• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Dolarda ilk destek bölgesi 13.44 BİLAL DOĞAN

Dolarda ilk destek bölgesi 13.44

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06.12.2021, 00:00

DÖVİZ: USD/TRY:
Son dört işlem gününde 13.87 direncine yakın fiyatlanan USD/TRY paritesi bu bölgeyi geçemedi. Bununla birlikte, 8.30 seviyesinden bu yana yükselişi takip eden 8 günlük ortalama üzerinde kalmaya devam ediyor ve bu ortalama Cuma günü itibariyle 12.92 bölgesinde. Olası düşüşlerde bu ortalama aşağı yönde günlük mum ile kırılmadan trendin sona ermesini beklemek teknik olarak erken olabilir.
Bu ortalama kırıldığı zaman TRY lehine hareketlerin öne çıkması öngörülebilir. Bu sebeple yukarıda 13.87 ve aşağıda 8 günlük ortalamayı izlemeye devam ediyoruz.
Haftanın son işlem gününde USD/TRY paritesi için iki veri açıklandı. Yurtiçinde enflasyon rakamları, ABD cephesinde ise Tarım Dışı İstihdam rakamları izlenecek.
Bu veriler öncesi tarihi zirve seviyesine yakın fiyatlayan paritede yukarıda 13.86 ve 14.1588 seviyeleri ilk direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Aşağıda ise 13.44 ve 25 birimlik üssel hareketli ortalama ilk destek bölgeleri olarak takibimizde olacak.

EURO/USD:
Bu hafta içinde EURO bölgesi tarafında enflasyon verileri gelmeye devam edecektir. Özellikle enflasyon baskısının etkisi ile Avrupa ülkelerinde aşağı yönlü baskılanmaktadır. Hafta başında açıklanan Almanya enflasyonunun yüzde 6'yı aşması bu endişeleri desteklemektedir.
Ayrıca Afrika tarafında tespit edilen yeni bir varyant türü bu endişeleri daha da arttırmıştı ve hafta sonu COVID'in Omicron varyantı Almanya, İngiltere ve İtalya'da görüldü. Bu endişe verici varyantın daha da yayılmasını engellemek için bu mevcut Avrupa ülkeleri yeni önlemleri değerlendirmektedir. En güncel karar Almanya'dan geldi. Aşı olmayanlara katı kısıtlamalar getirme kararı alındı.
Euro, Dolar karşısında günü % 0.27 değer kaybı ile tamamladı. Teknik olarak Euro, Dolar karşısında orta vadeli düşüş trendi ve kısa vadeli yükseliş trendi devam etmektedir. Bununla beraber EURUSD paritesinde kısa vadeli direnç seviyeleri 1.1330 ve 1.1380'de, destek seviyeleri ise 1.1270 ve 1.1220'de bulunmaktadır.

BORSA:
MB'nin düzenlediği 2021 yılının son yatırımcı toplantısı Cuma ğünü gerçekleşti.
Merkez Bankası'nın genel değerlendirmelerinde ve mesajlarında bir değişiklik olmadığını gördük. MB Kasım ayı faiz kararı açıklamasında 2022'in ilk yarısında enflasyonun belirgin yüksek kalacağını belirtmişti. Başkan, mevcut para politikası duruşunun 2022 yılının ilk yarısındaki birikimli etkilerini izleneceklerini belirtti, faiz indirimi için sınırlı alan kaldığını ve bu alanı büyük ölçüde bitirdiklerini söyledi.
MB kurun belli bir seviyede cari açığı fazlaya çevirmesini, kurun bu şekilde dengelenmesini ve 2022'nin son çeyreğinde enflasyonun gerilemesini bekliyor.
MB'nin faiz indirimleri sonrasında izleme döneme girdiğini söyleyebiliriz. Kasım ayı enflasyon rakamları yakından izlenecek.
Kasım ayında TÜFE aylık artış beklentisi % 3.00-3.05 arasında değişirken, aylık TÜFE-C'nin % 2.63 artması bekleniyor.

ALTIN:
Ons Altın üzerinde baskı devam ediyor.
Cuma itibariyle 1680'den gelen uptrend çizgisi günlük mum ile kırılmıştı. Bu mum 1765 desteğini test etmiş ancak kıramamıştı.
ABD Tarım Dışı sonrası hafif karışık bir hareket görmüş olsak da, istihdam piyasası trendinin normal seyrinde gitmesi yukarı yönlü tepkiyi sınırlı bıraktı ve 1765 desteği tekrar test ediliyor. Kırılan trendin altında kaldıkça baskının devam etmesini beklerken, 1765 desteğinin kırılması halinde baskının artması söz konusu olabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA