• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Siyasette sıcak yaz ERHAN GÜLENÇ

Siyasette sıcak yaz

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.04.2018, 00:00

MHP lideri Devlet Bahçeli, DSP ve ANAP'la koalisyon hükümetinde yer aldıkları 2002'de yaptığı 'erken seçim' çağrısıyla Türk siyasetinin son dönemine damga vuran gelişmeler zincirini başlattı. Bahçeli'nin çağrısıyla gidilen 3 Kasım 2002'deki erken seçimde, MHP dahil koalisyonun 3 ortağı da Meclis dışında kaldı. Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki AK Parti ise, tek başına iktidara geldi. AK Parti'nin aralıksız iktidarda kaldığı 16 yılda Türkiye hem ekonomik hem de siyasi anlamda büyük değişimler yaşadı. Bazıları Türkiye'nin gücünü küçümsemeye çalışsa da bugün dünyada 'ne dediği' önemli olan bir ülke haline geldik.

BAŞKANLIĞI İSTEMEDİ

7 Haziran 2015 seçimlerindeki oy oranlarına göre hiçbir parti tek başına iktidara gelemedi. Bu süreçte koalisyon görüşmeleri başladı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'den daha az milletvekiline sahip MHP'nin lideri Bahçeli'ye "Sen Başbakan ol hükümet kuralım" çağrısında bulundu. Bahçeli, 'Başbakanlık' gibi cazip bir teklifi reddederek Türk siyasetine yine büyük bir damga vurdu.
Bahçeli, Türkiye'nin küresel güçler ve terör örgütleri tarafından hedef alındığı son yıllarda yine kritik bir kararın altına imza attı ve 16 Nisan'daki referandumda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişin kabul edilmesinde AK Parti'yle birlikte 'evet' cephesinde yer alarak çok önemli bir rol oynadı.
İşte aldığı kararlar ve yaptığı çağrılarla Türk siyasetinde kritik virajların dönülmesini sağlayan Bahçeli, dün yine 'erken seçim' çağrısı yaptı. Seçimlerin 26 Ağustos 2018'de yapılmasını istedi.

HEP YAPILDI

AK Parti, bugüne kadar tavrını sürekli olarak seçimlerin zamanında yapılmasından yana koydu. Ancak, Türk siyasetinde bugüne kadar 'erken seçim' ne zaman etkili bir siyasi lider tarafından dillendirildiyse mutlaka yapıldı. Bu da bir gerçek.
AK Parti de, Bahçeli'den gelen bu teklifi peşinen reddetmedi. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan dün partisinin kurmaylarıyla görüştü, bugün de öğlen Devlet Bahçeli ile görüşecek. Erdoğan- Bahçeli görüşmesinde seçim tarihiyle ilgili net bir mesajın çıkması bekleniyor.
AK Parti'de genel görüş seçimlerin zamanında yapılmasından yana. Ancak, kulislerinden gelen haberler bir erken seçime gidilebileceği yönünde karar alınabileceği ihtimalinin de olduğunu gösteriyor. Fakat, AK Parti'de 26 Ağustos tarihine sıcak bakılmıyor. Çünkü, 26 Ağustos, Kurban Bayramı'nın ertesine geliyor. Bunun da seçime katılımda sıkıntı çıkarabileceği değerlendiriliyor.
Bu yüzden erken seçimin, eğer yapılırsa, Haziran veya sonbahar aylarında olmasına daha sıcak bakılıyor.
Bugünkü görüşmede bir erken seçim kararı alınırsa da buna en hazırlıklı olarak gözüken partiler yine AK Parti ve MHP olarak gözüküyor. Çünkü, iki parti aylar öncesinden "Cumhur" ittifakını kurdu.
16 Nisan'da 'hayır' cephesinde yer alan CHP-HDP-İyi Parti arasında sürdürülen ittifak görüşmelerinde şu an henüz bir sonuca ulaşılamadı. Ulaşılması da zor duruyor. Çünkü, HDP ve İyi Parti'nin aynı ittifakta yer alması çok mümkün değil.
Ama, iki partide 'Erdoğan karşıtlığı' gözleri döndürdüğü için bir araya gelirlerse de çok şaşırmamak lazım.
Netice olarak bu gelişmelerden anlaşılan bu yazın çok sıcak geçeceği...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA