• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Adnan Süvari’den Yılmaz Vural’a... SİNAN GENÇ

Adnan Süvari’den Yılmaz Vural’a...

sinan.genc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.04.2017, 00:00

Adnan Süvari... İlkokulu İtalyan Mektebi'nde, ortaokulu Saint Joseph'te, liseyi Avusturya Lisesi'nde okudu. Ardından Ticaret Fakültesi'ni bitirdi. Süvari gençlik yıllarında çok iyi basketbol oynardı. Daha sonra futbola merak sardı. O dönemin iyi takımlarından Metin Oktaylı Yün Mensucat'ta önce futbol oynadı, sonra da antrenörlük yaptı. Tekstil mühendisliği eğitimi almak için İngiltere'ye gitti. Bu yıllarda Londra'da açılan antrenörlük kursuna katıldı. Türkiye'ye döndükten sonra ilk önce 1.5 sezon Karşıyaka'da görev aldı.

Burada Ekim 1960'de görevine son verilmesinden sonra Göztepe'de teknik direktör Kuttik'ın yardımcılığını üstlendi. Kuttik Beşiktaş'a gidince Süvari teknik direktörlüğe getirildi. 1960'tan 1971 yıllarına kadar aralıksız Göztepe'yi çalıştırdı. Süvari'nin başında olduğu Göztepe 11 yıllık süreçte 3 kez final oynadığı Türkiye Kupası'nı iki, iki kez final oynadığı Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı bir kez müzesine götürdü. Üç yıl Göztepe ile birlikte A Milli Takımı çalıştırdı tarihi başarılar yaşadı. 20 yıldır yenilmeyen Rusya'yı Moskova'da 2-0'lık skorla dize getirdi. Türkiye Ligi'nde takımını hep zirveye oynattı, hücum futbolunu kafalara kazıttı, Türkiye'ye 4-3-3 sistemini getiren ilk teknik adamdı.

Ama gerçek destan Avrupa'da yazdı. 1967-68'de çeyrek final oynattığı Göztepe'ye 1968- 69 sezonunda Avrupa'da yarı final oynattı. Bu Türk futbol tarihinde bir ilkti. Dünya devlerini İzmir'e getirdi, onlara meydan okudu. Bir ağabeyimin dediği gibi Adnan Süvari, 60'lı yılların sürekli hücumu düşünen, kendine güvenen, ilk yumruğu atan bir Göztepe yarattı. O yumruğun sesi sadece İstanbul'dan değil, tüm Avrupa'dan duyuldu.
Ağabeyi Sebahattin Süvari'nin 1970 yılındaki ölümünün ardından yönetimle anlaşmazlığa düşen Adnan Süvari, istifa etti ve teknik direktörlük kariyerine de nokta koydu.

PEKİ MESELE NE?

Mesele Adnan Süvari veya Yılmaz Vural değil. Mesele Göztepe üzerinden Türk futbolunun içinde bulunduğu durumu ve çıkmazı anlamaktır. Artık futbolda teknik direktör için 2 yıldan fazla aynı takım çalıştırmak artık neredeyse imkansız. Geldiği sezonun devre arasında kovulanlar, ya da o kadar beklemeyip göreve geldikten 3 maç sonra görevinden alınan teknik direktörler hepimizin malumu. Türkiye'de profesyonel liglerde 127 takım var. Ancak 8 bin küsur da lisanslı 'teknik direktör'. Bu kadar az takıma, bu kadar çok teknik adam olmasına rağmen kulüpler genelde hep aynı isimler üzerinde yoğunlaşıyor.

Bu sezon 18'er takımlı Süper Lig'de 41, TFF 1. Lig'de 44 teknik adam görev yaptı, yaprak dökümü de hiç durmuyor, sürüyor. 2. ve 3. Lig'dekilerden bahsetmeyeceğim, orası tam anlamıyla gayya kuyusu. Yaklaşık 200 de orada değişim gerçekleştiğini düşünürsek yılda 300 teknik adamın 127 takımda görev yaptığı ligde istikrardan söz etmek ne kadar mümkün olur?. 1960'tan 1971'e kadar Göztepe'de yani aralıksız 11 yıl görev yapıp bu süre içerisinde tarihi büyük başarılara imza atan Adnan Süvari gibi bir örnek karşımızda dururken kulüplerin hala macera peşinde koşmasına anlam veremiyorum. Hele hele bunu Göztepe'nin gerçekleştirmesini ise hiç ama hiç hazmedemiyorum.

O GİTTİ, GÖZTEPE BİTTİ

Göztepe Adnan Süvari'den sonra çöküş dönemi yaşadı.
1971'den bu yıla kadar yani 46 yıllık süreçte belki de yüzlerce teknik adamla çalıştı, şimdiki adıyla Süper Lig'de sadece 5 sezon barınabildi, 10 kez küme düştü. Böylesine tarih yazmış bir takım tarihinde ilk kez 3. Lig'de hatta amatör kümede oynama noktasına geldi. İçinde bulunduğu ekonomik krizden bir şekilde kurtulup yeniden çıkış yakaladı ama bu süreçte de yine balansı tutturamadı.
46 yıldır olduğu gibi çareyi hep yeni takım kurmakla, teknik direktör değiştirmekle bulup kötü geleneği sürdürdü, son olarak da çareyi takımın başına Yılmaz Vural'ı getirerek bulabildi.

33. TAKIMI GÖZTEPE

Göztepe'nin üç maçtır başında görev yapan teknik direktör Yılmaz Vural ise kariyerinde daha önce toplam 33 takımda görev yaptı. Bu rakam kimilerine göre dünya rekoruydu. Sempatik hareketleri, ilginç açıklamaları, sansasyonel davranışları ve kendine has hareketleriyle ön plana çıkan Yılmaz Vural genelde küme düşmeme mücadelesi veren takımlara kurtarıcı olarak getirildi. 29 yıllık meslek hayatında görev yaptığı 33 takımda hiç şampiyonluk yaşamadı ama 13 kez küme düşme üzüntüsü yaşadı. Ama ne olursa olsun her daim Türkiye liglerinde kendisine iş buldu. Süper Lig'e çıkmayı hayal eden Göztepe'ye de "şampiyon yapar" umuduyla getirildi.
Ancak takımın başında görev yaptığı üç maçta 2 mağlubiyet, 1 galibiyet aldı ve Süper Lig'e ilk 2'den çıkma umutlarının azalmasına o da seyirci kaldı.
Bir zamanlar kendisiyle ilgili yaptığı özeleştiri oldukça manidardı.
Aslında söylediği sözler Türk futbolunun içinde bulunduğu durumun aynasıydı. Ne demişti Vural 2015'teki o röportajında;
"Biz Manchester United'ı çalıştıran Alex Ferguson ile aynı zamanda (1986) teknik direktörlüğe başladık. Adam yazık ölüp gidecek, ama ben Türkiye'de 25 takım çalıştırdım"...
Ferguson 2013 yılında yani 27 yıl sonra Manchester United'ı bıraktı ama Yılmaz Vural'ın çalıştırdığı takım sayısı bu sürede Göztepe ile 33'e yükseldi.

SÜVARİ

Türk futbol tarihinin gelmiş geçmiş en entelektüel teknik adamlarından birisiydi. Gerek futbol donanımı, gerek hayat görüşü, gerekse insani ilişkileri süperdi. Günümüzde yaşıyor olsaydı kesinlikle dünya çapında bir teknik adam olurdu.

VURAL

Çok iyi atlar, çok zıplar, yalandan futbolcu tokatlar, maçları içinde yaşar, her gittiği yere renk katar, tribünlere oynar. Yaptıkları göze, söyledikleri kalbe hükmeder. Ama bir gerçek vardır; O da onu izlemek çalıştırdığı, takımları izlemekten daha keyiflidir.

KİM KAÇ TAKIMDA ÇALIŞTI
İSİM ÇALIŞTIĞI TAKIM
Yılmaz Vural 33
Metin Türel 22
Güvenç Kurtar 21
Sakıp Özberk 19
Giray Bulak 19
Hüseyin Kalpar 19
Ümit Kayhan 19
Hikmet Karaman 17
Levent Eriş 16
Mustafa Denizli 15
Cihat Arman 12
Ersun Yanal 11
Bülent Eken 11
Mesut Bakkal 11

EN UZUN SÜRE GÖREV YAPAN TEKNİK DİREKTÖRLER
İSİM KULÜP YIL
Willie Maley Celtic 53 yıl
Bill Struth Rangers 34 yıl
Ronnie McFall Portadown 30 yıl
A.Ferguson M.United 27 yıl
Dario Gradi Crewe 24 yıl
A.Wenger Arsenal 21 yıl
V.Lobanovskiy D.Kiev 16 yıl
T.Schaaf Werder Bremen 15 yıl
John Coleman A.Stanley 13 yıl
David Moyes Everton 12 yıl

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA