• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Almanya ile yaşananlar ekonomiyi nasıl etkiler CAHİT SÖNMEZ

Almanya ile yaşananlar ekonomiyi nasıl etkiler

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.07.2017, 00:00

Son birkaç haftadır Almanya ile yaşanan siyasi sorunlar kuşkusuz her iki ülkenin de ekonomisini olumsuz etkiler. Her iki ülkenin ekonomik işbirlikleri somut olarak 1950'lerin başına kadar gidiyor. 1952 yılında Ticaret ve Ödeme Anlaşmasının imzalanması ile daha önceleri söz konusu olan zayıf ekonomik işbirliği hem somutlaşmış hem de derinleşmeye başlatmış. Ardından ilişkileri güçlendiren adımlar gelmiş 1961'de İşgücü Anlaşması, 1962'de Yatırımların Teşviki Anlaşması ve 1970'de Teknik İşbirliği Anlaşması ile... Almanya ile yatırım ve ticaret bağlamında yapılan işbirliğinin yanı sıra 1960'ların ortalarından sonra sağladığımız geniş kapsamlı beşeri sermayede önemli yer tutuyor iki ülke ekonomilerinde...
Ekonomi alanında Almanya ile yapılan işbirliğinin 3 temel başlığı var; dış ticaret, doğrudan yatırımlar ve turizm...
Dış ticaret ile başlayalım...
Rakamlar gerçekten çarpıcı boyutlarda... Örneğin en fazla ihracat yaptığımız ülkeler listesinin başında Almanya yer alıyor.
Almanya'ya aylık 1,2 milyar dolar civarında ihracat yapıyoruz.
Sadece 2008 küresel krizin hemen akabinde yıllık 9,8 milyar dolara gerilemiş, onun dışında 2014 yılında 15,1 milyar dolar ile zirve yapmış. Son veri olan 2016'da ise 13,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiş.
Tahmin edebileceğiniz gibi Almanya'ya yapılan ihracatın içinde tekstil yüzde 17 pay ile birinci sırada yer alıyor. Motor aksam ve parçalarının ihracatı da ikinci sırada... Payı toplam içinde yüzde 7'lerde... Sonra küçük paylarla bir dizi ürün çeşidi geliyor monitör, projektör, bazı kimyasal ürünler ve demir çelik gibi...

Doğrudan yatırımlar

İthalat cephesinde de Almanya'nın rolü oldukça fazla.
Çin'den sonra geliyor Almanya en fazla ithalat yapılan ülkeler listesinde... Almanya'dan 1,8 milyar dolar aylık ithalat yapıyoruz.
En fazla ithalat yapılan ürünler ise motorlu taşıtlar, motorlu taşıt parçaları ve ilaç... Tabi vagondan plastiğe, kimyasal ürünlerden elektrik elektroniğe kadar birçok ürün türü de var Almanya'dan yapılan ithalat içinde...
Doğrudan yabancı yatırımlar alanında da işbirliğinin güçlü olduğunu söyleyebiliriz. Almanya'dan gelen yabancı yatırım genellikle yıllık yarım milyar doları aşıyor. Hatta 2009 ve 2013 yıllarında sırasıyla 1,3 ve 1,9 milyar dolarlara kadar tırmanmış.
2016 itibarıyla 6846 Alman sermayeli şirket Türkiye'de faaliyet gösteriyor. 19 serbest bölgede 25 milyar dolarlık ticaret hacmi ve 57 bin istihdam yaratıyorlar.
Almanya'ya yapılan doğrudan yatırımlar da yadsınamayacak boyutlarda. Bir de Türk vatandaşı olup Almanya'da ikamet eden girişimciler var. Toplam girişimcilerin sayısı 160 bin sınırında...
Yaklaşık 15 milyar euroluk yatırım büyüklüğü ile 720 bin istihdam ve 66 milyar euroluk ciroya ulaşabiliyorlar.

Turizme etkisi

Gelelim turizme...
Gelen turist sayısında da ilk sırada yer alıyor Almanya... Geçen sene başlayan gerginlik turizmde kendini daha hızlı hissettirdi. 5 milyon civarındaki turist sayısı ne yazık ki 3,9 milyon kişiye geriledi.
Kazandırdıkları turizm geliri de haliyle 3-4 milyar dolardan aşağılara geldi.
Almanya ile yaşanan siyasi gerginliğin ekonomiye yansıması yukarıda saydığımız 3 kanaldan olacak; dış ticaret, yabancı sermaye ve turizm. Tabi domino etkisini de vurgulamamızda fayda var. Yani diğer Avrupa ülkelerinin de Almanya'nın peşine takılması... Yaşanan siyasi gerginlikten Türkiye kadar Almanya ekonomisi de etkileneceğinden umarız en kısa zamanda sorunlar ülkelerin atacağı olumlu adımlarla giderilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA