• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bir itibarsızlaştırma örneği: ‘Halka 3’ BİRKAN YÜKSEL

Bir itibarsızlaştırma örneği: ‘Halka 3’

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.02.2017, 00:00

Hideo Nakata'nın orjinal hikayesi 'Ringu'; arkaik korkuların geçim derdinden daha önemli olduğu doğu yarımkürenin karnına yumruk gibi indiğinde yıl 1998'di. Koji Suzuki'nin geleneksel Japon 'haiku'larından beslenen romanından başarıyla uyarlanan film, sinema tarihinin en karanlık karakterlerinden 'Samara'nın hikayesini anlattı.
Bir lanetle doğan yahut doğduğu düşünülen talihsiz kız, ailesi tarafından atıldığı kuyuda ölüme terk ediliyor ve geri dönüp bu kötülüğü yapan yahut kayıtsız kalan herkesin hayatını cehenneme çeviriyordu.

VERBİNSKİ'NİN BAŞYAPITI

Kötülük kavramını 'rasyonel' batıdan oldukça farklı bir yaklaşımla ele alan uzakdoğu dinleri ve felsefesi filme aklını; usta yönetmenlik sayesinde şiddeti içe işleyen ürkütücü hikaye ise ruhunu verdi. Gore Verbinski tarafından 2002 yılında 'Ring' adıyla yeniden çekilen hikaye, işte bu bileşim sebebiyle halen, tarihin en önemli korku filmlerinden biri olarak kabul ediliyor.

NEREDEN NEREYE

Yazı burada bitebilir aslında zira lüzumsuz üçüncü film vasıtasıyla sözünü etmeye değer her şeyi söylediğimi düşünüyorum. 'Halka 3'; Samara'nın perdede yarattığı ne değer varsa kumarda kaybeden ve kelimenin tam manasıyla 'satıp savan' bir hayırsız evlat. Berbat bir müzik klibi yahut hiç olmamış bir öğrenci ödevi.
Nakata'nın dingin, düşündüren, istismardan uzak ürküntüsü; Verbinski'nin kabus gibi üzerimize çöken modern hayatla, en karanlık korkularımızı eşleyen derinlikli sinemasından sonra bu film ancak bir hakaret olarak anımsanabilir.

BU 'SAMARA'YA YAPILMAZ

Yönetmen Javier Gutierrez ve yapım ekibi, içinde Samara'nın da olduğu bir 'ürün' tasarlamış, hem sinematogrofik açıdan çuvallamış, hem de güçlü bir geleneğin altında ezilmiş. İçinde sinema adına hiç bir iyi niyet göremediğim bu pazarlama hamlesinin tüm yaratıcılarını Samara'ya havale eder, yakın zamanda o malum telefon görüşmesini yapmalarını dilerim.

UNUTMAMALI

Ölüler Konuşmazki (1970) Yavuz Yalınkılınç
The Grudge / Garez (2004) Takashi Shimizu
Silent Hill / Sessiz Tepe (2006) Christophe Ganz
Dark Water / Karanlık Su (2003) Hideo Nakata

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA