• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Zamansız şarkı Bohemian Rhapsody ÇAĞRI ZORER

Zamansız şarkı Bohemian Rhapsody

cagri.zorer@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.12.2018, 00:00

Global müzik dergileri ve internet sitelerinin dönem dönem yayınladıkları 'Tüm zamanların en iyi 100, 250, 500 şarkısı' gibi listelerinin ilk üçünde yer alan şarkılar pek değişmez.
Bazen John Lennon'ın 'Imagine'i bazen Bob Dylan'ın 'Like a Rolling Stone'u zirvede yer alır. Nadiren de olsa Led Zeppelin'in 'Stairway to Heaven'ı ve Chuk Berry'nin 'Johnny B. Goode'unun da birinciliği göğüslediği olmuştur. Her birinin 'en iyi' olma süreci birbirinden farklı sebepler ve kritikler üzerinden belirlendiği için "neye göre, kime göre" sorusunu sormaya gerek yok.

GÖNÜLLERDE 1.

Dost meclislerinde yapılan müzik sohbetlerinin de en keyifli kısımlarından biridir, bu konu. Muhakkak birisi bu soruyu ortaya atar ve herkes dikkatlice düşünmeye başlar.
Verilen cevaplar elbette kişinin yaşı, dinlediği tür ve döneme göre değişiklik gösterse de ana akım medyada açıklanan birinciler, bu sohbetlerde aynı başarıyı yakalayamaz. Bu anlarda Queen'in 'Bohemian Rhapsody'sini seçen biri olursa kısa süreli bir duraksama yaşanır. "Aaa. Evet o da var" en sık duyulan tepkidir.
Yine de verilen cevaplar değişmez ama Bohemian Rhapsody'ye de 'Jüri Özel Ödülü' gibi bir kıyak geçilir.
Kısacası listelerde olmasa da gönüllerde birincidir.
Queen'in ve özellikle Freddie Mercury'nin titizlikle kaydettiği 1975 doğumlu bu şarkının hala ne anlattığı tam olarak anlaşılmamış olsa da belli bir yaş grubunun favorileri arasında yer aldığı bilinen bir gerçek.
2018'in bitmesine sayılı günler kala, birçok mecra yıl içinde en çok dinlenen müzisyenleri, albümleri ve şarkıları açıklamaya devam ediyor. Ortaya çıkan verilerden biri ilgi çekici.

EN ÇOK DİNLENEN

Geçtiğimiz günlerde Universal Music Group yaptığı açıklamada, 20. yüzyıla ait en çok dinlenen şarkı unvanının artık Bohemian Rhapsody'ye ait olduğunu duyurdu.
Alternatif pop, elektronik ve rap müziğin yeni kuşakla birlikte yükselişe geçtiği, saf rock ve elektrik gitarın eskisi kadar albümlerde sesinin çıkmadığı son yıllarda, Bohemian Rhapsody'nin 43 yıl sonra tekrar zirveye oturması, grubun sıkı bir hayranı olarak tuttuğum takımın şampiyon olması gibi bir şey. Elbette bu sıçramanın arkasında geçen ay vizyona giren Bohemian Rhapsody filminin etkisini inkar edemem. Öte yandan Hollywood menşeili bir biyografinin 600 milyon dolarlık gişe rekoru da Freddie Mercury ve Queen hakkında önemli ipuçları veriyor.

Z KUŞAĞINI DA ETKİSİNE ALDI

X ve Y kuşağından ziyade dijital dünya ile erken yaşlarda tanışan Z kuşağının da, 43 yaşındaki bu şarkıya gösterdiği ilgi, sayılardan ve ticari başarılardan çok daha değerli. Geçen hafta bahsettiğim Spotify raporları gösteriyor ki, herhangi bir şarkının stream müzik sevislerindeki dinlenme sayıları ile YouTube'daki görüntülenme sayıları örtüşmüyor.

HER DÖNEMDE

Böylece, her mecranın kullanıcı kitlesinin farklı profile ve müzik zevkine sahip olduğunu anlıyoruz.
YouTube cephesinde lider Aleyna Tilki olurken, Spotify tarafında Ezhel'i görüyoruz. İki mecranın farklı kitleleleri olmasına rağmen, Bohemian Rhapsody'nin YouTube karnesinde de durum aynı, kendi kategorisinde zirveye oturduğunu görüyoruz.
Kısacası, popüler kültür ile beslenen dijital dünyanın çocukları, Freddie Mercury ve arkadaşlarının ölümsüz eserine kayıtsız kalamamış görünüyor.
Bu etkileşim, başlıkta vurgulamak istediğim 'Zamansız' ve listelerdeki 'Tüm zamanlar' vurgusunu tam olarak karşılıyor.
Müzikal dehasını mükemmelliyetçiliğiyle birleştiren Mercury'nin müzik tarihine bıraktığı şarkıların hala hak ettiği değeri görmesi, umarım 'Histerik Kraliçe'nin yüzünde bir tebessüm oluşturuyordur. Son olarak, YouTube'da FBE adlı kanalın, hem günümüz çocuklarının hem de yaşlıların Queen şarkılarına verdiği reaksiyonları derleyen çok tatlı video'ları bulunuyor.
Queen severlerin keyifle izleyeceğinden eminim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA