• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ABDURRAHİM ŞENOCAK

Analık da çalışmak da haktır!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 31.07.2017, 00:00

Bireyler işyerlerindeki çalışan rollerinin yanı sıra, annelik ve babalık gibi rollere de sahiptirler. İş ve aile hayatındaki bu rollerde zaman zaman çatışma yaşanması söz konusudur.
Ne işten ne aileden vazgeçilemeyeceğine göre iş ve aile hayatındaki çatışmalar ortadan kaldırılmalı, iş-aile uyumu sağlanmalıdır.
Önceki yazılarımızda belirttiğimiz üzere sürdürülebilir kalkınma ve güçlü bir ekonomi için kadınların istihdamda daha fazla yer alması gerekiyor.
Bu anlamda kadınlara pozitif ayrımcılık uygulanarak birçok düzenleme yapılıyor.
Böylece her geçen gün işgücü piyasasına katılan kadın sayısının arttığını görüyoruz.
Kadınların işgücü piyasasına katılımının artması ile iş aile uyumunun sağlanması için çalışma hayatında yeni düzenlemelere ihtiyaç doğmuş ve mevcut düzenlemelerde değişiklik yapılması gündeme gelmiştir.
Bu doğrultuda anne olan kadınlara bir esnek çalışma modeli olan yarı zamanlı çalışma hakkının düzenlendiği 'Analık İzni ve Ücretsiz İzin Sonrası Yapılacak Kısmi Süreli Çalışma Hakkında Yönetmelik' yürürlüğe girdi.
Yönetmelik ile yarı zamanlı çalışmanın yanı sıra kadınların doğum izinleri ile ilgili uygulamalarda da değişiklikler yapıldı.
Önceki yönetmelikte bulunan, kadın çalışanlara doğum öncesinde ve sonrasında verilen sekizer haftalık analık izinlerini üç yaşını doldurmamış bir çocuğun evlat edinilmesi durumunda da kullanma hakkı getirildi.
Bu izni annenin doğum sırasında veya sonrasında hayatını kaybetmesi halinde baba da kullanabiliyor.
Annelik izninin bitimini takriben eğer kadın çalışan isterse ilk doğumda 60, ikinci doğumda 120, sonraki doğumlarda ise 180 süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin yapma hakkı veriliyor.
Bununla birlikte kadın çalışan talep etmesi halinde annelik izni sonrasında altı aya kadar ücretsiz izin alabiliyor.
Çocuk, ilköğretim çağına gelene kadar geçen süre içerisinde eşi çalışan kadın çalışan istediği bir dönemde 5 yıla kadar "kısmi çalışma" talep edebiliyor.
Özel sağlık kuruluşlarında, vardiyalı çalışılan endüstriyel tesislerde ve bir yıldan az süre çalışılan mevsimlik işlerde kısmi çalışma hakkının kullanılabilmesi için işverenden izin alınması gerekiyor.
Çalışmak, hem bir hak hem de yükümlülüktür ve herkesin istediği alanda çalışma hakkı anayasa ile güvence altına alınmıştır.
Analık da çalışmak da haktır ve analık hali, çalışma hakkının kullanılmasına engel olmamalıdır.
Bu düzenlemeler kadınların çalışma hayatında daha fazla yer almasına ve iş aile uyumunun sağlanmasına katkı sağlayacaktır.
Ancak iş ve aile çatışmasının önlenmesinde en önemli husus, hayatın müşterek olduğu bilincinin artırılması ve aile hayatında eşler arasında eşit hak, eşit sorumluluk ve eşit paylaşım esasının uygulanması ile mümkün olacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA