• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Erdoğan faizde haklı çıktı ERHAN GÜLENÇ

Erdoğan faizde haklı çıktı

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.09.2018, 00:00

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın yıllardır faize karşı gösterdiği net tavır Türkiye'nin malumu... Bu tavrını da her seferinde ortaya koyuyor.
Erdoğan, Türkiye'nin son aylarda yaşadığı kur saldırısı karşısında da Merkez Bankası'nın faiz artırmasına karşı çıktı. Ancak, 'bağımsız' Merkez Bankası 13 Eylül'de 6.25 puanla beklentilerin çok üzerinde bir faiz artışına gitti.
Erdoğan, bu artışa da tepki gösterdi ve "Hadi buyur bağımsızlık! Şimdi bakalım bağımsızlığın neticesini göreceğiz. Şu an şahsen benim sabır safhamdır ve bu sabır bir yere kadar. Çünkü biz sömürü manivelalarına eyvallah edemeyiz. Sadece bir kur manivelasıyla bir ülke terbiye edilemez.
Ben yatırımcıma bakarım. Acaba benim yatırımcım yatırımlarını yapabiliyor mu?" ifadelerini kullandı.
Ve gelinen süreç Erdoğan'ın faizlerin artırılmasına karşı çıkmakta ne kadar haklı olduğunu gösterdi. Çünkü, çok ciddi faiz artırımına rağmen aradan geçen süreçte dolar kurunda ciddi bir gerileme yaşanmadı.
6.44 seviyelerinden 6.01 civarına inen dolar, yeniden yükselişe geçti. Dün bu yazı kaleme alındığı saatlerde dolar kuru 6.40 civarındaydı.

İHRACATÇI ÇEKİNİYOR

Size geçtiğimiz günlerde Başkan Erdoğan'ın faiz artırımına karşı tutumuna destek veren İzmirli duayen işadamı Ali Nail Kubalı'nın görüşlerini aktarmıştım.
Türkiye'nin yüksek kurun dış pazarlarda getireceği fiyat avantajını kullanarak ihracata yüklenmesi gerektiğini savunan Kubalı, dün itibariyle dolar kurunda gelinen son noktanın Erdoğan'ın haklılığını ortaya koyduğunu dile getirdi.
Merkez Bankası'nın faiz artışına giderek döviz kurunu sıcak parayı Türkiye'ye çekerek düşürmeyi hedeflediğini ifade eden Kubalı, ancak şu an itibariyle bunun gerçekleşmediğini kaydetti. Bu durumda da üreticinin yüksek kurun yanı sıra bir de yüksek faizle karşı karşıya kaldığını ifade eden Kubalı, şu ifadeleri kullandı:
"Bu yüksek kurla ihracatta patlama yaşamamız gerekmesine rağmen Merkez Bankası'nın faizleri yükseltmesi nedeniyle bu gerçekleşmiyor.
Tamam döviz kuru yine yüksek kaldı ama ihracatçı elinde imkan olmasına rağmen Merkez Bankası'nın faiz artırımıyla 'Yapacağım ihracatın parasını aldığımda döviz kuru düşer ve zarar edersem' endişesiyle ihracat yapmıyor.
Merkez Bankası tamamen yanlış bir yolda.
Sayın Cumhurbaşkanının faizin düşük tutulmasını istemesi doğru. Faiz düşük olunca sıcak para gelmeyecek ve de kur biraz yükselecek. Ama bu bize avantaj getirecek. Kur yükselince de ihracat artacak, ithalat azalacak.
Türkiye'nin derdinin çözümü de bu.
Dış ticaret dengelensin, ithalat ve ihracat arasındaki makas kapansın.
Türkiye'ye o zaman sıcak para değil gerçek yatırımcı gelir piyasa da rahatlar, üretim de artar. İhracat artışı, üretim ve istihdamda artışı getirir."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA