• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Yılın akılda kalan albümleri ÇAĞRI ZORER

Yılın akılda kalan albümleri

cagri.zorer@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.01.2019, 00:00

Ülkemizde ve dünyada birçok gelişmenin yaşandığı, genel olarak zor bir yıl olduğu konusunda hem fikir olduğumuz 2018'i iyisiyle kötüsüyle arkamızda bıraktık. Müzik, sinema ve teknoloji alanında farklı girişimlerin yaşandığı, yeni tarzların ortaya çıktığı ve hepsinden önemlisi özgün işlere tanıklık ettiğimiz 2018 yılı sanırım çok da kötü hatırlanmayacak.
Bu yazıda, yılın beğenilen albümlerini şöyle bir gözden geçirip 2018'in müzik açısından bana göre 'En İyi 5'ini sıra vermeden özetleyeceğim.

PAUL MCCARTNEY

Grunge ve metal türünü en iyi harmanlayan gruplardan Alice in Chains, Ağustos ayında çıkardığı Rainer Fog adlı albümüyle yılın başarılı işlerine imza atan isimlerden biri oldu.
Kayıtlar için, 90'ların başında ayrıldıkları Seattle'a geri dönen grup, yeni albümle birlikte hem yılın ses getiren isimlerinden biri oldu hem de kaybettikleri popülerliklerini küllerinden doğarak yeniden kazandı diyebiliriz.
1 Ocak sabahı yayınladığı Get Enough teklisiyle hayranlarına yeni yıl hediyesi veren Paul McCartney ise, 2018'e katkıda bulunan müzisyenlerinden biriydi. Eylül ayında çıkardığı 18. stüdyo albümü Egypt Station ile "anlatacaklarım bitmedi" diyen usta müzisyen, her parçada, 77 yıllık hayat yolculuğunda uğradığı duraklara dinleyicilerini de götürdü.

BOB MOSES

Elektronik müziğin sevilen isimlerinden Bob Moses, yaz bitiminde çıkardıkları Battle Lines ile sevenleriyle yeniden bir araya geldi. Indie rock tınılarının ağır bastığı 11 parçalık albüm her kesimden beğeni topladı. 3 yıllık arayı iyi değerlendiren Jimmy Vallance ve Tom Howie ikilisi, Battle Lines'ta mest eden piyano akorları ve özenle işlenen ritmlerle müzikseverlere beklenenden fazlasını sundu.
Muhtemelen 2018'de çıkması en çok beklenen albüm Artic Monkeys'in Tranquility Base Hotel & Casino'suydu. Grubun hiçbir tekli çıkarmadan farklı bir strateji çizmesi, beklentileri ve albüme duyulan heyecanı daha da artırmıştı.
Mayıs ayında yayınlanan 11 parçalık TBH&C, synth'leri ve muazzam piyano dokunuşlarıyla Alex Turner'ın kişisel hezeyanlarını bizlere sunduğu konsept bir albüm.

THE 1975

2018'in en çok sevdiğim albümü hangisiydi diye düşünürken cevabı bulmam çok fazla uzun sürmedi.
2019'ta çıkması beklenen The 1975'in üçüncü stüdyo albümü 'A Brief Inquiry Into Online Relationships' Aralık ayında raflardaki yerini alınca bu listeye girmeye de hak kazandı. Müzik eleştirmenleri ve dinleyicilerinden dikkate değer övgüler alan ve modern pop/rock çatısı altında elektronik etkileşimlerin ağır bastığı albüm, yılın en tatminkar seçkilerinden biriydi. Son yılların 10 parçalık albüm ortalamasına cömertce bir tokat atan İngiliz grup, birbirinden özgün 15 parçayla 2018'i daha keyifli geçirmemizi sağladı.

COACHELLA 2019'DA YOK YOK

Açık hava festivallerinin görkemli organizasyonlarından, sosyal medyanın en sevdiği etkinlik olan Coachella Festivali'nde yer alacak sanatçılar belli oldu. Bu yıl Nisan ayında gerçekleşecek olan etkinlikte, ana sahnede Childish Gambino, Tame Impala ve Ariana Grande'nin yer alacağı resmi olarak duyuruldu. Öte yandan, Janelle Monaee, The 1975, Solange, Weezer, Aphex Twin, Four Tet, Mac DeMarco ve Blood Orange da dikkat çeken isimlerden.
Ülkemizden de hatırı sayılır bir katılımın gerçekleştiği festival, son yıllarda kazandığı popülerlik sonrası müzikseverlerden daha çok sosyal medya fenomenlerinin tercihi haline geldi ve canlı sahne performanslarından ziyade katılan ünlü simaların havalı fotoğrafları üzerinden yorumlanan bir oluşuma dönüştü. 20 yıllık festivalin, zamanla popüler kültürün radarından çıkıp sadece müzikle konuşulduğu eski günlerine dönmesi, bu yılın ilk dileklerinden olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA