• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ABDURRAHİM ŞENOCAK

Esnaf Ahilik Sandığı kuruldu

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.04.2017, 00:00

Esnafa işsizlik maaşı bağlanmasını öngören Esnaf Ahilik Sandığı/Fonu yasalaştı. Kelime olarak 'kardeşlik' anlamına gelen 'Ahilik', kavram olarak sosyo-ekonomik dayanışmayı ifade etmektedir.
Ahilik, Selçuklu ve Osmanlı'da, günümüz esnaf odalarına benzer bir örgütlenme biçimiydi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, istihdamı arttırıcı tedbirleri almak, kayıt dışı istihdam ile mücadele etmek ve çalışanları risklere karşı korumak için bütün imkanlarını seferber etmektedir. Sosyal devlet anlayışıyla aktif ve pasif programların yaygınlaştırılmasına büyük önem vermektedir.
Esnaf Ahilik Sandığı, sosyal paydaşlar olan esnaf ve sanatkar odalarının desteğini de alarak TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Sandık, kendi nam ve hesabına çalışan yaklaşık 2 milyon sigortalı iş sahibini kapsama alacak şekilde kuruldu. Ahilik Sandığı, Ocak 2018'de faaliyete başlayacaktır.
Zorunlu bir sigorta kolu olan Esnaf Ahilik Sandığı primi, sigortalının prime esas aylık brüt kazancından % 2 sigortalı ve % 1 devlet payından oluşmaktadır. Esnaf Ahilik Sandığı, İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları ile aynı usul ve esaslar çerçevesinde İŞKUR tarafından değerlendirilecek bir fondur.
Ekonomik nedenlerle işyerini kapatmak zorunda kalan esnaf ve sanatkarlar, 705 ile 1.411 TL arasında fondan yararlanabilecek.
Esnaf yeniden iş kurduğunda ise fondan yapılacak ödeme kesilecek.

BÜYÜKANNELER İKRAMİYELERİNİ ALDI

Torunlarına bakan büyükannelere (Babaanne-Anneanne) destek için başlatılan Büyükanne Projesi'nin ilk ödemeleri 14 Nisan itibariyle yapıldı.
Bakan Sn. M. Müezzinoğlu: "Bu son derece duygusal boyutu iyi olan, bizim açımızdan da doğum yapmış anneyi istihdamda tutan, aile dinamiklerine güç katan, büyükanne ile torunu, anne ile evladın güven içinde olacağı ortamı sağlayan güzel, yerli ve milli bir proje oldu" dedi.
STK'lar, Odalar, İşçi-İşveren Sendikalarının da desteklediği Büyükanne Projesi ilk etapta 10 ilde pilot olarak uygulanmaya başladı. 6 bin 500 büyükanneyi kapsayan pilot uygulamanın etki analizine göre yaygınlaştırılmasına karar verilecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA