• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
McGurk yargılansın ERHAN GÜLENÇ

McGurk yargılansın

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.12.2017, 00:00
ABD, kendisinin ambargo koyduğu İran’la ticareti sürdürdüğü için Türkiye’ye karşı Rıza Sarraf üzerinden bir kumpas davası yürütüyor. Türkiye de teröre destek veren ABD’lilerle ilgili hukuki adımlar atmaya başladı. Şehit yakınları terör örgütü YPG’yi silahlandıran isimlerden McGurk’un yargılanmasını istiyor

Rıza Sarraf'ın 'iftiralarıyla' Türkiye'ye karşı kumpas yürüten ABD, 250 şehit vermemize neden olan 15 Temmuz darbe girişimini yapan FETÖ'nün elebaşı Fetullah Gülen'i tüm taleplerimize rağmen iade etmiyor.
ABD, diğer yandan Türkiye'yi bölmek isteyen terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG'yi DEAŞ'la mücadele adı altında 4 bin TIR silahla donattı. Bu silahların ileride Türkiye'ye yönelik yeni bir işgal girişiminde kullanılabileceği konuşuluyor.
Hatta şimdiden Güneydoğu'da yapılan bazı terör operasyonlarında YPG'ye verilen bu silahlardan bazıları ele geçiriliyor.

TÜRKİYE DE ADIM ATIYOR

Tabi Türkiye de, ABD'nin bu adımlarıyla ilgili hukuki girişim başlattı.
Örneğin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Rıza Sarraf'ın yargılandığı davanın eski savcısı Preet Bharara ile savcı Joon H. Kim hakkında soruşturma açtı. Öte yandan, 15 Temmuz'da Büyükada'da toplantı yapan ve darbe girişiminin uluslararası ayağı olduğu iddia edilen ABD'li CIA uzmanı Henri Barkey hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Yine dün, darbe girişimi sırasında Türkiye'de olduğu ve ardından ülkeyi terk ettiği iddia edilen ve Gülen'i ABD için devşirdiği belirtilen CIA'in Milli Haberalma Konseyi eski başkan yardımcısı Graham E. Fuller hakkında da yakalama kararı çıkarıldığı açıklandı.

MCGURK'A TEPKİ BÜYÜK

Bugünlerde, başta şehit aileleri olmak üzere değişik kesimlerin yargılanmasını istediği ABD'li kritik bir isim daha var. O da, 'ABD'nin DEAŞ'la Mücadele Temsilcisi' adı altında terör örgütü YPG'ye büyük destek veren Brett McGurk. "Sömürge valisi" ve "terör sevici" olarak nitelendirilen McGurk, YPG'nin ağır silahlarla donatılmasında başlıca rol sahibi. Öte yandan, ABD destekli PKK/YPG'ye bağlı teröristlerce ele geçirilen Rakka'da DEAŞ'lı militanlarının elini kolunu sallayarak tahliye edilmesi için de talimatı McGurk'un verdiği öne sürülüyor.
Bu olay nedeniyle ABD'nin Suriye ve Irak'ta mücadele ediyor görüntüsü verdiği DEAŞ'ı da el altından yönettiği ve bu politikanın başlıca mimarlarından birinin de McGurk olduğu belirtiliyor.

ŞEHİT AİLELERİ İSYANDA

O yüzden, şehit aileleri arasında Türkiye'deki terör eylemlerinde de doğrudan veya dolaylı olarak payı olduğu gerekçesiyle McGurk'a büyük tepki var. Son günlerde gündeme gelen McGurk'un teröre destek verdiği gerekçesiyle Türkiye tarafından yargılanması önerilerine başta şehit aileleri olmak üzere birçok kesim destek veriyor. Hukukçular, TCK uyarınca örgütteki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bile isteye yardım eden kişinin örgüt üyesi olarak cezalandırılabileceğini ifade ediyor.
Yeni Asır'a konuşan İzmir Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hatice İşbilen, McGurk'un yargılanması için hukuki girişim başlatacaklarını söyledi.
İşbilen, McGurk'la ilgili tüm şehit ailelerine de suç duyurusunda bulunmaları çağrısında bulundu. Dernek Başkan Yardımcısı Yücel Dağhan da, bu konudaki hukuki sürecin takipçisi olacaklarını ifade etti.
Öte yandan Türkiye Şehit Aileleri Derneği Başkanı Mehmet Güner de yaptığı bir açıklamada, "PKK'nın hain saldırılarına destek veren ve örgütü finanse eden McGurk'a dava açarım. Yeter ki devlet bana destek versin. Önüme bu kişinin PKK'ya yardım yaptığına ilişkin delillerin sağlanması halinde ben daha açmaya hazırım" diye konuştu.

DAĞ: YARGILANMALI

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ da, "ABD'nin DEAŞ'la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk gibi teröre ve teröristlere destek verenler sadece Türkiye'de değil, dünyanın her yerinde yargılanmalı" ifadelerini kullandı. Terör ve güvenlik uzmanı Albay Coşkun Başbuğ da, "McGurk'un YPG ile fotoğrafları var. Bunların bir terör örgütü olduğu açık ve nettir. Terör destekçileri için Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'na ihbar yapılabilir" dedi.

TÜRKİYE'NİN DAVA AÇMA HAKKI VAR

Avukat Ali Onar: Türkiye'nin, kendisine karşı devlet ve millet bütünlüğünü tehdit eden her kişi ya da kuruma dava açma hakkı vardır. Şehit ailelerinin böyle kişilere karşı dava açması halinde sonuna kadar desteklerim. Bu 'terörsevicisine' karşı avukatlık yapmaya hazırım.
Avukat Fatih Kanmaz: Terörün milleti, ırkı, ülkesi olmaz.
Türkiye'nin birliğine kast edenlere karşı tek yürek olmalıyız. Türkiye, kendi vatandaşı olmasa da hukuki olarak böyle kişilerin üzerine gitme hakkına sahiptir. Törere destek vermek dünyanın her yerinde insanlık suçudur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA