• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ABDURRAHİM ŞENOCAK

Engelleri birlikte aşacağız

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.05.2017, 00:00

Vatandaşlarımızın yaklaşık yüzde on üçü sürekli bir hastalık veya engelle yaşıyor. Bütün dünyada ve ülkemizde engelli bireyler özel politikalarla desteklenecek grupların başında yer alır. Engellilerin erişilebilir bir çevrede, güvenle topluma kazandırılmaları gerekiyor.
Şüphesiz ki son yıllarda engelli bireyler daha fazla görünür hale geldiler. Spordan sanata pek çok alanda eşit fırsatlar sağlandığında başarılarına şahit oluyoruz.
Engelli sporcular, federasyonları aracılığıyla temsil ediliyor ve ülkemizi çeşitli müsabakalarda gururlandırıyorlar. 2020 Tokyo Oyunları için hazırlıkların başladığını biliyoruz. Temmuz ayında İşitme Engelliler Olimpiyat (Deaflympics) Oyunları'nın Samsun'da gerçekleştirilecek olmasının mutluluğunu yaşıyoruz.
Biz; engellileri, ihtiyaçları farklı, ancak diğer vatandaşlarla aynı haklara sahip kişiler olarak kabul ediyoruz. Onların topluma tam katılımı, öncelikle devletin, ardından her kesimin, tüm vicdanların meselesidir. Engelli, kadın, yaşlı fark etmeksizin tüm vatandaşlar eşit insan onuruna sahip olarak kendi geleceği ile ilgili karar alma hakkına sahiptir.
2013 itibariyle özel yetenek sınavıyla girilen fakülte bölümlerine engelli öğrencilerin girişleri kolaylaştırılmış, taban puan 100 olarak belirlenmişti.
Yeni düzenleme ile artık zihinsel engelli öğrenciler de bu şarttan yararlanabilecekler. Sağlık hizmetleri, eğitim hizmetleri ve sokakların erişilebilirliğinin arttırılması engelli vatandaşlarımız için hayati önem taşımaktadır.
Bunlarla birlikte engellilerin sosyal dışlanma ve yoksulluktan korunmaları için çalışma hayatına katılım kilit bir rol oynamaktadır.
Bakıma ihtiyaç duyan yaşlı ve engelli vatandaşlarımız sosyal yardımlarla desteklenirken çalışabilir durumdaki tüm engelli vatandaşlarımızın iş gücüne katılması Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hedefleri arasındadır.
Engelli istihdamında engeller aşılıyor

İş Kanunu'na göre elli ve üzeri çalışanı olan özel sektör işyerlerinde yüzde üç kamuda yüzde dört oranında engelli istihdam etmek zorunludur.

Çalıştırılan her bir engelli için sigorta primine ait işveren hissesini devlet karşılıyor.

Korumalı işyerleri açıldığı takdirde hem asgari ücret teşviki hem de vergi muafiyetleri söz konusudur.

İstihdam güçlüğü olan zihinsel veya ruhsal engelliler için korumalı işyerlerini devlet teknik ve mali yönden desteklemektedir.

Geçen hafta "Engelsiz İş Dünyası Kongresi"ni düzenleyen İŞKUR, engellilerin çalışma hayatına katılımını sağlayacak projeleri de desteklemektedir.
Söz konusu projeler, özellikle engellilerin kendi işlerini kurmalarına, iş bulmalarına, işe uyumlaştırılmalarına, istihdam edilebilirliklerini arttıracak mesleki eğitimlere ve korumalı işyeri açma desteğine yönelik olmalıdır. Projeler, 12 Haziran 2017 tarihine kadar hazırlanıp bulundukları illerdeki İŞKUR İl Müdürlüklerine teslim edilmelidir.
Eşit fırsatlar sağlandığında tüm engelli bireylerin zihinlerdeki engelleri aşacağına inanıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA