• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Paramızı nasıl değerlendirelim? CAHİT SÖNMEZ

Paramızı nasıl değerlendirelim?

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.01.2017, 00:00

Bu aralar hiç sorulacak soru mu? Tabi ki dolar dediğinizi duyar gibiyim.
Şimdilik doğru gibi görünen bu yanıt vadeyi biraz uzattığımızda ya da bakış açımızı genişlettiğimizde ne kadar sağlıklı oluyor?
Finansın temel kurallarına meydan okumayı seviyoruz. Yükselen varlığı almaya ya da düşen varlığı satmaya çalışıyoruz. Tabi böyle olunca boş havuza atlama olasılığı da yükseliyor.
Paramızı, tabi varsa, ne yapalım?
Bir şey yapmalıyız çünkü enflasyon yükselmeye başladı, bu yüzden paramız belli oranda aşınıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu geçen yılda finansal araçların getirilerinin hangi seviyelerde olduğunu kapsayan çalışmasını duyurdu.
Yılın tamamında getiri rekoru altında... Külçe altın bir yıllık sürede enflasyon arındırıldıktan sonra yüzde 19,20 seviyesinde getiri sağlamış sahiplerine...
Daha açık ifadeyle altın sayesinde tasarruf sahiplerinin alım güçleri beşte bir oranda artmış. Küresel düzeyde son aylarda doların atağa geçmesi ile altın dinlenmeye geçti.
2106'nın son ayında ve son 3 ayında sırasıyla yüzde -2,38 ve yüzde -0,97 olmuş. Yani reel anlamda kayıp söz konusu.

ALTIN TL FİYATI

Yeri gelmişken altınla ilgili şu açıklayıcı notu düşmemizde fayda var; Dolar kuru sabitken altının ons fiyatı geriliyorsa Türkiye'de de altının gram fiyatı düşüyor. Ya da ons fiyatı yükselirse gram fiyatı yükseliyor.
Ancak ons fiyatı sabitken dolar kuru yukarı geliyorsa altın fiyatları da paralel olarak artıyor.
Çünkü altının ons fiyatını gram TL'ye çevirirken dolar kurunu kullanıyoruz. Yeni yılın son haftalarında altının hem ons fiyatı yükseliyor hem de dolar kuru. Dolayısıyla TL gram fiyatı da beklentilerin oldukça üzerinde bir oranda tırmanıyor.
Türkiye'de doların ateşi düşerse altın fiyatları da yatay seyre geçer birkaç aylığına...
Borsanın performansını hızlı geçebiliriz. Malum ekonomik ve siyasi belirsizlikler yüksekken borsaların tadı olmuyor. En yüksek riske sahip enstrümanlardan hisse senetleri işlem gördüğünden performans da hızla gerileyebiliyor. BIST 100 bir yılda yüzde 4,08 kaybettirmiş hisse senedi sahiplerine... Aylık, 3 aylık ve 6 aylık sürede de enflasyon sonrası getirileri negatif düzeyde kalmış. Bu yılda iktisadi faaliyetlerde hızlanma olur, halka açık şirketlerin bilançoları düzelir ve sermaye girişlerinde sorun olmazsa borsa 2017'de artıya geçebilir. Tabi siyasi faktörlerde izin verirse...

HANGİ FAKTÖRLER

Gelelim riskten kaçan yatırımcının tercihlerine; mevduat hesapları ve tahviller...
Neredeyse ne kar ne zararda mevduat ve tahvil yatırımcıları.
Ancak enflasyon karşısında kendilerini koruyabilmişler. Buna karşın kayda değer reel getiri elde edememişler. Son piyasa çalkantıları doğal olarak mevduat ve tahvilleri de etkiliyor.
Aralık ayında ve 2016'nın son çeyreğinde gerçek getirileri negatife düşmüş.
Doları bilerek sona bıraktım rahat kıyaslama yapmamız için.
Doların 2016'nın son ayında enflasyondan arındırılmış getirisi yüzde 4,73, 6 aylık sürede ise getiri 14,47'ye ulaşıyor.
TÜİK'in çalışmasına dahil etmediği 2017'nin ilk 11 gününü de biz hesaplayalım. Yeni yıldaki getirisi yüzde 9,06. Neredeyse 1 yıllık mevduat getirisine eşit.
Eğer Körfez ülkelerinden fon girişi olursa, Merkez Bankası kayıtsız kalmazsa ve iç siyasi gelişmelerin tansiyonu düşerse ve FED güvercin tavrını korursa doların yükseliş hızı kesilebilir.
Sizce bu kadar faktör bu yönde seyreder mi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA