• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ABDURRAHİM ŞENOCAK

Dünyanın en kapsamlı sağlık hizmeti

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.04.2017, 00:00

Ülkemizde sosyal güvenlik sistemi, sigortalıları sosyal risklere karşı koruma yaklaşımını benimseyerek tedavi edici ya da mağduriyeti azaltıcı, tazmin edici bir yapıda. 2012'de hiçbir sosyal güvencesi bulunmayan ve sağlık hizmetinden yararlanamayanlar için Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulaması başlatıldı. Daha önce sosyal güvencesi bulunmayanlar gelir testi sonucuna göre 71, 213 ve 427 TL olan üç farklı primi ödeyerek GSS sistemine dahil oluyorlardı. Bu sistem Torba Kanunla değiştirildi ve yeni uygulama 1 Nisan 2017 tarihinde yürürlüğe girdi. Böylece yaş şartı nedeniyle emekliliklerini bekleyenler, herhangi bir işte çalışmayanlar veya "bakmakla yükümlü olunan" sıfatındaki kişiler için tüm primler 53,30 TL olarak sabitlendi.

7 MİLYONA KOLAYLIK

GSS kapsamında bulunan yaklaşık 3 milyon kişinin primleri 53,30 TL'ye indirilirken, 3,5 milyon civarında gencin GSS borcu silindi. Bu düzenlemeden sağlık güvencesi olmayan, gelir düzeyi düşük yaklaşık 7 milyon kişi "gelir testi yapılmaksızın" faydalanacak.

GÜCÜ OLMA YANLAR

Sosyal güvencesi bulunmayanlar ve 53,30 TL ödeyemeyecek durumda olanlara gelir testi yapılacak. Düzenleme ile hane halkı içinde kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden az olanların primleri "devlet tarafından" karşılanacak. Bu kişiler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına yönlendirilecek ve yeşil kartlı statüsüne alınacak. Ayrıca, devlet, üniversite ve özel hastane ayrımı yapılmaksızın tüm hastanelerden, en pahalı ilaçlar da dâhil olmak üzere yurtdışı tedavi sürecinden faydalanabilecekler

GENÇLERE ARTI İKİ YIL

Lise öğrencilerinde 20, üniversite öğrencilerinde ise 25 yaşını geçmeyecek şekilde GSS primleri iki yıl daha devlet güvencesine alındı.

BORÇLAR SİLİNİYOR

GSS borçluları için de kolaylık getirildi. Borca ilişkin "faizler ve gecikmeden kaynaklı zamlar" silindi. Prim borcunun tahakkuk etmesinden sonraki süreçte 53,30 TL'yi aşan tutarlar 53,30 TL olarak, 53,30 TL altındaki prim borçlarında ise düşük olan rakam esas alınacak. Güncellenen borçlar Nisan ayı başından itibaren bir yıl içinde "faizsiz" olarak peşin ya da taksitli şekilde ödenebilecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA