöneleceksiniz? Ya da İstiklal Marşı'nı bile okuyamayan bir Milli Takım mı yaratacaksınız?
Sonra da oturup, "neden başarılı olamıyoruz?" diye kendi kendimize dizlerimizi mi döveceğiz?
Yazık değil mi Türk futbolcusuna, altyapıda kaybolup giden fidanlara?
Soruyorum; Bu sistemle kaç tane Arda Turan, kaç tane Çağlar Söyüncü üretecek, Yıldırım Demirören başkan ve Fatih Terim hoca?...

Sizce hangi şampiyonluk daha değerli

Bu uygulama ilk olarak ülkemizde basketbolda hayata geçirilmişti. O gün bugündür bana göre basketbolun da tadı kaçtı. Düşünsenize Türkiye liginde iki Türk takım maç yapıyor ve her iki takımın da ilk 5'leri yabancı oyunculardan oluşuyor. Yerliler kenarda 3-5 dakika süre alırsa mutlu oluyoruz. Ve işin garibi bunları Milli Takım antrenörleri de yapıyor. Ve bu şekilde Türk basketbolu kalkınıyor!
Son yıllarda şampiyon olan takımların ilk 5'lerini hep yabancılar oluşturdu.
Üç sezon önce Pınar Karşıyaka da ilk 5'leri yabancı oyunculardan kurulu kadrosuyla lig şampiyonu oldu ama inanın benim gözümde 1987-88 sezonunda 'Baba Davis' dışında yabancısı olmayan tamamı yerli oyuncularla şampiyon olan Pınar Karşıyaka onlardan çok ama çok daha değerliydi.

Yabancıya karşı değilim

Yanlış anlaşılmasın yabancıya karşı değilim.
Kaliteli yabancı gelecekse gelsin, benim derdim "Ucuz olsun bizim olsun" diyerek Afrika'dan, Brezilya'dan üç kuruşa getirilen beş kuruş etmez yabancılara kucak açan kulüplerle ve bunlara seyirci kalan federasyonla...
Federasyon "açız" demeyi adet haline getiren, bütçelerini her ne hikmetse en yüksek gelirli ligimizde bile dengeleyemeyen, iş geldiğinde har vurup harman savuran kulüp yönetimlerinin isteği üzerine yabancı sınırlarını her geçen yıl açtıkça açtı. Açtıkça da ipin ucu kaçtı. Sonuçta Türkiye Süper Lig'i yabancılarla, yalancılara kaldı. Futbol Federasyonu Süper Lig'de yabancı sınırını kaldırıp 14, TFF 1.Lig'de 5 yabancı kuralını açıkladıktan sonra kulüpler çılgınca iyi kötü demeden önüne gelen yabancıı oyuncuya imza attırdı. Bizim lig de böylece yabancı çöplüğüne dönüştü.
İşin mali tarafından, FIFA ve UEFA ile ilgili sorunlardan bahsetmeyeceğim kulüplerin takır takır puanlarını siliyorlar, kulüpleri ceza yağmuruna tutuyorlar, geleceklerini ipotek altına alıyorlar. Ama kimse rahatsız değil. İşin cılkı çıktı ama bunlara karşı çıkacak bir babayiğit çıkmadı.


Made in Adanaspor

Made in Adanaspor Şimdi bakıyorum kadrosunda bugüne kadar maçlarında yüzde 73 yabancı futbolculara şans veren Adanaspor ligin 17. sırasında, en az yabancıyla oynayan Başakşehir ise şampiyonluk mücadelesi veriyor. Sonuç olarak şu ortaya çıkıyor. Kaliteli yabancı alacaksan amenna...
Yok ucuzcu davranıp yabancılarla taraftarları göz boyayıp yerlilerin önünü tıkayacaksan vah ki vah... Dedim ya artık yabancı futbolcu konusunda işin cılkı çıktı. Yabancı oyuncuların maça dahil olma oranına göre öylesine ilginç bir tablo çıkıyor ki inanamazsınız. Örneğin ligin en sonuncusu Adanaspor'un yabancı oyuncu kullanma yüzdesi 73, şampiyonluk mücadelesi veren Başakşehir'in ise yüzde 32. Adanaspor'un Osmanlıspor'a 5-1 yenildiği maçta ilk 11'nde sadece 2 oyuncu yerli, 9 yabancı sahada, 1'i de yedekti.
Adanaspor'un Alanyaspor'u 3-2 yendiği maçta ise sahadaki 22 futbolcunun 16'sı yabancıydı.
Beşiktaş-Adanaspor maçında 17, Adanaspor-Fenerbahçe maçında ise 16. Galatasaray-Beşiktaş, Galatasaray-Fenerbahçe, Fenerbahçe-Beşiktaş derbilerinde 14 yabancı futbolcu sahadaydı.
Adanaspor yüzde 72.7 ile ilk sırada, Alanyaspor 68.7 ile ikinci Beşiktaş 68.3 ile üçüncü en fazla yabancı kullanan takım.
Galatasaray 59,7 ile 9. sırada yer alırken Fenerbahçe 52.5 ile 13. sırada.

Bu nasıl samba?

Süper Lig'de bu sezon kulüplerimiz 26 Brezilyalı oyuncuya şans verdi. Öyle ki 18 takımdan 10'un da en az bir Brezilyalı var. İlk sırada yer alan Brezilya'yı,13 futbolcuyla Kamerun takip ediyor. Kamerunlular da 11 farklı takımda oynuyor. Ligimizde Kamerunluları da 10 futbolcuyla Nijeryalılar ve Senegalliler izlerken, 9 Portekizli, sekizer Hollandalı, Bosna Hersekli ve Çek oyuncu takımların kadrosunda kendilerine yer buluyor. 2018 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde Türkiye ile aynı grupta yer alan Kosova'dan da 4 futbolcu ligde forma giyiyor. Ligde bu sezon forma giyen 212 yabancıdan 104'ünün Avrupa kıtasından yer aldığı ligde, 67 Afrikalı, 33 Güney Amerikalı, 5 Asyalı ve 3 Kuzey Amerikalı oyuncu mücadele veriyor.
Haaa... Daha önce de söylediğimiz gibi adı Türk olan ama Avrupa'daki kulüplerin altyapısından yetişen futbolcuların sayısı ise bir hayli yüksek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA