• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Zayıf dolar tezini kabullenelim mi? CAHİT SÖNMEZ

Zayıf dolar tezini kabullenelim mi?

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.02.2018, 00:00

Doların kaderi biraz da bu toplantıya bağlıydı. Federal Açık Piyasa Komitesi 2018 yılı için geçerli olası 3 faiz artırım hakkının ilkini yılın ilk toplantısında kullanmak istemedi, federal fonlama oranını sabit tuttu. Zaten artırması için dikkate aldığı veriler de istediği seviyelerde değildi. Karar sürpriz olmadı.
Ancak iyileşme gösteren parametrelere dayanarak merkez bankası olarak vuruşunun güçlü olabileceği yönünde vurgu yapabilirdi. Daha açık bir ifadeyle daha şahin ifadeler yer alabilirdi basın açıklamasında... Aynı zamanda bilanço normalleşmesi ile ilgili ipuçları da ya da sinyaller verilebilirdi.
Bu Yellen'ın son toplantısı idi. Komitenin Mart ayındaki toplantısına Powell başkanlık yapacak. Büyük olasılıkla da yılın ilk faiz artırım kararı da bu toplantıda gelecek. Birkaç hafta kala piyasalar fırsatı kaçırmaz ve 25 baz puanlık faiz artırım beklentisini satın almaya başlarlar. Geçen sene de benzer resmi görmüştük. Yayımlanan bir sayfalık basın açıklamasında Komite üyelerinin Amerikan ekonomisindeki gelişmelerden memnun olduğu ve iyileşme trendinin devam edeceği dile getirilmiş.

ENGEL ENFLASYON

Komite üyelerine göre işgücü piyasasındaki toparlanma güçlü bir şekilde sürüyor. Bu yüzden işsizlik oranı halen düşük seviyelerde... İktisadi faaliyet hızı hane halkı harcamalarına ve güçlü sabit yatırımlara bağlı olarak tatminkar seviyelerde seyrediyor. Düzelmelere karşın, Komitenin ön plana çıkardığı enflasyonda beklentilerin altında kalan bir ilerleme söz konusu. Gıda ve enerji dışı ürünlerin fiyat artış oranı halen yüzde 2'nin alında... Kısacası, iç talep ve yatırımları kösteklememek, işsizlik oranının yüzde 4'ler seviyelerini korumak ve enflasyonun daha da gerilemesini engellemek amacıyla Komite şahinleşemiyor.
Dolayısıyla doların önümüzdeki birkaç hafta daha zayıf ve aşağı yönlü eğilimini koruyabileceğini söyleyebiliriz. İlginç olan zayıf doların hem Amerika hem de Amerika dışı coğrafyada ağır ağır kabullenilmeye başlanması... Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in Davos'ta "Amerikanın dış ticareti için zayıf dolar işimize gelir" açıklaması, Güney Kore ve Çin'le ticaret savaşına girişmek isteyen Trump yönetimi ile ilgili akıllara soru işareti getiriyor.
Trump'ın çamaşır makinesi ve solar enerji panelleri için tarif uygulama sinyali vermesi de tam tuz biber oldu zayıf dolar argümanının üzerine...

SPEKÜLAT İF İŞLEMLERİ ÇOK

CFTC (Vadeli Emtia İşlemleri Komisyonu) New York ve Chicago vadeli işlemler piyasalarında açılmış olan haftalık spekülatif euro pozisyonlarını açıklıyor.
2016 Mayıs ile 2017 Mayıs arasında euro satış dolar alış yönlü spekülatif pozisyonlar ağırlıktaymış. Ama geçen sene Mayıs ayında rüzgar terse dönmüş ve euro alış pozisyonları belirgin bir şekilde artmış.
Hatta 2017 Kasım ayına göre bugünlerde alım pozisyonları 2 katına çıkmış. Yani spekülatörler euronun prim yapacağına inanıyorlar.
Bu yüzde Dolar Endeksi de 88'ler seviyesi ile 4 yılın en alt noktalarına geriledi.
Dolar gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında da değer yitiriyor. TL karşısında biraz daha az değer yitirmesinin nedeni Türkiye'ye mahsus siyasi gelişmeler ve jeopolitik riskler... Konjonktür uygun olsa belki kur 3,70'in altına gevşeyebilirdi.
Karşımızdaki resme rağmen zayıf dolar tezini kabul etmek için erken olduğunu ve Euro Bölgesinin de bu gerçeği fazla kabulleneceğini düşünmüyorum. Bir kez daha vurgulayalım; Kur savaşları bu yıl sert geçecek, çünkü dış ticaret pastası çok tatlı tüm ülkeler için.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA