• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kocaoğlu’nun ikili oyunu ERHAN GÜLENÇ

Kocaoğlu’nun ikili oyunu

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.09.2018, 00:00

Yerel seçimler yaklaştıkça İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun 'taht oyunları' da keskinleşmeye başladı. Kulislerde Kocaoğlu'nun Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce arasında çok 'ince' bir ikili oyun oynadığı konuşuluyor.
Nasıl mı? Anlatayım...
Kocaoğlu, CHP'nin 24 Haziran seçimlerinde yaşadığı hezimetin ardından "Partide değişim gerekiyor" çıkışı yaptı ancak bu çıkışını yaparken bile itidali elden bırakmadı ve "Söz konusu değişimin Sayın Genel Başkanımızın öncülüğünde gerçekleşmesi, partimize büyük güç katacaktır" diyerek orta yolu bulmaya çalıştı. Kocaoğlu, Muharrem İnce yanlısı muhaliflerin olağanüstü kurultay için imza toplama sürecinde de hiçbir zaman net bir şekilde İnce'yi desteklediğini söylemedi.

DENGEYİ HEP KORUDU

Kocaoğlu, CHP Genel Merkezi'nin olağanüstü kurultay için toplanan imza sayısını yeterli bulmamasının ardından imza toplayan İnce yanlılarının Ankara'da yaptığı toplantıya da katıldı ancak orada da parti yönetimini eleştirmesine rağmen açıkça İnce'ye destek vermedi, "Uzlaşı gerekiyor. Buradan bir tüzük kurultayı kararı çıkarsa da destekleyeceğim. Ama fikrim uzlaşıdan yana" ifadelerini kullandı.
En son Edremit'te düzenlenen bir etkinlikte yaptığı açıklamada da yine ortadan konuştu. "Yerel seçimlere yönelik Cumhurbaşkanı adayımız Muharrem İnce ve Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'na çağrı yapıyorum; Yerel seçimlerde kol kola girerlerse, daha az yarayla çıkarız seçimlerden, kan kaybına fırsat vermemeliyiz, bu potansiyelden yararlanmalıyız" dedi. Yani dengeyi hep korudu.
Ancak Kocaoğlu, ne olduysa bu orta yolcu tavrını değiştirdiği izlenimi oluşturacak bir adım attı. CHP'nin Ankara'da 95. kuruluş yıldönümü kutlamalarının yapıldığı 9 Eylül'de, Muharrem İnce'yi İzmir'in kurtuluş yıldönümü etkinlerine davet etti. İnce'yle omuz omuza 'Zafer Yürüyüşü' yaptı. Adeta Kılıçdaroğlu'na nispet yaparcasına İnce'yle selfie fotoğrafları bile çektirdi. Bu durum, "Kocaoğlu, Kılıçdaroğlu ile köprüleri tamamen attı. Artık, açıktan İnce'ye oynamaya başladı" şeklinde yorumlandı.
Bu işin görünen kısmıydı. Ancak, CHP kulislerinde çok farklı bir iddia da konuşuluyor. Bu iddiaya göre, Kocaoğlu, başta da söylediğimiz gibi 'çok ince' bir ikili oyun sahneliyor. İnce'yle verdiği bu samimi pozlar da hep bu oyunun bir parçası. Kocaoğlu, burada Genel Başkan'a "Ben gözden çıkarılmayacak kadar önemliyim. İzmir'i kaybetmemek için beni aday yapmak zorundasın" mesajı veriyor. Bir anlamda Kılıçdaroğlu'nu adeta kıskandırıp kendisiyle uzlaşma adımı attırmaya çalışıyor.

'ELİNİ GÜÇLENDİRMEYE ÇALIŞIYOR'

Kulislerde bu iddiayı dile getirenler, İnce'nin İzmir ziyaretiyle ilgili önemli bir ayrıntıya dikkat çekiyor. O da şu:
Kocaoğlu, İnce ile verdiği tüm bu samimi pozlara rağmen yine de artık geri dönülmeyecek bir adım atmamaya da özen gösterdi. Örneğin, İnce'nin hiç İzmirlilere hitap etmesini sağlayacak bir adım atmadı.
Önceki akşam 9 Eylül kutlamaları için Alsancak'ta düzenlenen konsere İnce ile birlikte geldi. Ancak sahneye çıkıp yaptığı konuşmada İnce'den hiç bahsetmedi.
İstese, İnce'yi anons eder ve sahneye davet edip İzmirlilere bir 'Merhaba' dedirtebilirdi.
Hatta, programın sunucusu Gündoğdu Meydanı'ndaki onbinlere 'Size bir sürprizimiz var' deyince herkes İnce'nin sahneye çıkarılacağını düşündü.
Ancak sürpriz, ışık gösterileri çıktı. Bu iddiayı dile getirenler de "Eğer, Kocaoğlu, İnce'yi o sahneye çıkartıp onbinlerce İzmirliye birkaç kelime konuşturtsaydı artık iyice dönülmez bir yola girmiş olurdu. Böyle yaparak Kılıçdaroğlu'yla arasında bir anlamda pazarlık payı bıraktı.
Yani Aziz Başkan, Kılıçdaroğlu'yla yapacağı adaylık pazarlığında elini güçlendirmeye çalışıyor" diyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA