• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ABD, Türkiye’ye saygıyı öğrenmeli ERHAN GÜLENÇ

ABD, Türkiye’ye saygıyı öğrenmeli

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.04.2018, 00:00

İzmir'de ajanlık ve terör örgütleriyle işbirliği suçlarından tutuklanan ABD'li papaz Andrew Craig Brunson, dün Aliağa'da hakim karşısına çıktı. Türkiye, bu dava nedeniyle ABD tarafından açıkça baskı altında alınmaya çalışıldı. Bu baskıya içerideki bazı uzantılar da çanak tuttu. Duruşmaya günler kala ABD'nin Türkiye'ye uygulayacağı bazı yaptırımları Papaz Brunson'un tahliye edileceği beklentisi nedeniyle "şimdilik" ertelediği yönünde haberler yapıldı. Yine, ulusal bir gazetenin Washington Temsilcisi tarafından kaleme alınan yazıda, "Trump yönetimi Türkiye ile ipleri iyice gerecek yaptırımlar uygulamadan Ankara'ya tutuklular konusunda Amerikan kamuoyunu rahatlatacak kuvvetli bir adım attırma peşinde" şeklinde ifadeler kullanıldı.

DİN ÖZGÜRLÜĞÜ DAVASI MI!

Bu baskı dün duruşma sırasında bile devam etti. Aliağa'ya gelen ABD'nin Uluslararası İnanç Özgürlüğünden Sorumlu Büyükelçisi Sam Brownback, tehdit kokan bir açıklama yaptı.
Brownback, "ABD, Türkiye ile olan ilişkilerimizi derinden önemsiyor.
Brunson tutuklu olduğu sürece bu ilişkinin ilerlemesi zor olacak.
Bunun bir siyasi dava olduğunu düşünmüyoruz. Bu, bir din özgürlüğü davası. Bir an önce serbest bırakılacağına inanıyoruz. Bütün Amerika, bu davaya kilitlendi.
Başkan, Başkan Yardımcısı, Amerika halkı. Herkesin dikkati bu davada" dedi.
Duruşmada ise, birçok soruya tatmin edici cevaplar veremeyen Brunson adeta 'duygu sömürüsü kokan' davranışlarda bulundu. Ağladı, fenalık geçirdi. Karar açıklandıktan sonra da eşine "I love you" diyerek seslenip gözyaşı dökmesi de "romantik bir şov" olarak yorumlandı.
.. Ve tüm "serbest bırakın" baskıları açıklanan ara kararla çöktü.
Brunson için tahliye kararı çıkmadı ve tutukluluk halinin devam etmesi kararlaştırıldı. Buradan Büyükelçi Brownback ve diğer ABD'li yetkililere sesleniyorum...
Biz sizden, kanıtlarıyla Türkiye'de terör örgütü kurup askeri darbe yapmaya çalıştığını ortaya koyduğumuz FETÖ elebaşını istediğimizde bize "Yargımız bağımsızdır" diyorsunuz. Rıza Sarraf davasıyla Türkiye'ye kumpas kurulduğunu söylüyoruz yine aynı cevabı veriyorsunuz. Ama gizli tanık ifadeleri ve pek çok delille Türkiye'de ajanlık yaptığı yönünde ciddi kuşku oluşan bir vatandaşınızı tutukladığımızda bizim yargımıza laf ediyorsunuz.

YARGI BAĞIMSIZLIĞI DERSİ

Sizin bu tutumunuza rağmen Türkiye, size yargı bağımsızlığı dersi verdi. Önce, Kuzey Carolina Senatörünüz Thom Tillis geldi ve ajanlıkla suçlanan Papaz Brunson ile cezaevinde rahatça görüştü. Siz dün duruşmayı Senatör Tillis'le birlikte özgürce izlediniz.
Türkiye'nin çekinecek bir şeyi olsa, bunları yapmanıza bu kadar rahat izin verir miydi? Buna rağmen gözlerinizle izlediğiniz duruşmaya ara verildiğinde bunun bir 'din özgürlüğü' davası olduğunu söyleyip olayı açıkça çarpıttınız.
Bundan sonraki kararı da mahkemenin bağımsız hakimleri verecek.
Türkiye'ye ve bağımsız yargısına saygı göstermeyi öğrenin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA